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MEMBER OF MILITARY SERVICE LIVING OFF BASE—SUCH
MEMBER NOT PROHIBITED FROM VOTING BY—ARTICLE
V, SEC. 5, OHIO CONSTITUTION—§3503.01, R.C.

SYLLABUS:

A member of the military service who is stationed at a military base within this
state but who lives off the premises of such base is not prohibited by Article V, Sec-
tion 5 of the Ohio Constitution from being considered a resident of this state for voting
purposes if he otherwise meets the requirements of Section 3503.01, Revised Code, for
his exercise of the right to vote.

Columbus, Ohio, March 17, 1960

Hon. Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney
Montgomery County, Dayton, Ohio

Dear Sir:
I have before me your request for my opinion on the following
question :


https://CONSTITCTION-�3503.01
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“Is a member of the military service, who is stationed at a
military installation but who lives off the premises of said installa-
tion in Montgomery County, Ohio, considered a resident of this
state for voting purposes if he has resided in the state of Ohio
for one year and in the county and precinct for forty days next
preceding the election at which he offers to vote and has correctly
completed and signed the registration form provided for by
Section 3503.14, R.C.0.”

The question you present is raised by Article V, Section 5 of the
Constitution of the State of Ohio, which reads as follows:

“No person in the military, naval or marine service of the
United States, shall, by being stationed in any garrison, or
military, or naval station, within the state, be considered a resi-
dent of this state.”

If this constitutional provision must be interpreted to read by being
assigned to duty at any particular military base within the state a person
is absolutely barred from becoming a resident of the state, then the answer
to your question must be in the negative.

While no case has been found directly in point several statutes of the
state must also be considered. Section 3503.01, Revised Code, reads in

pertinent part as follows:

“Every citizen of the United States who is of the age of
twenty-one years or over and who has been a resident of the state
one year, of the county forty days, and of the voting precinct forty
days next preceding the election at which he offers to vote has the
qualifications of an elector and may vote at all elections, provided
that any qualified elector who in good faith moves his residence
from one county to another county or from one precinct to another
precinct in the same county at any time subsequent to the fortieth
day preceding an election may vote at such election in the pre-
cinct from which he moved wherein his voting residence had been
legally established. In any precinct where registration is required,
electors who have moved from one residence to another residence
within the same precinct shall be permitted to vote and the
election officials shall note the change of address on the proper
forms.
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Section 3503.07, Revised Code, is somewhat similar in its coverage

and reads as follows:

“Each person who will be of the age of.twenty-one years
or more at the next ensuing November election, who is a citizen
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of the United States, and who, if he continues to reside in the
precinct until the next election, will at that time have fulfilled all
the requirements as to length of residence to qualify him as an
elector shall, unless otherwise disqualified, be entitled to be regis-
tered as an elector in such precinct. When once registered, an
elector shall not be required to register again unless his registra-
tion is canceled.”

Also to be considered is Section 3503.02, Revised Code, which reads
as follows:

“All registrars and judges of elections, in determining the
residence of a person offering to register or vote, shall be gov-
erned by the following rule:

“(A) That place shall be considered the residence of a
person in which his habitation is fixed and to which, whenever
he is absent, he has the intention of returning.

“(B) A person shall not be considered to have lost his
residence who leaves his home and goes into another state or
county of this state, for temporary purposes only, with the in-
tention of returning.

“(C) A person shall not be considered to have gained a
residence in any county of this state into which he comes for
temporary purposes only, without the intention of making such
county his permanent place of abode.

“(D) The place where the family of a married man or
woman resides shall be considered to be his or her place of resi-
dence; except that when the husband and wife have separated
and live apart, the place where he or she resides the length of time
required to entitle a person to vote shall be considered to be his
or her place of residence.

“(E) If a person removes to another state with the in-
tention of making such state his permanent residence, he shall
be considered to have lost his residence in this state.

“(F) It a person removes to another state with the in-
tention of remaining there an indefinite time and making such
state his place of residence, he shall be considered to have lost his
residence in this state, notwithstanding the fact that he may
entertain an intention to return at some future period.

“(G) If a person removes out of the county to engage in
the services of the United States government, he shall not be
considered to have lost his residence in this state during the
period of such service, and likewise should he enter the employ-
ment of the state, the place where such person resided at the time
of his removal shall be considered to be his place of residence.
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“{H) If a person goes into another state and while there
exercises the right of a citizen by voting, he shall be considered
to have lost his residence in this state.

“(I) 1If any person attends any institution of learning, his
residence and the residence of his spouse, if any, shall be de-
termined according to the place where he resided prior to admis-
sion to such institution and not by the place where he resides
while attending such institution, unless such person shall estab-
lish or acquire a home for permanent residence.

“ ‘Temporary purposes,” as used in this section, shall be
construed to permit a period of absence not in excess of three
years.”

It would appear from a perusual of the statutes that residence in a
particular county for at least forty days and in this state for one year
prior to an election is an essential requirement for the exercise of the
right to vote in Ohio. Such residence is to be determined by the rules
set forth in Section 3503.02, Revised Code. The application of these statu-
tory rules is conditioned, however, by the limitation contained in Article
V, Section 5 of the Constitution. There would appear, however, to be
no essential conflict between the constitutional prohibition and the rules
of residence adopted by the General Assembly. The obvious intent of the
constitutional prohibition was to bar the use of assignment of military per-
sonnel to a military base within this state as an indicia of legal residencee
for voting purposes. Stated otherwise, the mere fact of being stationed at
a military base within the state does not and cannot, in and of itself, ful-
fill the residence requirement. A person in the military service who is
assigned to duty at a military base within the state and who maintains
his living quarters on such base is prohibited under the terms of this
provision from using these facts alone to claim legal residence in Ohio
for voting purposes. This same constitutional provision could not, how-
ever, be interpreted as barring a person assigned to duty at a military base
within this state and who maintains his living quarters out of the confines
of such base from exercising the privilege of establishing Ohio residence
and using his right to vote in this state.

The question of legal residence is primarily a matter of intent. Thus,
if a member of the military service has indicated his choice of residence
by the purchase of a home in one state and retains that home even though
transferred to a place of duty outside the state, he must be considered
to have his legal residence in the state where his home is located. Millis
v. Millis, 17 O. N. P. (N.S.), 254. See also Ohio Jurisprudence, 2d, 163.
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In applying Article V, Section 5 of the Ohio Constitution to the
rules of residence contained in Section 3503.02, Revised Code, a board
of elections in any county in this state is prohibited from considering the
fact of being stationed at a military base within the state or the mainten-
ance cf living quarters on such base as indicia of intent of a person so
stationed to make the particular county his permanent place of residence.
But such board of elections is free to consider the establishment of a
place of residence off a military base as at least one factor in determining
that a member of the military service has expressed the necessary intent
to establish a permanent residence within the particular county.

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised that
a member of the military service who is stationed at a military base within
this state but who lives off the premises of such base is not prohibited by
Article V, Section 5 of the Ohio Constitution from being considered a
resident of this state for voting purposes if he otherwise meets the re-
quirements of Section 3503.01, Revised Code, for his exercise of the
right to vote.

Respectiully,

Marxk McELroy

Attorney General





