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REST HOME, COXVALESCENT HOME OR BOARDING HOME 
-AGED OR MENTALLY OR PHYSICALLY INFIR~f-CON­
DUCTED AND MAINTAINED BY PERSON, FIRM, PARTNER­
SHIP, ASSOCIATION OR CORPORATION-PROFIT OR NOT 
FOR PROFIT-WHERE CONSIDERATION DEMANDED AND 
ACCEPTED FROM OR ON BEHALF OF ANY OR ALL IN­
MATES OF HOME-MUST BE LICENSED-SECTION 6289-2 

ET SEQ., G. C. 



126 OPINIONS 

SYLLABUS: 

A rest home, convalescent home or boarding home for the aged or mentally or 
physically infirm, which is conducted and maintained by a person, firm, partnership, 
association or corporation, whether the latter be organized for profit or not for profit, 
must, if consideration is demanded and accepted from or on behalf of any or all of 
the inmates of such home, be licensed in accordance with the provisions of Section 
6289-Z et seq., General Code. 

Columbus, Ohio, March 18, 1948 

Hon. Karl R. Babb, Chief, Division of Aid for the Aged 

Department of Public Welfare, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter requesting my opinion 

on the question whether rest or convalescent "homes incorporated not for 

profit" come within the definition of Section 6289-1, General Code, so as 

to require a license. 

This request, as you have suggested, concerns the interpretation of 

the intent of the 94th General Assembly by its enactment of the chapter 

"Licensing of Rest Homes," and particularly the construction to be given 

the term "for a consideration" as used in Section 6289-r, General Code. 

It is evident by Sections 6289-1 through 6289-rr, General Code, that the 

legislature intended to protect the aged and mentally or physically infirm 

who reside in rest homes. Various requirements must be met in the above 

mentioned statutes in order to secure a license to operate a home. Section 

6289-4, General Code, reads in part : 

"No license shall be granted unless the director of public 
welfare shall be satisfied that such home is satisfactory in con­
struction, fire prevention and protection, heating, water supply 
and sanitation, and that it is adequately equipped and maintains 
a personnel sufficient in number and training to care properly for 
inmates of such home." 

The first section of this chapter, Section 6289-r, General Code, de­

fines the rest homes which must conform to the above requirements and 

reads: 

"A rest home or convalescent home or boarding home for 
the aged or mentally or physically infirm is defined as any place 
of abode, building, institution, residence or home used for the 
reception and care, for a consideration, of three or more persons 
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who, by reason of age or mental or physical infirmities. are not 
capable of properly caring for themselves, or who are sixty-five 
years of age or upwards. 

"Wherever, in this act ( General Code Sections 6289-1 to 
6289-11), the word 'home' is used, it shall be construed to mean 
rest home or convalescent home or boarding home for the aged 
or mentally or physically infirm as herein defined." 

(Emphasis added.) 

Rest homes which must conform to the requisites of this chapter 

are by this section limited to homes which provide care "for a considera­

tion." "Consideration" is the salient word to the answer of your inquiry. 

Helpful in the interpretation of this word are definitions provided by the 

legislature, or the manner in which this term is used in modifying and 

related sections. In the present sections, however, these sign posts of 

interpretation are not evident. Therefore, the term "consideration" 

should be interpreted with reference to the object and design of the 

statute. In regard thereto, it is stated in 37 0. Jur. 657 to 659: 

"Statutes are to be given a fair and reasonable construction 
in conformity to their general object, in order to effectuate such 
object and purpose, and should not be given such an interpreta­
tion as would thwart that purpose. * * *" 

The manifest intention of the legislature herein 1s protection to the 

aged and indigent. Consequently, the amount of consideration is im­

material. In your request, you have related various types of homes : 

church and fraternal; endowed; charitable and semi-charitable; and you 

have explained that in many instances payments which are required for 

admission and care are not sufficient for maintenance of the home. These 

facts have no relation to the interpretation of the term "consideration'' 

and its reference to license requirements. Further, the purpose and ob­

ject of the statutes are not destroyed if the consideration is not adequate. 

In order to gain the full meaning which the legislature intended by the 

use of the term "consideration," Section 6289-1, General Code, cannot 

be construed alone. When the remainder of the statutes are read, it is 

obvious that they are inter-related. Therefore, the term "consideration" 

should be so construed as to harmonize and reconcile its meaning with 

the other sections in the chapter. It will be seen that the purpose in 

these other sections was to protect the inmates of rest homes and not to 
protect the proprietors of these homes. 
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The term "consideration" is well defined in the law. Bouvier's Law 

Dictionary, Third Revision by Rawle at page 612, relates: 

"Price, motive, or matter of inducement to a contract; com­
pensation which is paid." 

The above definition is the legal interpretation of this word and ob­

viously, the legislature has used it with that meaning. 37 0. Jur. 576, 

has stated in regard thereto: 

''Words and phrases having a special legal signification are 
ordinarily given such meaning when used in a statute. In such 
case, it has even been presumed that the legislature used the words 
in their fixed legal sense. The legislature cannot be presumed 
to have been dealing with legal terms in a loose popular sense. 
* * *" 

Further, you have related that "consideration" has been paid to 

various rest homes in the form of admission fees, transfer of property by 

will or otherwise, dues and assessments, or monthly payment for board 

and room. I am able to conceive of only one problem present. If a be­

quest is granted to a rest home for the benefit of a designated individual 

who resides, or thereafter will reside within such home, the qualification 

of Section 6289-1, General Code, with reference to "consideration" is 

fulfilled. However, if a bequest is granted to a rest home, but no pro­

vision is provided that the use thereof should be for a certain designated 

individual, then a gift rather than a "consideration" is evident. Since the 

General Assembly has not specified the type of "consideration" neces­

sary, I am of the opinion that the above mentioned forms of "considera­

tion" are sufficient. 

v\Tithin your interrogatory you have referred to "homes incorporated 

not for profit." Apparently, you have confined your request to this type 

of home for a definite purpose; however, I am of the opinion that the 

answer to your inquiry would be the same if the home was incorporated 

for profit. Section 6289-2, General Code, reads : 

"On and after January 1, 1942, it shall be unlawful for any 
person, persons, firm, partnership, association or corporation to 
open, conduct, manage or maintain any home as defined in this act 
unless such home be licensed annually as hereinafter provided." 

(Emphasis added.) 
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The term "corporation" as used herein is inclusive of a home in­

corporated not for profit as well as a home incorporated for profit. Since 

the manifest design of the sections in question was the protection of 

inmates of the rest homes licensed thereunder, the type of organization 

which operates such homes is immaterial. 

You have also informed me that there are several homes which do 

not accept or require "consideration." Consequently, these particular 

homes will be outside the restrictions and inspections required by Section 

6289-2, et seq. 

ln specific answer to your inquiry, you are advised that a rest home 

or convalescent home or boarding home for the aged or mentally or phys­

ically infirm, which is or is not incorporated for profit, is required to ob­

tain a license as provided in Section 6289-2, General Code, if any form 

and amount of "consideration" is required or accepted for or from any 

inmate of such home. 

Respectfully, 

HUGH s. JENKINS, 

Attorney General. 




