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OPINION NO. 88·040 
Syllabus: 

1. 	 R.C. 3743.65(F) prohibits a seller of fireworks from advertising 
fireworks for sale but does not prohibit a sign located on a 
seller's premises identifying him as a seller of fireworks. 
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2. 	 When a seller of fireworks whose company name includes the 
word "fireworks" erects, on a site other than the business 
premises, a sign containing the company name and directions to 
the place of business, that sign is an advertisement for the sale 
of fireworks in violation of R.C. 3743.65(F). 

To: Robert L. Herron, Columbiana County Prosecuting Attorney, Lisbon, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, June 15, 1988 

I have before me your request for an opinion concerning the application of 
R.C. 3743.65(F), which states: "No person shall advertise fireworks for sale. A sign 
located on a seller's premises Identifying him as a seller of flrework.s is not the 
advertising of fireworks for sale." You have described the following situation: 

There exists a company engaged In the business of selling fireworks. 
Such company's name contains the word "fireworks." The company has 
erected a sign not on its premises but only within its home-based 
county on which the company name appears, and which gives directions 
to the place of business. The sign does not indicate that fireworks are 
for sale at the premises, but only a company name and directions for 
getting to the place of business. 

Your question is whether the sign is an advertisement of fireworks for sale within 
the meaning of R.C. 3"i43.65(F). 

R.C. 3743.65(F) sets forth a blanket prohibition against the advertisement of 
fireworks for sale. It contains a single qualification, specifying that a sign located 
on a seller's premises identifying him as a seller of fireworks does not constitute the 
advertising of fireworks for sale for purposes of this prohibition. The inclusion of 
this qualification indicates an awareness that, in the absence of express exemption, a 
sign located on a seller's premises identifying him as a seller of fireworks might be 
considered to constitute the advertising of fireworks for sale. The express allowance 
of an on-site sign thus indicates that the term "advertise fireworks for sale" is to be 
construed to cover any activity that might reasonably be considered an 
advertisement that fireworks are available for purchase. 

R.C. Chapter 3743 does not contain a definition of the term "advertise ... for 
sale." The word "advertise" is, in general use, a broad term, encompassing a myriad 
of ways of imparting information. As was stated in Rast v. Van Deman & Lewis 
Co., 240 U.S. 342, 3£! (1915): "Advertising is merely identification and 
description, apprising ,of quality and pla,ce. It has no other object thJn to draw 
attention to the article to be sold.... " Th•! concept of advertising carries with it the 
idea of a sale. See, e.g., Webster's New World Dictionary 20 (2d college ed. 1978) 
(defining "advertise" as "to tell about or praise (a product, service, etc.) publicly, as 
through newspapers, handbills, radio, etc., so as to make people want to buy it"). 
R.C. 5516.0l(A) contains a definition of "advertising device," adopted for purposes of 
the law governing advertising on interstate highways, that is not directly applicable 
to your question but is, nonetheless, instructive: 

"Advertising device" includes any outdoor sign, display, device, 
figure, painting, drawing, message, placard, poster, billboard, or any 
other contrivance designed, intended, or used to advertise or to give 
information in the nature of advertisit.g, or any part thereof, which 
advertisement is visible from the travei"1 way of any highway on the 
interstate system or primary system in this state. (Emphasis added.) 

It is, thus, clear that, in ordinary use, the word "advertise" encompasses a wide 
variety of means of bringing a product to the attention of prospective purchasers. 
See generally Central Outdoor Advertising Co. v. Village of Evendale, 54 Ohio Op. 
354, 358, 124 N.E.2d 189, 194 (C.P. Hamilton County 1954) ("[t]he purpose of both of 
these forms of advertising [on-site and off-site signs] is to attract attention ... "). 

The sign that you have described contains the name of a company that 
includes the word "fireworks" and also contains directions to the place of business. 
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Such a sign does, in common understanding, constitute an advertisement for the 
fireworks company. The sign identifies the article to which It applies and apprises 
the reader of the place at which such article may be obtained. 

