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COMPATIBILITY - TOWNSHIP TRUSTEE AND CLERK, 
BOARD OF EDUCATION, LOCAL SCHOOL DISTRICT - IN­
COMPATIBLE. 

SYLLABUS: 

The positions of township trustee and clerk of a local school board are incom­
patible and may not be held by the same person. 

Columbus, Ohio, June 6, 1958 

Hon. Paul N. McKinley, Prosecuting Attorney 
Hardin County, Kenton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my op1111011 111 which you ask 
whether the office of township trustee is compatible with the position of 

clerk of a local board of education. 

There is no statutory prohibition against the same person holding 

simultaneously the office of township trustee and the position of clerk of a 
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local board of education ; therefore, we must determine whether or not the 

two offices are incompatible at common law. The most frequently cited 

case establishing the common law rule of incompatibility in Ohio is State1 

ex rel. Attorney General v. Gebert, 12 0. C. C. (N.S.) 274, in which it 

is stated, at page 275: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon, the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 

We may note that Section 5705.28, Revised Code, provides in part: 

"On or before the fifteenth day of July in each year, the 
taxing authority of each subdivision or other taxing unit shall 
adopt a tax budget for the next succeeding fiscal year. To assist 
in its preparation, the head of each department, board, commission, 
and district authority entitled to participate in any appropriation 
or revenue of a subdivision shall file with the taxing authority, 
or in the case of a municipal corporation, with its chief executive 
officer, before the first day of June in each year, an estimate of 
contemplated revenue and expenditures for the ensuing fiscal 
year, in such form as is prescribed by the taxing authority of 
the subdivision or by the bureau of supervision and inspection of 
public offices. * * *" 

Section 5705.01, Revised Code, defines subdivision as: 

" (A) 'Subdivision' means any county, municipal corpora­
tion, township, township fire district, township waste disposal 
district, or school district, except the county school district." 

After the county auditor has presented the budgets to the budget 

commission, as provided in Section 5705.31, Revised Code, the commission 

adjusts the estimates for each fund, as shown by such budgets, so as to 

distribute available funds. Section 5705.32, Revised Code, reads in part 

as follows: 

"Before the final determination of the amount to be allotted 
to each subdivision from any source, the commission shall permit 
representatives of each subdivision and of each board of public 
library trustees to appear before it to explain its financial needs." 

Section 5705.37, Revised Code, provides in pertinent part: 

"The taxing authority of any subdivision which is dissatis­
fied with any action of the budget commission may, through its 
fiscal officer, appeal to the board of tax appeals within thirty 
days after the receipt by such subdivision of the official certificate 
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of notice of such action of said commission. In like manner, but 
through its clerk, the board of trustees of any public library of a 
subdivision whose fiscal officer is a member of the budget commis­
sion may appeal to the board of tax appeals. The board of tax 
appeals shall forthwith consider the matter presented to the 
commission, and may modify any action of the commission with 
reference to the budget, the estimate of revenues and balances, or 
the fixing of tax rates. The finding of the board of tax appeals 
shall be substituted for the findings of the commission, and shall 
be certified to the county auditor and the taxing authority of the 
subdivision affected, or to such board of public library trustees 
affected, as the action of such commission under sections 5705,01 
to 5705.47, inclusive, of the Revised Code." 

Considering the above quoted statutes together, it 1s apparent that 

there may be times when the competition for available funds will place the 

township trustees and the local school board in positions adversary to each 

other. And even though the clerk of the local school board occupies a 

ministerial position, the possibility of dual loyalties is such that objectivity 
may be difficult to maintain. 

Therefore, it is my opinion that the position of township trustee and 

clerk of a local school board are incompatible and may not be held by the 
same person. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




