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OPINION NO. 67-048 

Syllabus: 

State employees are not entitled to time off with 
pay in order to participate in civil defense activities. 

To: C. Howard Johnson, FrQnklin County Pros. Atty., Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 25, 1967 

Your request for my opinion reads in pertinent part 
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as follows: 

"Can a state employee who, due to 
hi~ community spirit, has also become 
well trained and well qualified in a 
necessary civil defense emergency skill, 
when excused during his normal work 
hours from his normal state job assign­
ment, be paid on the state payroll at 
his normal salary?" 

Section 143.11, Revised Code, states that forty hours 
shall be the standard work week for all employees whose 
salary or wage is paid in whole or in part by the state. 
Section 121.161, Revised Code, provides for certain enum­
erated holidays with full pay to each employee whose salary is 
paid in whole or in part by the state. Section 143.29, Re­
vised Code, provides that each full time employee whose 
~alary is paid in whole or in part by the state shall be en­
titled to sick leave of one and one fourth work days with pay 
for each completed month of service. 

The only other time off with pay which the General 
Assembly has seen fit to give officers and employees of 
the state is set forth in Section 5923.05, Revised Code, 
which provides for military leave as follows: 

"All officers and employees of the 
state or the political subdivisions there­
of who are members of the Ohio national 
guard, the Ohio defense corps, the Ot.io 
naval militia, or members of other re­
serve components of armed forces of the 
United States are entitled to leave of 
absence from their respective duties 
without loss of pay for such time as 
they are in the military service on 
field training or active duty for per­
iods not to exceed thirty-one days in 
any one calendar year." 

(Emphasis added) 

It is clear that the General Assembly did not include 
organizations for civil defense within the terms of Section 
5923.05, supra. 

The language of this section makes it apparent that mem­
bers of organizations for civil defense are not included 
within its terms. 

Further, in Section 5915.10, Revised Code, we find this 
provision: 

111 (A) The state, any political sub­
division, municipal agency, civil defense 
volunteer, or another state or a civil 
defense force thereof or of the federal 
government or of another country or province 
or subdivision thereof performing civil de­
fense services in this state***, shall 
not be liable for any injury or death to 
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persons, or damage to property as the re­
sult thereof during training periods, test 
periods, practice periods or other civil 
defense operations, or false alerts, as 
well as during enemy attack, actual or 
imminent, and subsequent to the same ex­
cept in cases of willful misconduct,***'" 

(Emphasis added) 

We may readily conclude, therefore, that each person 
designated as a 11 civil defense volunteer 11 is in fact a volun­
teer in the usually accepted meaning of that term. 

Furthermore, my research reveals a complete absence of 
any statutory authority, implied·or expressed, which would 
entitle state employees to time off from their respective 
duties without loss of pay for such time as they are par­
ticipating in civil defense operations. 

Accordingly, in specific answer to your question, it is 
my opinion that state employees are not entitled to time off 
with pay in order to participate in civil defense activities. 




