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OPINION NO. 80·050 

Syllabu1: 

l, 	 Members of the board of education of an exempted schorJl 
district are "public officers" as that term is used in Ohio Const. 
art. 11, S20, and, therefore, may not receive an increase in 
compensation during their existing terms of office. 

2. 	 A board of education may vote to increase the compensation of 
its members to the maximum permitted by R.C. 3313.12, but, 
pursuant to Ohio Const. art. II, S20, any such increase in 
compensation may not become effective with respect to a 
particular board member during that member's existing term of 
office. 

To: David E. Llghltleer, Licking County Pro,. Atty., Newark, Ohio 

By: Wllllem J. Brown, Attorney General, September 5, 1980 


I am in receipt of your letter of March 20, 1980, in which you request my 
opinion on whether members of the Board of Education of the Granville Exempted 
School District may receive an increase in compensation during their term in 
office. 

As I understand the facts rresented by your letter and clarified by a 
telephone conversation, the Granville Board of Education consists of five members, 
all of whom were elected for terms beginning on or before January l, 1980. Prior to 
January l, 1980, the Board, by resolution, established the compensation of its 
members at $10 per regular meeting attended, not to exceed twelve meetings per 
year. The Board of Education would like to pass a resolution which would increase 
the compensation of its members from $10 to $12 per regular meeting attended, not 
to exceed twelve meetings per year. The board claims the authority to take such 
action pursuant to R.C. 3313.12, which reads in pertinent part: 

The board of any school district other than a county school 
district may provide by resolution for compensation of its members, 
provided that any such compensation shall be paid out of current 
operating funds derived from a local tax which is in excess of the tax 
levy required for participation in additional aid from the state public 
school fund and that such compensation shall not exceed forty dollars 
er member for meetin attended not exceedin twelve meetin in 

any one year. Emphasis added. 

Any effort by a public oCC!cer to receive an increase in salary during the term 
of of!ice is governed by Ohio Const. art. II, S20, which reads: 

The General Assembly, In cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of oC!!ce and the compensation of all 
ofClcers; but no change therein shall affect the salary of any officer 
during his existing term unless the office be abolished. 

This section of the Ohio Constitution is aimed at avoiding tile situation in which an 
officer attempts, due to the influence of his office, to gain an increase in salary at 
the expense of the public, and the situation in which th.; legislature seeks to reduce 
an officer's compensation after his term b-::gins. State ex rel. Mack v. 
Guckenberger, 139 Ohio St. 273, 278, 39 N.E. ?d 840, 843 {1942). 

Attorney General opinions issued by my predecessors allowed per diem 
increases in term based on a distinction between the words "salary" and 
"compensation." See,!:!!, 1960 Op. Att'y Gen. No. lll5; 1951 Op. Att'y Gen. No. 978, 
p. 825. Since the issuance of those opinions, the Ohio Supreme Court has held that, 
for the purposes of art. 11, S20, the terms "salary" and "compensation" are 
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synonymous. State ex rel. Parsons v. Ferfuson, 46 Ohio St. 2d 389, 348 N .E. 2d 692 
(1976); State ex rel. Artmayer v. Board o Trustees, 43 Ohio St. 2d 62, 330 N .E. 2d 
684 (1975). As a result, the question whether per diem increases are permissible 
m1Jr;t now be determined on the basis of the traditional art. ll, §20 analysis. See 
1979 Op. Att'y Gen. No. 79-102. ~ generally 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-002. 

The first step in any art. 11, §20 analysis of in-term compensation increases is 
to determine whether the position involved is that of a public office. The elements 
of a public office are clearly set out in State ex rel. Landis v. Board of 
Commissioners, 95 Ohio St. 157, ll5 N.E. 919 (1917). The court in that case stated: 

The usual criteria in determining whether a position is a public 
office are durability of tenure, oath, bond, emoluments, the 
independency of the functions exercised by the appointee, and the 
character of the duties imposed upon him. But it has been held by 
this court that while an oath, bond, and compensation are usually 
elements in determining whether a position is a public office, they 
are not always necessary. . . . The chief and most decisive 
characteristic of a public office is determined by the quality of the 
duties with which the appointee is invested, and by the fact that such 
duties are conferred upon the appointee by law. If official duties are 
prescribed by statute, and their performance involves the exercise of 
continuing, independent political or governmental functions, then the 
position is a public office, and not an employment. 

...It is no longer an open question in this state that "to 
constitute a public office, . . .it is essential that certain 
independent public duties, a part of the sovereignty of the state, 
should be appointed to it by law." 

