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COUNTY AUDITOR MAY REFUSE TO ISSUE A WARRANT 

FOR PAYMENT OF SCHOOL FUNDS, IF HE DEEMS SUCH 

PAYMENT UNAUTHORIZED-COUNTY BOARD OF EDUCA­

TION MAY NOT EXPEND SCHOOL FUNDS TO PAY FOR 

PHOTOGRAPHS OF STAFF MEMBERS-§§319.16, 3317.13, 

5705.01, RC. 

SYLLABUS: 

1. A county auditor may properly refuse to issue a warrant as provided in 
Section 319.16, Revised Code, for the payment of school funds, if he deems that such 
payment is unauthorized, even though the county board of education has authorized 
the payment. 

2. A county board of education may not expend school funds to pay for photo­
graphs of staff members of the board, such photographs to be used in high school 
annuals within the school system. 
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29 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, February 9, 1961 

Hon. G .. William Brokaw, Prosecuting Attorney 

Columbiana County, Lisbon, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading as follows: 

"Your consideration and opinion are respectfully solicited in 
connection with the responsibility of a County Auditor in the 
payment of bills of a County Board of Education, after approval 
by said County Board of Education. Several months ago a bill 
was submitted to the Columbiana County Auditor by the Colum­
biana County Auditor by the Columbiana: County Board of Edu­
cation, which bill was authorized and approved for payment by 
said Board of Education. The bill in question is a bill for 'sit­
tings' by three members of the staff of said County Board of 
Education and glossy prints of pictures of said staff members, 
for use in high school annuals within the County school system. 
The Columbiana County Auditor has refused to pay said bill, 
which amo·unts to a total of $44.85, on the ground that such pay­
ment would be an illegal expenditure of public funds. 

"The question here presented is as follows : Has a County 
Auditor any right or responsibility to refuse payment of a bill, 
in the absence of any fraud, which bill has been authorized and 
approved for payment by a County Board of Education from 
funds allocated to said County Board of Education by the State 
Board of Education .under the provisions of Section 3317.13 of 
the Revised Code? 

"Since· the above question involves the proposition of whether 
or not a county auditor is to be a 'watch dog' of public funds, 
or simply a 'custodian' your answer and opini9n will be eagerly 
looked forward to by myself and many other prosecuting attor­
neys and county auditors." 

Your request deals with the authority of a county auditor to refuse 

payment of a bill which has been authorized and approved for payment by 

a county board of ~d1.1catidn from funds allocated to said county board 

of education by the state board of education under the provisions of Section 

3317.13, Revised Code. 

Section 3317.13, Revised Code, reads in part as follows: 

"The state board of education shall certify to ·the auditor of state 
the total of such deductions of the districts of the county school 
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district; whereupon the auditor of state shall issue his warrant 
in such amount on the treasurer of state in favor of the county 
board of education of each county, to be deposited to the credit 
of a separate fund, hereby created, to be known as the 'county 
board of education fund.' " 

Under the provisions of Section 5705.01, Revised Code, the county 

auditor is the fiscal officer for the county and the county school district. 

Section 319.16, Revised Code, reads as follows: 

"Except as to moneys due the state which shall be paid out 
upon the warrant of the auditor of state, the county auditor shall 
issue warrants on the county treasurer for all moneys payable 
from the county treasury, upon presentation of the proper order 
or voucher for the moneys, and kee'p a record of all such war­
rants showing the number, date of issue, ·amount for which drawn, 
in whose favor, for what purpose, and on what fund. The au­
ditor shall not issue a warrant for the payment of any clajm 
against the county, unless it is allowed by the board of cotirity 
commissioners, except where the amo~nt due is fixed by law or is 
allowed by an officer or tribunal so authorized by law." 

Under Section 319.16, supra, therefore, a county auditor is directed 

to issue warrants on the county treasurer for county school funds pay­

able from the county treasury when authorized. by the county board of 

education. The question here to be decided is whether any authorization 

of the board requires the auditor to issue ·,the warrant or whether the 

auditor may question the legality of a particular expenditure. 

