
       

 

 

 

 

   

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1962 Op. Att’y Gen. No. 62-3067 was overruled 
by 1991 Op. Att’y Gen. No. 91-008. 
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3067 

A MEMBER OF A SOLDIERS RELIEF COMMISSION IS AN 
EMPLOYEE OF THE COUNTY AND MUST APPLY TO THE 
BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS TO ATTEND AT THE 
COUNTY EXPENSE A MEETING OR CONVENTION-THE 
LIMIT OF AUTHORITY OF THE BOARD OF COUNTY COM­
MISSIONERS OVER THE SOLDIER'S RELIEF COMMISSION 
FUNDS IS TO ALLOWING EXPENSES AND COMPENSATION 
TO MEMBERS-§§5901.11, R.C., 5901.04, R.C., 5901.06, R.C., 5901.07, 
R.C., 325.20, R.C., 5901.11, R.C. 

https://MEMBERS-��5901.11
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SYLLABUS: 

1. A member of a soldiers' relief comm1ss1on appointed pursuant to Section 
5901.02, Revised Code, should be considered an employee of the county within the 
purview of Section 325.20, Revised Code; and under said Section 325.20 such a 
member, and any employee of such a commission, is required to obtain the authoriza­
tion of the board of county commissioners to attend, at county expense, an association 
meeting or convention. 

2. The authority of the board of county commissioners over funds of the soldiers' 
relief commission is limited to making the necessary levy under Section 5901.11, 
Revised Code, and allowing expenses and compensation to members under Section 
5901.04, Revised Code. 

Columbus, Ohio, June 14, 1962 

Hon. William B. Haines, Chief, Division of Soldiers' Claims 

Adjutant General's Department 

State of Ohio, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

Section 5901.11, Ohio Revised Code, sets forth the manner 
in which the amourit of funds necessary for soldiers relief in a 
county shall be determined. This section also establishes a maxi­
mum levy of five-tenths mill per dollar of assessed value of prop­
erty of the county for this purpose. 

"Section 5901.04, Ohio Revised Code, provides for payment 
of county soldiers relief commissioners actual expenses and a fair 
compensation for their services. 

"Sections 5901.06 and 5901.07, Ohio Revised Code, provides 
for the hiring of investigators, clerks and county veterans' serv­
ice officers; duties of these classes of individuals are broadly 
defined and their compensation is provided from funds appro­
priated to the commission under Section 5901.11, Ohio Revised 
Code. 

"Section 325.20, Ohio Revised Code, outlines the proce­
dures for approval of and payment for travel expenses of county 
officers, deputies or employees for attending association meet­
ings or conventions. This section requires the head of the county 
office desiring such travel to make application to the board of 
county commissioners in writing showing the necessity of such 
attendance and probable costs to the county. If a majority of 
the board of county commissioners approves the application, such 
expenses shall be paid from the money appropriated to such 
office for traveling expenses. 
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"A question now arises whether provisions of Section 325.20, 
Ohio Revised Code, apply to members of county soldiers relief 
commissions and their employees, who attend meetings and con­
ferences within the state, such meetings and conferences dealing 
with the fields of veterans' relief and assistance, and at which the 
attendance of aforesaid soldiers relief commission members or 
employees is considered both profitable and necessary in the fur­
therance of improved relief and service to our veterans and their 
dependents. 

"Is a Board of county commissioners authorized to require 
application for approval for travel within the state by members 
of county soldiers relief commissions or their employees? Or 
does the control of such travel-the authority for approval of 
and payment for travel rest with the duly appointed members of 
the county soldiers relief commission ? 

"Further, is a board of county commissioners empowered in 
any way to control the expenditure of appropriated soldiers relief 
commission funds beyond the provisions stated in Section 5901.04, 
Ohio Revised Code?" 

Section 325.20, Revised Code, to which you refer, reads as follows: 

"Except as otherwise provided by law, no elected county 
officer, and no deputy or employee of the county, shall attend, at 
county expense, any association meeting or convention, unless 
authorized by the board of county commissioners. Before such 
allowance may be made, the head of the county office desiring it 
shall make application to the board in writing showing the neces­
sity of such attendance and the probable costs to the county. If 
a majority of the members of the board approves the application, 
such expenses shall be paid from the moneys appropriated to such 
office for traveling expenses." 

Your first question asks whether the above section of law is applic­

able to members of county soldiers' relief commissions. Thus, the per­
tinent questions appear to be ( 1) whether a member of a county soldiers' 
relief commission is an elected county officer, or deputy, or employee of 
the county, within the purview of the section, and (2) whether an expendi­

ture for expenses of a member attending an association meeting or con­
vention is "at county expense." 

While at one time Section 1 of Article X, Ohio Constitution, pro­
vided that all county officers should be elected, this requirement was 
removed by an amendment adopted on November 7, 1953. Thus, if a certain 

county position qualifies as an office under the general rule as to what 
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constitutes a public office, the person holding such office is a county officer 

regardless of the fact that he may not have been elected to such office. 

In this regard, I held in Opinion No. 2840, Opinions of the Attorney 

General for 1962, issued on February 28, 1962, that a county director of 

civil defense appointed pursuant to Section 5915.06, Revised Code, is 

a county officer. 

In that opinion I noted that a county director of civil defense meets 

the qualifications of a public officer in that he is appointed pursuant to 

law, has definite duties, and exercises a portion of the sovereignty of the 

state ( citing 44 Ohio Jurisprudence 2d, Public Officers, Section 2, at 

pages 484 and 485). 

