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BUILDING- PUBLIC - ENLARGEMENT- IMPROVEMENT­

JOINT ACTION-TOWNSHIP AND VILLAGE-ABANDONED 

SCHOOL BUILDING-TAX AUTHORIZED BY VOTE OF ELEC­

TORS~CAN NOT BE USED FOR MAINTENANCE OF BUILD­

ING-SECTION 511.05 ET SEQ., RC. 

SYLLABUS: 

The ,provisions of Section 511.05 et seq., of the Revised Code, contemplate 
only the enlargement, improvement or erection of a public building by joint action 
of a towns•hirp and a village located within its boundaries, and the tax authorized 
by vote of the electors under Section 511.06, Revised Code, is limited to such purposes 
and cannot be used for the maintenance of such building. 

Columbus, Ohio, May 13, 1955 

Hon. Charles W. Ayers, Prosecuting Attorney 

Knox County, Mount Vernon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows : 

"Martinsburg, a village in Knox County, is wholly within the 
township of Clay. Several years ago the territory in Clay Town­
ship and Martinsburg was transferred to and became a part of a 
school district partly in Licking County, which district contained 
the village of Utica. For a few years following this merger, the 
only high school maintained by the board for the district was in 
the village of Utica. A school for the grades was continued in the 
village of Martinsburg for the children of Martinsburg and Clay 
Township. Recently the school board has discontinued all schools 
in Martinsburg and all children of Martinsburg and Clay Town­
ship are transported to the Utica schools. As a part of the 
abandonment of the Martinsburg school, the board of education 
deeded to the village of Martinsburg title to the school lot and 
building. 

"At this time, therefore, Martinsburg has a vacant school 
building which could be used as a community center if there were 
funds available for its maintenance. However, the tax duplicate 
of the village is so small that the village alone could not maintain 
it. Clay Township has no community building and could make 
use of this building for such purposes. Its tax duplicate is 
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sufficiently high that a tax levy thereon could maintain the build­
ing a~d acting in cooperation, the township and Martinsburg 
could easily renovate and maintain said building as a community 
center for the benefit of the citizens of Clay Township and 
Martinsburg. 

"If it can be clone legally, :Martinsburg and Clay Township 
contemplate jointly to remodel and maintain this building as a 
community building for the benefits of all the citizens of the 
village and township. 

"Section 511.05 of the Revised Code of the State of Ohio 
seems to provide a way whereby a township and village may 
cooperate in enlarging, improving or erecting a public building 
but the statute does not mention the maintenance of the building 
after the erection, enlargement and/or improvement has taken 
place. While as already stated, the plans of the township and 
village envision some minor improvements to start with, the 
greater portion of the contemplated tax- levy would be for the 
purpose of maintaining the building throughout the years. Under 
the circumstances outlined, does the statute in question authorize 
the joint action contemplated by the Village of Martinsburg 
and the township of Clay?" (Emphasis added.) 

I am assuming at the outset that the village has good title to the 

school building which it is proposed to use for a community center. The 

plan whi~h you suggest would involve either the conveyance of that build­

ing by the village to the township, or at least the conveyance of an interest 

in the same or the dedication of such building to the intended purpose 

indicated in your letter. I do not see that either of these steps would 

exceed the powers of the village. Section 721.03, Revised Code, purports 

to require a municipality, if it desires to sell any property, to advertise for 

bids, and sell the same to the highest bidder. However, it has been held 

that a municipality, under its home rule powers, can disregard that pro­

vision and sell its property in such manner and upon such consideration as 

it deems most advantageous. Hugger v. Ironton, 83 Ohio App., 21; 148 
Ohio St., 670. 

,Coming then, to the prov1s1ons of Section 511.05, Revised Code, 

that section reads as follows: 

"The electors of a township in which a village is situated, 
and the electors of such village, may, if the electors of both so 
determine, unite in the enlargement, improve11ient, or erection of 
a public building. 

"For such purpose, an application shall be made to and filed 
with the board of township trustees, signed by not less than 
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twenty-five resident freeholders of such township, who are not 
residents of the village, and an application shall also be made to 
and filed with the mayor of the village, signed by not less than 
twenty-five resident freeholders of the village." 

( Emphasis added.) 

