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OPINION NO. 69-115 

Syllabus: 

The office of county recorder and the position of county 
veterans' service officer are incompatible because of their 
respective statutory requirements, and they may not be held 
concurrently by the same person. 

To: Edward D. Mosser, Harrison County Pt"os. Atty., Cadiz, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 12, 1969 

I have before me your request for my opinion as to whether 
the office of county recorder is compatible with the office of 
county veterans I service officer, employed on~.a part-time basis 
and appointed under the authority of Section 5901.07, Revised 
Code. 
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Chapter 317 of the Revised Code describes the office 
and duties of the county recorder. Nothing contained therein 
specifically makes the office of county recorder incompatible 
with any other office. 

Section 5901.07, Revised Code, sets out the duties of the 
county veterans' service officer. It provides in pertinent part 
as follows: 

"The soldiers' relief commission may employ 
a 'county veterans' service officer' who must be 
an honorably discharged veteran of the United 
States armed forces, The duties of such officer 
shall be to advise and assist persons in the armed 
forces of the United States, veterans of any war, 
and the wives, widows, children, parents, and de­
pendants of such veterans in presenting claims or 
obtaining rights or benefits under any law of the 
United States or of this state. 

"The commission may employ such service offi­
cer on a part or full time basis. No county com­
missioner or member of the commission shall be em­
ployed as service officer***, The compensation
of the service officer*** shall be paid out of 
funds appropriated to the commission, as provided
in section 5901.11 of the Revised Code," 

Public offices are subject to two types of incompatibility, 
statutory and common law. Statutory incompatibility arises when 
some provision of law establishes criteria for one of the jobs
that cannot be met by the person if he holds the other job at 
the same time, The common law rule on incompatibility in Ohio 
is stated in State, ex rel. Attorney General, v, Gebert. 12 c.c. 
(N,S.) 274, at page 275, as follows: 

"Offices are considered incom;;>atible when 
one is subordinate to, or in. any way a check 
upon, the other; or when it is physically im­
possible for one person to discharge the duties 
of both." 

Under the common law definition above, there is no incompa­
tibility between the offices of county recorder and county
veterans' service officer. Section 5901.07, supra, assigns to 
the veterans' service officer the duties of advising and assist­
ing servicemen, veterans, and their dependents in presenting
claims or obtaining rights or benefits under law. The duties 
of the county recorder, as set forth in Chapter 317 of the 
Revised Code, are generally to make a public record of various 
types of documents. An examination of the statutes pertaining 
to the county recorder and to the county veterans' service offi­
cer does not reveal any provisions which would constitute ane 
superior or subordinate to the other, or which would provide
either any form of check upon the other. As to physical possi­
bility, the county recorder is not required to devote his full 
time to the duties of the office. Obviously, from the provisions 
of Section 5901.07, supra, the office of veterans' service offi­
cer does not necessarily require full time service, and in fact 
your question pertains to a service officer employed on a part­
time basis. Thus, there is no common law incompatibility between 
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the two offices. 

There is; however, a clear statutory incompability. Sec­
tion 143.08, Revised Code, provides in part as follows: 

"The civil service of the state and the 
several counties*** shall be divided into 
the unclassified service and the classified 
service. 

"* * * * * * * * * 
"(B) The classified service shall com­

prise all persons in the employ of the state 
and the several counties*** not specifically 
included in the unclassified service * -~ *. 11 

Since the position of county veterans' service officer is not 
listed in the unclassified civil service under Section 143.08, 
supra. it must be concluded that it is a classified service po­
sition. This conclusion was also reached in Opinion No. 4130, 
Opinions of the Attorney General for 1948, and Opinion No. 1116, 
Opinions of the Attorney General for 1952. 

Section 143.41, Revised Code, reads in part as follows: 

"No officer or employee in the classi­
fied service of the state /or7 the several 
counties*** shall directly or indirectly,
orally or by letter, solicit or receive, or 
be in any manner concerned in soliciting or 
receiving any assessment, subscription, or 
contribution for any political party or for 
any candidate for public office;*** nor 
shall any officer or employee in the classi­
fied service of the state /or7 the several 
counties*** be an officer-in any politi­
cal organization or take part in politics 
other than to vote as he pleases and to ex­
press freely his political opinions." 

Section 317.0l, Revised Code, provides in pertinent part 
as follows: 

"There shall be elected quadrennially 
in each county a county recorder * * *." 

Clearly one who holds an elective_public office such as that 
of county recorder would be 11 takLing_7 part in politics other 
than to vote as he pleases and to express freely his political 
opinions 11 , and such a person could not also hold an office or 
position under the classified service without being in viola­
tion of Section 143.41, supra. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised 
that the office of county recorder and the position of county 
veterans' service officer are incompatible because of their 
respective statutory requirements, and they may not be held 
concurrently by the same person. 