. Your question raises the issue of whether such advertisement may be 
excluded from the prohibition of R.C. 3743.65(F) because it does not include the 
word "sell" or "sale." It is true that R.C. 3743.65(F) prohibits only the advertisement 
of fireworks "for sale." It does not, however, appear that, i:>r an advertisement to 
come within that prohibition, it must include the word "see:: or "sale." As discussed 
above, the concept of a commercial advertisement carries with it the prospect of a 
sale. Use of the term "for sale" in R.C. 3743.65(F) Is not required to indicate that 
advertising has, as its purpose, the promotion of sales. Rath"r, the term "for sale" 
appears to be used to distinguish the advertisement of flrewor~s for sale from the 
advertisement of fireworks in other forms - as, for example, a fireworks display or 
exhibition that might be part of a civic celebration, a sporting event, or some otht'r 
sort of amusement or attraction. See, e.g., R.C. 3743.50-.55 and R.C. 3743.6,t 
(governing public fireworks exhibitions and the licensing of fireworks exhibitors). A 
sign containing the name of a fireworks company and directions to the company's 
place of business clearly indicates that fireworks are available for sale at that site 
and, accordingly, constitutes an advertisement of fireworks for sale. In fact, there 
appears to be no other reason for the fireworks company to erect such a sign. If 
such a sign is located on a site other than the seller's premises, it is an 
advertisement for the sale of fireworks in violation of R.C. 3743.65(F). 

The construction of R.C. 3743.65(F) adopted herein follows directly from the 
language of the statute. It is consistent with the position taken by the Ohio Supreme 
Court in Pizza v. Sunset Fireworks Co., 25 Ohio St. 3d 1, 494 N.E.2d 1115 (1986), 
that statutes governing fireworks should be liberally construed so as to promote the 
health, safety, and welfare of the people of the state. The Sunset Fireworks Co. 
case states: 

The very fact that this chapter [R.C. Chapter 3743) was placed within 
Title 37 of the Revised Code which relates to health, safety and 
morals lends support to the ... conclusion [that it is entitled to a liberal 
construction in order to achieve its end). Further, the principle of 
giving liberal construction to a statute intended to promote the public 
good is applicable, notwithstanding the fact that a violation of the 
statute may incur a penal sanction. 

25 Ohio St. 3d at 4, 494 N.E.2d at 1118 (citation omitted); accord, Van Camp v. 
Riley, 16 Ohio App. 3d 457, 476 N.E.2d 1078 (Clermont County 1984), motion to 
certify overruled, No. 84-980 (Ohio Sup. Ct. Sept. 12, 1984); see also R.C. 
3743.99. 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-068 and 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-031 took 
the position that, because statutes governing fireworks are penal in nature, they 
must be strictly construed. That position is inconsistent with existing case law, and I 
am in disagreement with Op. No. 82-068 and Op. No. 79-031 on that point. See 
also 1950 Op. Att'y Gen. No. 1346, p. 12, at 15 ("statutes [governing fireworks] 
should be given a liberal interpretation so as to carry out the primary purposes of the 
statute"). The clear intent of R.C. 3743.65(F) was to prohibit sellers of fireworks 
from bringing their activity to the attention of the general public, except by the use 
of an on-site sign. Construing R.C. 3743.65(F) as prohibiting an off-site sign that 
names a seller of fireworks and provides directions to tis place of business serves to 
carry out the purpose of the statute, even if the sign does not use the word "sell" or 
"sale." 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, as follows: 

1. 	 R.C. 3743.65(F) prohibits a seller of fireworks from advertising 
fireworks for sale but does not prohibit a sign located on a 
seller's premises identifying him as a seller of fireworks. 

2. 	 When a seller of fireworks whose company name includes the 
word "fireworks" erects, on a site other than the business 
premises, a sign containing the company name and directions to 
the place of business, that sign is an advertisement for the sale 
of fireworks in violation of R.C. 3743.65(F). 
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