Section 5901.02, Revised Code, provides for a five-member "soldiers' 

relief commission" in each county of the state. Members are appointed by 

a judge of the court of common pleas. The main duty of the commission 

is to administer the laws by which relief is given to needy soldiers, sailors, 

marines, and airmen, and certain of their needy relatives. Under Section 

5901.12, Revised Code, the commission has the authority to determine 

what persons will receive such relief. 

A member of a soldiers' relief commission is appointed to that posi­

tion pursuant to law, has definite duties in that position, and exercises a 

portion of the sovereignty of the state in that position. In my opinion, 

therefore, such a member is a public officer within the general rule as to 

public officers discussed earlier. 

While a member of a soldiers relief commission is a county officer, 

he is not an elected county officer. Nor could he be termed a "deputy" 

within the meaning of Section 325.20, Revised Code, as the word "deputy" 

connotes a person acting for another. Whether he can be termed an em­

ployee of the county within the meaning of that section remains to be 

determined. 

An employee is generally differentiated from an officer in that, for 

one reason, the employee works under the direction of another while the 

officer does not. Under a broad interpretation of the word employee, 

however, it can be said that since all personnel of the county work for 

the county, they are employees of the county. 
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At the time that Section 325.20, supra, was enacted, then Section 

2981-1, General Code, 119, Ohio Laws, 581 ( 1941), the constitutional 

provision as to county officers being elected had been deleted from the 

Constitution. It might thus be argued that the legislature, realizing 

that a county might have officers who are appointed rather than elected, 

intended to limit the requirement of county commissioner approval to 

those county officers who are elected, and to exempt other county officers. 

Reading all of the provisions of said Section 325.20 together, however, 

it appears to me that the intent was to require all personnel of the county 

who wish to travel at county expense to association meetings and con­

ventions to first obtain authorization of the board of county commission­

ers. I am, therefore, of the opinion that the word "employee" as used in 

Section 325.20, supra, should be interpreted in its broad sense to include 

all personnel of the county other than elected officers and deputies, includ­

ing county officers who are appointed rather than elected. 

As to whether an expenditure for expenses of a member of the sol­

diers' relief commission attending an association meeting or convention 

ts "at county expense," Section 5901.11, Revised Code, reads as follows: 

"On the last Monday in May in each year, the soldiers' relief 
commission shall meet and determine from the lists provided for 
in section 5901.08 of the Revised Code the probable amount 
necessary for the aid and relief of indigent persons for the ensu­
ing year, together with an amount sufficient, in the judgment of 
the commission, to furnish relief to any such indigent persons 
not named on such lists, whose rights to relief are established to 
the satisfaction of the commission. After determining the prob­
able amount necessary for such purpose, the commission shall 
certify it to the board of county commissioners, which, at its 
June session, shall make the necessary levy, not to exceed five­
tenths of a mill per dollar on the assessed value of the property 
of the county, to raise the required relief." 

Since the expenses of the members of the commission are necessarily 

incident to the providing of aid and relief to soldiers, etc., I am of the 

opinion that said compensation and expenses should be paid out of funds 

available pursuant to the tax levied by Section 5901.11, supra. In this 

regard, it is apparent that such funds are county funds, and I thus con­

clude that an expenditure from such funds is "at county expense." 

Under Section 5901.04, Revised Code, upon presentation of an item­

ized statement, the board of county commissioners "shall allow the per-



446 OPINIONS 

sons composing the soldiers' relief commission the actual expenses in­

curred in the performance of their duties, and a fair compensation for 

their services." While members are thus allowed actual expenses, this 

section must be read with Section 325.20, supra, and expenses for attend­

ing an association meeting or convention may be paid only where the 

board of county commissioners has authorized the member's attendance 

at such meeting or convention. 

In view of the foregoing, I am constrained to conclude that the pro­

visions of Section 325.20, Revised Code, requiring authorization of the 

board of county commissioners for certain expense payments, is appli­

cable to members of the soldiers' relief commission. 

As to employees of soldiers' relief commissions, Section 5901.06, 

Revised Code, provides that such a commission may employe such in­

vestigators and clerks as are necessary to carry on relief work when the 

necessity arises, and Section 5901.07, Revised Code, provides that such a 

commission may employ a county veterans' service officer and the neces­

sary clerks, stenographers and other personnel to assist him. Compensation 

and expenses of the employees of the commission are paid out of the 

funds appropriated under Section 5901.11, supra. 

It already having been determined that members of a county soldiers' 

relief commission are county officers, it follows that employees of the com­

mission are employees of the county. Further, since expenses of such 

employees are paid out of funds appropriated under Section 5901.11, 

supra, payment of such expenses is a county expense. Accordingly, I am 

of the opinion that the provisions of Section 325.20, supra, are applicable 

to such employees as well as to the members of the commission. 

Coming to your second question, the authority of the board of county 

commissioners pertaining to the soldiers' relief commission is limited to 

making the necessary levy under Section 5901.11, supra, and to the allow­

ing of expenses and compensation to members under Section 5901.04, 

supra. I have not found any provision of law which could be construed 

to give the board of county commissioners any further control over the 

expenditure of funds by the soldiers' relief commission. 

In summary, therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. A member of a soldiers' relief commission appointed pursuant 

to Section 5901.02, Revised Code, should be considered an employee of 
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the county within the purview of Section 325.20, Revised Code; and under 

said Section 325.20 such a member, and any employee of such a com­

mission, is required to obtain the authorization of the board of county 

commissioners to attend, at county expense, an association meeting or 

convention. 

2. The authority of the board of county commissioners over funds 

of the soldiers' relief commission is limited to making the necessary levy 

under Section 5901.11, Revised Code, and allowing expenses and compen­

sation to members under Section 5901.04, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 


	21578690_1.PDF
	62-3067