Clearly, if the expenditure is authorized by law the auditor has a 

duty to issue the warrant (State ex rel., Hoel v. Goubeaux, Auditor, 110 

Ohio State 287). If, however, it appears to the auditor that-the expen­

diture is illegal, it would appear that he would be justified in refusing to 

issue the warrant unless directed to do so by a court of law. In this 

regard, it is stated in 14 Ohio Jurisprudence (2nd) Section 116, page 285. 

"* * * The auditor may,_ hpwever, in the exercise of rea­
sonable prudence and judgment, determine that it is not his legal 
duty to issue a warrant in a given case. He may properly re­
fuse to issue his warrant if it appears that by ·m1stake or fraud 
an amount has been allowed in excess 9f the sum lawfully due, 
or if the order was wholly unauthoriz~d or was based on an 
illegal contract, or if the officer making it acted_'without author­
ity or exceeded the legal bounds of his· discretion * * *" 
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Next to determine in the instant case, therefore, is whether the par­

ticular expenditure here concerned should be considered as unauthorized 

and in this regard it must be remembered that a board of education has 

only such powers as the legislature has seen fit to confer upon it (Locker 

v. Menning, 95 Ohio St., 97.; State ex rel. v. Pierce, 96 Ohio St., 44; 

Schwing v. McClure, 120 Ohio St., 335). As stated in Board of Education 

v. Best, 32 Ohio St., 138, at 152: 

"The authority of boards of education like that of municipal 
councils, is strictly limited. They both have only such powers 
as is expressly granted or clearly implied, and doubtful claims as 
to mode of exercising the powers vested in them are resolved 
against· them." 

Title 33, Revised Code, deals with the education laws of the state 

and Chapter 3313., Revised Code, applies specifically to boards of edu­

cation; but- neithei:: contains any specific authorization for an expenditure 

such as here concerned. Moreover, I do not believe that such authority 

may be implied. 

Publication of a high school annual, while no doubt of great interest 

and importance to the persons involved, is hardly a necessary part of an 

education program. Also, it has been my understanding that such pub­

lications have not been financed with public funds in the past but have 

depended on individual donations for the necessary funds. Thus, I am 

of the opinion that school funds may not be used for such a purpose nor 

to pay for the costs of photographs of members of the staff of the school 

board, which photographs are to appear in the annuals. In line with this 

conclusion is the ruling of Opinion No. 1819, Opinions of the Attorney 

General for 1928, Volume 1, Page 612, wherein it was held that a board 

of education was without authority to pay for the publication of a school 

paper. Also see Opinion No. 4043, Opinions of the Attorney General 

for 1932, Volume 1, Page 178, holding. that a county ?Oard of education 

is without authority to pay from school funds for .the publication of a 

directory of teachers within the school district; and see Opinion · No. 

3489, Opinions of the Attorney General for 1938, Volume III, Page 

2413, on a related question. (The conclusions of the above·:opinions were 

aU based upon the ·lack of specific or implied authority to db the acts in 

question.) 

It is a general ruie of law that ·in case of doubt as to the right of any 

administrative board to expend public moneys under a legislative grant, 
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such doubt must be resolved in favor of the public and against the· grant 

of power (Sta.te ex rel. Bentley vs. Pierce, Auditor, 96 Ohio St., 44). 

In view of the above discussion and this general rule, therefore, it is my 

opinion and you are advised : 

1. A county auditor may properly refuse to issue a warrant as pro­

vided in Section 319.16, Revised Code, for the payment of school funds, if 

he deems that such payment is unauthorized, even though the county board 

of education has authorized the payment. 

2. A county board of ~ducat101i may not expend school .funds to pay 

for photographs of staff members of the board, such photograph~ i:o be used 

in high school annual within the school system. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




