
674 OPINIONS 

FOREIGN CORPORATION-LICENSED UNDER OHIO FOR­
EIGN CORPORATION ACT-ACQUIRED REPRESENTATIVE 
IN THIS STATE-ISSUED SHARES-CORPORATION SUR­
RENDERED LICENSE AND SUBSEQUENTLY BECAME 
RELICENSED-SECTIONS 8625-9, 8625-10, 8625-rr, G. C.-FEE 
PAYABLE TO SECRETARY OF STATE-FIRST REPORT 
FILED-SECTION 8625-7 G. C.-SHOULD BE COMPUTED 
UNDER PROVISIONS OF SECTION 8625-n, G. C. 

SYLLABUS: 

vVhere a foreign corporation has been licensed under the Ohio Foreign Corpora­
tion Act and has acquired a representation in this state of its issued shares under 
Sections 8625-9, 8625-10 or 8625-11, General Code, and such corporation surrenders 
its license and subsequently becomes relicensed under this act, the fee payable to the 
Secretary of State on the first report thereafter filed pursuant to Section 8625-7, Gen­
eral Code, should be computed under the provisions of Section 8625-11, General Code. 
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Columbus, Ohio, October 31, 1951 

Hon. Ted W. Brown, Secretary of State 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"B. M. Company, a Michigan corporation, was licensed to 
transact business in Ohio in 1916 and was issued License No. 
49114. The corporation remained qualified until December 31, 
1948, at which time a Certificate of Surrender of License was 
filed in accordance with the provisions of Ohio General Code 
Section 8625-20. 

"The Surrender of License was effected under the mistaken 
impression by the corporation that is was no longer transacting 
business in this State. On February II, 1949, having realized that 
this impression was in error, the corporation again became quali­
fied to transact business in Ohio and• was issued License No. 
211759. 

"On June 22, 1950, the corporation fiiled its first Annual 
Statement of Proportion of Capital Stock under License No. 
211759 required by Ohio General Code Section 8625-7. Said 
statement showed that the corporation had represented in this 
state 33,340 shares upon which this office computed the fee clue 
to be $1,016.8o under the provisions of Ohio General Code Sec­
tion 8625-9. 

"C, attorney for the corporation contends however that the 
corporation should have been allowed a credit for 24,998 shares, 
the greatest number of shares represented under License No. 
49114 and .that the fee due should have been based upon the dif­
ference between these two amounts in accordance with Ohio 
General Code Section 8625-11. Allowing such credit the fee due 
on the Annual Statement of Proportion of Capital Stock would 
be $166.84. 

"The question, therefore, for your consideration is: In 
computing the fee due on the First Annual Statement of Propor-
tion of Capital Stock filed by a foreign corporation after being 
licensed in Ohio, is the corporation entitled to a credit for the 
greatest number of shares previously represented in Ohio under 
a License previously held by the corporation but withdrawn?" 

Section 8625-20, General Code, relates to the surrender of license by 
a foreign corporation. This section reads as follows : 

"A foreign corporation may surrender its license upon 
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complying with the requirements of Section 5495-2 of the Gen­
eral Code by filing with the secretary of state a certificate of 
surrender signed by its president, vice president, secretary, or 
treasurer, or by the receiver, trustee in bankruptcy, or other 
liquidator of such corporation setting forth: 

" (I) The name of the corporation and of the state under 
the laws of which it is incorporated; 

" ( 2) That is surrenders its license; 

"(3) The address to which the secretary of state may mail 
any process against such corporation that may be served upon 
him, and any other notices, certificates or statements. 

"In lieu of filing such certificate of surrender there may be 
filed a certificate of the secretary of state or other proper of­
ficial of the state under the laws of which the corporation is in­
corporated, certifying that said corporation has been dissolved 
or its corporate existence otherwise terminated, or a certified 
copy of an order of court terminating the existence of such cor­
.poration, but such certificate shall be accompanied by the infor­
mation required by paragraph 3 above. 

