
       

 

 

 

 

   

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1961 Op. Att’y Gen. No. 61-2657 was modified by 
1963 Op. Att’y Gen. No. 63-718. 
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2657 

IF BOARD OF EDUCATION SUBMITS QUESTION OF ADDI­

TIONAL TAX LEVY TO ELECTORS OF SCHOOL DISTRICT 

AND RESOLUTION STATES THAT SUCH LEVY IS TO BE 

PLACED ON TAX DUPLICATE FOR CURRENT YEAR, THEN 

IF A FAVORABLE VOTE IS RECEIVED, IT MUST BE EX­

TENDED ON CURRENT TAX DUPLICATE FOR COLLECTION, 

AND AFTER FIRST OF YEAR, TAX LEVY SHALL BE IN­

CLUDED IN ANNUAL TAX BUDGET CERTIFIED TO COUNTY 

BUDGET COMMISSION. §§ 5907.19, 5705.21, 5705.25, R.C. 

SYLLABUS: 

If a board of education of a school district pursuant to Section 5705.21, Revised 
Code, resolves to submit the question of an additional tax levy for school district 
purposes to a vote of the electors of such school district, and the resolution of the 
board in accordance with Section 5705.19, Revised ·Code, specifies that such additional 
tax levy is to be placed upon the tax duplicate for the current year, then the levy, if 
it receives a favorable vote, must be extended on the current tax duplicate for collec­
tion pursuant to Section 5705.25, Revised Code, and after the first year, the tax levy 
shall be included in the annual tax budget that is certified to the county budget 
commission. 

Columbus, Ohio, November 29, 1961 

Hon. E. Raymond Morehart, Prosecuting Attorney 

Fairfield County, Lancaster, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Board of Education of the Pickerington Local School 
District wishes to hold a special election on the day of the general 
election this year, to vote on a special levy under Section 5705.21 
of the Revised Code of Ohio. 

"Assuming such levy passes, can it be put on the tax dupli­
cate for the current year, or must it wait until after being sub­
mitted to the county budget commission which meets in August, 
1962, thereby causing a year's delay in collecting the proceeds of 
the levy? 

"I am in doubt, because Section 5705.21, as amended effective 
September 7, 1961, provides: 
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'* * * the board of education of the school district may 
forthwith make the necessary levy within such school dis­
trict at the additional rate, * * * for the purpose stated in 
the resolution.' 

"However, the next sentence says: 

'Such tax levy shall be incluclecl in the next annual tax 
budget that is certified to the county budget commission.' 

"Does this latter sentence mean that the levy voted under 
R. C. 5705.21 cannot be put on the tax duplicate and collected in 
1962, but must wait until after the budget meeting in August, 
1962, so that collection cannot start until 1963 ?" 

Section 5705.21, Revised Code, provides in part as follows: 

"At any time the board of education of any school district by 
a vote of two thirds of all its members may declare by resolution 
that the amount of taxes which may he raised within the ten-mill 
limitation by levies on the current tax duplicate will be insufficient 
to provide an adequate amount for the necessary requirements of 
the school district, that it is necessary to levy a tax in excess of 
such limitation for school district purposes, and that the question 
of such additional tax levy shall be submitted to the electors of the 
school district on the first Tuesday after the first Monday in May 
or special election on another day to be specified in the resolution. 
No more than one such special election shall be held in any one 
calendar year. Such resolution shall conform to section 5705.19 
of the Revised Code, except that such levy may not be for a longer 
period than five years and such resolution shall specify the elate 
of holding such special or primary election, which shall not be 
earlier than twenty-five clays after the adoption and certification of 
such resolution nor later than one hundred twenty clays thereafter. 
Said resolution shall go into immediate effect upon its passage and 
no publication of the same shall be necessary other than that pro­
vided for in the notice of election. A copy of such resolution shall 
immediately after its passing be certified to the board of elections 
of the proper county in the manner provided by section 5705.25 
of the Revised Code, and said section shall govern the arrange­
ments for the submission of such question and other matters con­
cerning such election, to which said section refers, except that 
such election shall be held on the elate specified in the resolution, 
provided that no special election shall be held during the ten clays 
preceding or subsequent to Easter Sunday, Thanksgiving Day, or 
Christmas Day in any year. Publication of notice of such election 
shall be made in one or more newspapers of general circulation in 
the county once a week for four consecutive weeks. If a majority 
of the electors voting on the question so submitted in an election 
held in even-numbered years on the first Tuesday after the first 
Monday in May and fifty-five per cent of those voting on the 
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question at a special election held on any other day vote in favor 
of such levy, the board of education of the school district may 
forthwith malw the necessary levy within such school district at 
the additional rate, or at any lesser rate in excess of the ten-mill 
limitation on the tax list, for the purpose stated in the resolution. 
Such tax levy shall be included in the next annual tax budget 
that is certified to the county budget commission. * * * (Emphasis 
added) 

Section 5705.19, Revised Code, provides in part as follows: 

"Such resolution shall be confined to a single purpose, and 
shall specify the amount of increase in rate which it is necessary to 
levy, the purpose thereof, and the number of years during which 
such increase shall be in effect, which may or may not include a 
levy upon the duplicate of the current year. * * *" (Emphasis 
added) 

Section 5705.25, Revised Code, provides as follows: 

"* * * * * * * * * 
"A levy voted in excess of the ten-mill limitation under this 

section shall be certified to the board of tax appeals. In the first 
year of such levy, it shall be extended on the tax lists after the 
February settlement next succeeding such election. If such addi­
tional ta.r is to be placed upon the tax list of the current year, as 
specified in the resolution providing for its submission, the result 
of the election shall be certified immediately after the canvass by 
the board of elections to the taxing authority, who shall forthwith 
make the necessary levy and certify it to the county auditor, who 
shall extend it on the tax list for collection. After the first year, 
the tax levy shall be included in the annual tax budget that is 
certified to the county budget commission." (Emphasis added) 

Under the provisions of Section 5705.25, supra, to which Section 5705.21, 

supra, refers, if the resolution specifies that the tax levy is to be placed 

upon the tax duplicate for the current year, then it must be extended on 

the current tax duplicate for collection. See Opinion No. 1009, Opinions 

of the Attorney General for 1949, page 650; modified in Opinion No. 

2145, Opinions of the Attorney General for 1961, issued on April 24, 1961. 

Since you have informed me in response to my inquiry for additional 

information that the resolution of the board of education in the instant case 

speciified that the levy is to be placed upon the tax duplicate for the current 

year, I conclude that the levy, if it receives a favorable vote, should be 

extended on the current ( 1961) tax duplicate for collection, and, after the 
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first year ( i.e. in 1962), the levy should be included 111 the annual tax 

budget that is certified to the county budget commission, which in this 

case would be the next annual tax budget. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that if a 

board of education of a school district pursuant to Section 5705.21, Re­

vised Code, resolves to submit the question of an additional tax levy for 

school district purposes to a vote of the electors of such school district, 

and the resolution of the board in accordance with Section 5705.19, Re­

vised Code, specifies that such additional tax levy is to be placed upon the 

tax duplicate for the current year, then the levy, if it receives a favorable 

vote, must be extended on the current tax duplicate for collection pursuant 

to Section 5705.25, Revised Code, and after the first year, the tax levy 

shall be included in the annual tax budget that is certified to the county 

budget commission. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 
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