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INCOMPATIBLE OFFICE-DEPUTY SHERIFF MAY NOT 
HOLD OFFICE OF CORONER. 

SYLLABUS: 

A deputy sheriff may not serve in that capacity and also hold the office of cor­
oner of the county. 

Columbus, Ohio, December 27, 1952 

Hon. U. H. Buckey, Prosecuting Attorney 
Noble County, Caldwell, Ohio 

Dear Sir: 

You have asked my opinion as to whether the Noble County coroner, 

while holding that office, may also be appointed and serve as a deputy 
sheriff of that county. 

The following statement is made in 32 Ohio Jurisprudence, page 907, 
Section 47: 

"It was early settled at common law that it was not un­
lawful per se for a man to hold two offices, but if the offices were 
incompatible then it was equally well settled that one person could 
not legally hold both of them at the same time. * * * 
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The test of incompatibility of public offices m Ohio is set forth in 

32 Ohio Jurisprudence, page 908, Section 48, in which it is stated as 

follows: 

"It was early held that the test of incompatibility * * * was 
in an inconsistency in the functions of the office. One of the most 
important tests as to whether offices are incompatible is found 
in the principle that incompatibility is recognized whenever 
one office is subordinate to the other in some of its important 
and principle duties, or is subject to supervision or control by 
the other, * * * or is in any way a check upon the other, or 
where a contrariety and antagonism would result in an attempt 
by one person to discharge the duites of both." 

(Emphasis added.) 

In the determination of the compatibility or incompatibility of the 

two offices mentioned in your letter, it is necessary, before applying the 

rule as set forth above, to determine the duties of the two offices especially 

as they relate to one another. 

The general powers and duties of the sheriff are set out m Section 

2833, General Code. Section 2834, General Code, provides that the 

sheriff has a duty to execute and return process. Section 2830, General 

Code, provides for the appointment of deputies by the sheriff. And in 

Section 2831, General Code, it is stated: 

"The sheriff shall be responsible for the neglect of duty or 
misconduct in office of each of his deputies." 

In Section 2835, General Code, the legislature gave tacit recognition 

to the incompatibility of the offices of coroner and sheriff. That section 

reads as follows : 

"In an action wherein the sheriff is a party, or is interested, 
process shall be directed to the coroner. If both these officers 
are interested, process shall be directed to, and executed by, a 
person appointed ,by the court or judge." 

From the foregoing it may be seen that while it would not be im­

possible to obtain service on the sheriff were the coroner a deputy sheriff, 

the legislature nevertheless intended that the office of the coroner and 

that of the sheriff or his deputies be separated and occupied by different 

persons. 
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Section 2855-r, General Code, provides for a trial of a sheriff for 

permitting a lynching. Section 2855-2, General Code, provides for the 

removal of the sheriff by the Governor, and reads in part as follows: 

"If after such hearing, the governor finds such sheriff guilty 
of negligence or delinquency in protecting such person in his 
hands and control as sheriff, he shall remove such sheriff from 
office and declare the office of such sheriff vacant and shall pub­
lish a proclamation accordingly. The coroner of the county shall 
thereupon immediately succeed to and perform the duties of 
sheriff until the successor of such sheriff shall have been duly 
elected or appointed. * * *" (Emphasis added.) 

It is apparent from the foregoing sections of the General Code that 

the legislature has recognized the contrariety of the offices of coroner 
and sheriff or deputy sheriff. If this were not so, provision would not have 

been made for the coroner to serve process on the sheriff. Nor would the 

legislature have provided that the coroner succeed the sheriff in case of 
that officer's removal by the Governor under Section 2855-2, General 

Code, for it can easily be seen that a sheriff, being responsible for his 
deputy's misconduct, might be removed for a deputy's misconduct, and 

have that deputy succeed him were the deputy also the county coroner. 

As the offices of coroner and deputy sheriff are clearly incompatible 

in at least two of their functions, it follows that one person may not hold 

both offices at the same time. 

In specific answer to your question, it is my opinion that a deputy 
sheriff may not serve in that capacity and also hold the office of coroner 

of the county. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