"For filing any such certificate or order of court hereunder 
there shall be paid to the secretary of state a filing fee of ten 
dollars. 

"The secretary of state shall thereupon cancel the license 
of such corporation and shall make a notation thereof upon his 
records and shall mail to the corporation a certificate of his action 
so taken." 

While this section does not specifically so provide, I believe it can 
be stated as a general proposition that a foreign corporation which sur­
renders its license hereunder must be presumed to surrender all rights, 
franchises and privileges it enjoyed under such license except such as 
are plainly preserved to it under other provisions of the Ohio Foreign 
Corporation Act. 

The question thus presented is whether any such rights are pre­
served under the provisions of Sections 8625-9 and 8625-1 I, General 
Code. These sections read as follows: 

Section 8625-9: 

"A foreign corporation not heretofore licensed to transact 
business in this state shall pay to the secretary of state, as the 
initial installment of the license fee, a fee based on the number of 
its issued shares represented in this state, as shown by its first 
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report filed under this act and determined in the manner herein­
before set forth, andi such fee shall be the same as the fee which 
a domestic corporation, having authority to issue the same num­
ber of shares as such foreign corporation has represented in this 
state, is required to pay on filing its original article (sic), in 
(.In) no event, however, shall the fee be less than five dollars. 
Upon the payment of such fee, the corporation shall be author­
ized to have such number of shares represented in this state." 

Section 8625-11: 

"In the event that any report filed under this act subsequent 
to the first report shall disclose that any foreign corporation 
has represented in this state a number of issuedi shares in excess 
of the number theretofore determined to be represented, the cor­
poration shall pay to the secretary of state an additional install­
ment of the license fee based upon such number of additional 
shares, computed as follovvs : 

"The secretary of state shall first compute a fee upon the 
entire number of issued shares of such corporation represented 
in this state as shown by such report on the basis set forth in 
section 8625-9 of the General Code, and shall then compute a 
fee on the same basis on the nwmber of issued shares which such 
corporation has been authorized theretofore to have represented 
in this state, and the fee payable shall be the difference between 
such two fees so computed." (Emphasis added) 

It will be observed that Section 8625-9, General Code, requires the 

payment of an initial installment of the license fee only of those corpora­

tions "not heretofore licensed to transact business in this state ***." The 

word "heretofore" refers, of course, to the effective elate of the act, 

August 7, 1931, a view supported, incidentally, by the provision in Sec­

tion 8625-10, General Code, for special treatment of such corporations. 

The corporation which is the subject of your inquiry was licensed in Ohio 

prior to August 7, 1931, and since the language of Section 8625-9, Gen­

eral Code, makes no exceptions in the case of corporations which have 

surrendered a license and have thereafter been issued a new license, I 

must conclude that it cannot be classed as one which was "not heretofore 

licensed" within the meaning of this section. Accordingly, the fee, if any, 

payable on its first report under the new license would be computed as 

provided in Section 8625-11, General Code. 

It is to be observed that the latter section refers to "any report filed 

under ,this act subsequent to the first report ***." It is obvious that the 

fi.rst report filedi by the corporation under its second license is not its first 
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report under this act. Moreover, when this section refers to "a number of 

issued shares in excess of the number theretofore determined to be repre­

sented," in the absence of any language indicating the contrary, the im­
plication is that reference is made ,to the number theretofore determined 

to be represented under this act rather than under the current license. This 

implication is found in the opening words of the first sentence of Sec­

tion 8625-1 r, General Code, viz., "In the event that any report filed un­
der this act***." (Emphasis added.) 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

where a foreign corporation has been licensed under the Ohio Foreign 

Corporation Act and has acquired a representation in this state of its 

issued shares under Sections 8625-9, 8625-ro or 8625-11, General Code, 
and such corporation surrenders its license and subsequently becomes re­
licensed under this act, the fee payable to the Secretary of State on the 

first report thereafter filed pursuant to Section 8625-7, General Code, 
should be computed under the provisions of Section 8625-II, General 
Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