An oath of office is required of a board of education :nc~tier by R.C. 3313.10, which 
refers to the position as an "office." In addition, the official duties of the board 
are prescribed by various statutes in R.C. Chapter 3313, and the performa1 .. 'e of 
these duties as an overseer of public education involves a governmental function. 
See Brown v. Board of Education, 17 Ohio App. 2d 1, 243 N.E. 2d 767 (1969). It is my 
opinion that the position of a member of a board of education is clearly a public 
office and, therefore, subject to the limitations concerning changes in 
compensation which are set forth in art. !I, §20. 

Having determined that the restrictions of art. II, §20 apply to members of a 
board of education, it becomes necessary to decide whether an increase in 
compensation would actually occur in the situation presented by your request. The 
test used by the Ohio Supreme Court is whether the number of dollars paid to the 
public officer increases. Artmayer, 43 Ohio St. at 65, 330 N .E. 2d at 686; 1978 Op. 
Att'y Gen. No. 78-018. In the situation you pose, in which the board will by 
resolution set a higher rate of compensation, there will obviously be an increase in 
the number of dollars to be paid. Since there will be an increase in monetary 
compensation, this situation is within the purview of art. II, S20. See,~· Op. No. 
79-012 (an increase in a per diem allowance for attendance at a meeting of a board 
of health constitutes an increase in compensation for purposes of Ohio Const. art. 
II, S20). 

Should the legislature, by statute, increase the compensation of school board 
members, the increase would clearly not be allowed for current officeholders 
during their existing terms. See Op. No. 79-012 (concerning members of a board of 
health). It is necessary to determine whether the same holds true when it is a 
board of education rather than the legislature which is initiating the increase. The 
state legislature has the authority to set the salaries of public officerr under art. II, 
S20. In the enactment of R.C. 3313.12, the legislature has delegateJ some of this 
authority to the board of education. Delegation of authority by the General 
Assembly has been approved where adequate guidelines are provided. See generally 
In re Adoption of Uniform Rules & Re ations Relatin to Valuation of Real 
Property, 169 Ohio St. 445, 160 N.E. 2d 275 1959 . Even there were some 
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question as to the constitutionality of such a delegation of legislative power, 
however, "It is Inappropriate for this office to determine the constitutionality of 
state statutes." 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-021 at 2-66. Assuming, therefore, that 
R,C, 3313,12 is constitutional, It remains true that the General Assembly may not 
delegate more power than It possesses. The board o( education Is bound by the 
same constitutional limitations as the state legislature. See City of Columbus v. 
Public Utilities Commission, 103 Ohio St. 79, 133 N ,E, 800 ffil) (concurring opinion, 
Wanamaker, J,), 

When it becomes apparent that the board of education is merely acting In the 
stead of the General Assembly, the analysis becomes much more certain. The 
legislature may not constitutionally grant an increase In term to the members of 
the board. Therefore, the board is also barred from taking such action. This does 
not mean that the board may not vote in favor of a resolution Increasing the salary 
of its members. This action may certainly be taken, so long as no person currently 
in office receives the benefit of the increase during such person's existing term. 

In 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-054 and Op. No. 80-002, I stated that the failure 
of a township trustee to accept insurance coverage available to him at the 
beginning of his term did not bar him from accepting coverage at a later date. The 
later acceptance was not considered an increase in compensaion. There Is an 
argument that this analysis should also apply in the current situation. Because the 
legislature had set a limit of $40 per meeting in R.C. 3313.12, it can be argued that 
the members were entitled to that amount when they took office and that their 
failure to grant themselves the total amount should not bar them from later 
choosing to accept the maximum. This argument fails, however, to distingui::ih 
between compensation as a matter of right and compensation conditioned on a prior 
resolution. ln the situation outlined above, the township trustee, when he accepted 
office, had a right to be furnished with insurance coverage. lt was already an 
element of the compensation of trustees. ln contrast, the board of education 
members, at the time they took office, were entitled only to what the board had 
previously set as their rate of compen::,ation. They did not possess any right to the 
maximum of $40. Instead, they possessed the authority to legislate regarding 
compensation in the same manner that the General Assembly legislates. The right 
of any board of education member to the $40 maximum is conditioned on approval 
of the.t amount by the board prior to such member's term in office. ln the situation 
you present, the previous board had set the compensation of the indiv,idual members 
at $10 per meeting and, therefore, no right to compensation in excess of that 
amount came into existence prior to the beginning of existing terms of office. 

It is, therefore, my opiniol), and you are advised, that: 

1. 	 Members of the board of education of an exempted school 
district are "public officers" as that term is used in Ohio Const. 
art. II, §20, and, therefore, may not receive an increase in 
compensation during their existing terms of office. 

2. 	 A board of education may vote to increase the compensation of 
its members to the maximum permitted by R.C. 3313.12, but, 
pursuant to Ohio Const. art. 11, §20, any such increase in 
compensation may not become effective with respect to a 
particular board member du:"ing that member's existing term of 
office. 




