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OPINION NO. 79-057 

Syllabus: 

R.C. 5709.07 an.d R.C. 5709.12 authorize the exemption 
from taxation of real property used, in accordance with 
those sections, for the operation of a school. This 
exemption may not be denied merely because the school 
does not meet the minimum standards referred to in 
R.C. 3321.03 and R.C. 3321.04. 

To: Robert R. Kinney, Commissioner, Ohio Department of Tax Equalization, 
Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, September 27, 1979 

Your request for an opinion poses the following questions: 

1. 	 Can the Commissioner of Tax Equalization grant real property 
tax exemption to real property belonging to a religious 
organization when such property is used by that organization as a 
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day school for the general educational instruction of children of 
[compulsory] school age, and when such school is neither 
chartered by the Ohio State Board of Education [nor] licensed by 
the Ohio State Board of College and School Registration, and 
when such school does not meet most of the minimum standards 
established by the State Board of Education, and when none of 
the teachers in the school are certified to teach either 
elementary or secondary school in Ohio? 

2. 	 Do the school compulsory attendance laws, sections 3321,03 and 
3321.04 of the Revised Code, establish a legislative policy that 
such unchartered or unlicensed private schools are not to be 
granted the privilege of having real property tax exemption on 
their school houses? 

Two statutes have been construed to authorize the exemption from taxation 
of real property used for educational purposes. R..C. 5709.07 exempts "[pl ublic 
schoolhouses ... , public colleges and academies • . . , and all lands connected 
with public institutions of learning, not used with a view to profit." R.C. 5709.12 
exempts "[r] eal ... property belonging to institutions that is used exclusively for 
charitable purposes." These sections have been relied on to exempt both publicly­
owned institutions and privately-owned institutions open to the public, as well as 
non-profit institutions providing educational services. Denison University v. Board 
of Tax Appeals, 2 Ohio St. 2d 17 (1965); American Committee of Rabbinical College 
of Telshe, Inc. v. Board of Tax Appeals, 156 Ohio St. 376 (1951). 

As to what is an educational purpose for which an exernotion :s 1uthorized, 
neither section is explicit. As a practical matter, howeve 0 :.-.2 Supreme Court has• 

recognized a right to an exemption not only in the ce:~ · .;.;' ;irc,erty used by 
institutions with accredited programs leading to a degree, ;:;c1t a.lso in the case of . 
property used by organizations for purposes that could qualify as "educational" only 
under a more general definition of that term. 

In American Humanist Association Inc. v. Board of Tax A eals, 174 Ohio St. 
545 (1963 , the Court held that R.C. 5709.12 authorized the exemption of real 
property used by a non-profit corporation which had been organized to "study and 
extend educationally principles and ideals concerning human progres~, values and 
welfare, and, in connection therewith, to publish magazines, books, pamphlets and 
other forms of literature .... " Similarly, in American Issue Publishing Co. v. 
Evatt, 137 Ohio St. 264 (1940), the Court determined that property used by a 
corporation for temperance education qualified for exemption under the "charitable 
purposes" language of G.C. 5353 (R.C. 5709.12). R.C. 5709.121, while enacted for a 
different purpose, reflects legislative approval of the judicial construction of R.C. 
5709.12. See Dayton v. Roderer, 50 Ohio St. 159 (1977). See also Cincinnati Nature 
Center Association v. Board of Tax Appeals, 48 Ohio St. 122 (1976); Goldman v. 
Friars Club, Inc., 158 Ohio St. 185 (1952). 

It follows that the exemptions authorized by R.C. 5709.07 and R.C. 5709.12 
are not limited to property used by schools which are chartered by the State Board 
of Education or licensed by the State Board of College and School Registration, nor 
to schools staffed by certified teachers. As long as the activities are educational 
and the institution otherwise meets the requirements of R.C. 5709.07 and R.C. 
5709.12, the institution is entitled to an exemption. 

Your second question concerns the effect of the school compulsory 
attendance laws, R.C. 3321.03 and R.C. 3321.04. Specifically, you ask whether such 
sections establish a legislative policy that would preclude the exemption of 
property of an unchartered or unlicensed school. The rationale of such a 
proposition is that the attendance by school-age children at unchartered or 
unlicensed schools does not comply with the requirements of R.C. 3321.03 and 
R.C.3321.04 and is, therefore, inconsistent with the public policy of the state. 
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As you have noted, the availability of an exemption under R.C. 5709.12 is 
based on an understanding that the "charitable purpose" for which the property is 
used is consistent with the public policy of this state. American Issue Publishing 
Company v. Evatt, supra; see Planned Parenthood Ass'n v. Tax Comm'r, 5 Ohio St. 
2d 117 (1966), The school compulsory attendance laws do reflect state policy that 
children of school age shall, unless covered by a statutory exemption, attend a 
school conforming to standards prescribed by the State Board of Education. In 
State v. Whisner, 47 Ohio St. 2d 181 (1976), however, the Supreme Court determined 
that some of these standards, when applied to non-public religious schools, 
abrogated parents' rights to direct the upbringing and education, secular or 
religious, of their children. Thus, while recognizing that compulsory education had 
long been upheld as a valid policy of this state, the Court rejected certain minimum 
standards as violative of an overriding policy. 

Once this overriding state ·.:~.,< i3 recognized, your duty with respect to 
R.C. 5709.07 and R.C. 5709.12 be'.:- ·:,~s :::le!:lr. Because the religious day schools 
which you describe are educationa: i.:.;,:tutions, whose operation is protected by the 
public policy and law of the state, they may qualify for a tax exemption provided 
the terms of those sections are met, and this exemption may not be denied solely 
because of R.C. 3321.03 and R.C. 3321.04. 

The failure of a religious day school to meet minimum standards established 
by the State Board of Education will have certain consequences. R.C. 3301.16 
provides that the State Board of Education "shall revoke the charter of any . . . 
school which fails to meet the standards . . . as prescribed by the board." As a 
result, the teaching staff may be affected, since teaching service at a non­
chartered, non-public school will not count as a period of service in establishing the 
minimum salary level for later employment in a public school, although teaching 
service at a chartered school will so count. R.C. 3317.13(A)(2); 1977 Op. Att'y Gen. 
No. 77-074. Similarly, the failure of a non-public school to be chartered by the 
State Board of Education may affect the decision of a parent or guardian to send a 
child to such school in light of the obligations placed upon such parent or guardian 
under the compulsory education provisions of R.C. Chapter 3321, particµlarly R.C. 
3321.02, 3321,04 3321.07, and 3321.38. The consequences of failure of a non-public 
school to be chartered by the state do not, however, include an inability to qualify 
for tax exemption. 

In specific answer to your question, it is my opinion, and you are advised, that 
R.C. 5709.02 and R.C. 5709.12 authorize the exemption from taxation of real 
property used, in accordance with those sections, for the operation of a school. 
This exemption may not be denied merely because the school does not meet the 
minimum standards referred to in R.C. 3321.03 and R.C. 3321.04. 