It will be observed that the initial step in this proceeding is a petition 

signed by electors residing in the township but outside of the village, 

addressed to the township trustees, and a petition signed by electors of 

such village, addressed to the mayor. It appears, however, that except 

for this petition, which for that purpose separates the village from the 

balance of the township, the subsequent proceedings contemplate inde­

pendent action by the village on the one hand, and by the township, includ­

ing the village on the other. Section 511.06, Revised Code, requires that 

at the next regular municipal election the proposition whether a tax shall 

be levied upon all the property subject to taxation in the township and 

village, for the "enlargement, improvement or erection of such building," 

shall be submitted to a vote of the electors "of the township and village." 

Section 511.07, Revised Code, provides: 

"If, at an election under section 511.06 of the Revised Code, 
two thirds of the electors of the toicmship and of the village voting, 
vote in favor of such improvement, the board of township trustees 
and the legislative authority of the village shall jointly take such 
action as is necessary to carry out complete improvement." 

(Emphasis added.) 

It seems clear to me that the electors in the village would vote twice, 

once as electors of the village and once as electors of the township, and 

that in order for the proposition to be approved there would have to 

be two-thirds of the electors in the village voting favorably, and also 

two-thirds of the electors in the entire township voting favorably. The 

use of the phrase "electors of the toicmship, and of the village," seems to 

me to leave no room for doubt and therefore no room for construction. 

Slingluff v. Weaver, 66 Ohio St., 621. 

It must be remembered that the township trustees act for the entire 

township, including all municipal corporations located therein, and if this 

project should involve not only the initial tax levy but also the necessity 

of a bond issue or voted tax levy, it is plain that either the tax levy or bond 

issue, if submitted to a vote of the electors, would be submitted to the 

entire township on the one hand, and to the village on the other, and the 
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village property owners, if these propositions were carried, would bear a 

double share of the burden. 

As to the purpose and use of the tax that \Vould be authorized under 

the provisions of Section 51 I.OS et seq. supra, it would appear that the 

entire plan contemplated by the law is limited to the "enlargement, im­

provement, or erection of a public building." That phrase is repeated 

several times in the statutes referred to. 

Your question mainly is directed at the proposition of including in 

these ,proceedings not only the enlargement or improvement of the building, 

but also its maintenance. As you state in your letter, "the greater partion 

of the contemplated tax levy would be for the purpose of maintaining the 

building throughout the years." This would seem to contemplate the per­

petual maintenance of the building or at least its indefinite maintenance. 

This, then, becomes a matter, not of improvement, but rather of 

current annual expense. Provision for the annual expense of operation of 

the functions or business of any taxing subcli vision involves annual budget 

making, levy of taxes and appropriation. Section 5705.28 requires every 

taxing authority on or before the 15th clay of July in each year, to adopt 

a tax budget for the next succeeding fiscal year. The head of each depart­

ment, board or commission entitled to participate in any appropriation, is 

required to file with the taxing authority an estimate of contemplated 

revenues and expenditures for the ensuing year. On the basis of these 

estimates, the taxing authority makes up and presents its budget for its 

operations for the next succeeding year to the budget commission, which 

in clue time revises and adjusts the same and certifies to the subdivision the 

amount of the tax levy that will be required. 

This seems to me to be the process by which moneys may be obtained 

for current operation and maintenance. Accordingly, it is my opinion that 

maintenance of any public building must primarily be taken care of out of 

the current tax levy. It is true that if the taxes that may be levied within 

the ten mill limitation are not sufficient, the legislative authority may sub­

mit to the electors a proposal to levy an additional tax for not to exceed 

five years. 

In the light of the above provisions, it is my op11110n that the tax 

authorized to be levied pursuant to the vote of the electors under the pro­

visions of Section 511.06 of the Revised Code, cannot be applied to the 

cost of maintenance of such building. 
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Accordingly, it is my opinion and you are advised that the provisions 

of Section 511.05 et seq., of the Revised Code, contemplate only the 

enlargement, improvement or erection of a public building by joint action 

of a township and a village located within its boundaries, and that the 

tax authorized by vote of the electors under Section 511.06, Revised Code, 

is limited to such purposes and cannot be used for the maintenance of 

such building. 

ResipectfuUy, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




