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A DEALER MAY ENGAGE IN THE LEASING OF MOTOR VE­
HICLES AT THE SAME LOCATIONS AT WHICH HE CON­
DUCTS A "DEALERSHIP" BUT MAY NOT CONDUCT SUCH 
A "DEALERSHIP" AT THE SAME LOCATION AT WHICH A 
SEPARATE CORPORATION IS ENGAGED IN THE LEASING 
OF MOTOR VEHICLES SINCE THE DEALER MUST OPER­
ATE FROM HIS OWN ESTABLISHED PLACE OF BUSINESS­
§§4517.01 (J), R.C., CHAPTER 1517., R.C., §§4517.02, R.C., 4517.18, 
R.C. 

SYLLABUS: 

A "dealer" as defined in Section 4517.01 (J), Revised Code, may engage in 
the leasing of motor vehicles at the same location at which he conducts a "dealership" 
licensed as required by Section 4517.02, Revised Code, but may not conduct such a 
"µealership" at the same location at which a separate corporation is engaged in the 
leasing of motor vehicles, since pursuant to Section 4517.01 (J), Revised Code, the 
gealer must operate from his own established place of business.. 
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Columbus, Ohio,· January 17, 1962 

Hon. C. W. Ayers, Registrar 

Bureau of Motor Vehicles, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"I have recently had it brought to my attention that auto­
mobile dealers in the State of Ohio are presently engaging in 
sale of new and used motor vehicles and the leasing of new motor 
vehicles from the same location. 

"I understand that in some instances the dealers are utilizing 
one corporation to both lease and sell motor vehicles while in 
other instances, they have formed a separate corporation which 
operates from the same location as their car dealership. 

"I would like an opinion as to whether an auto agency which 
engages in either of the foregoing practices may be considered a 
dealer within the meaning of Section 4517.01 (J), Revised 
Code." 

Section 4517.01 (J), Revised Code, provides: 

"(J) 'Dealer' includes all persons engaged in the business 
of selling, displaying, offering for sale, or dealing in motor ve­
hicles at an established place of business which is used exclusively 
for the purpose of selling, displaying, offering for sale, or dealing 
in motor vehicles, which place of business in the case of a dealer 
in new motor vehicles shall have space, under roof, for the dis­
play of at least one new motor vehicle and facilities and space· 
therewith for the inspection, servicing, and repair of at least one 
motor vehicle. A place of business which is used for selling, dis­
playing, offering for sale, or dealing in motor vehicles shaU be 
considered as used exclusively for those purposes even though 
farm machinery is sold or displayed for sale thereat, or if repair, 
accessory, gasoline and oil, storage, parts, service, or paint de­
partments are maintained thereat, if such departments are oper­
ated for the purpose of furthering and assisting in the business 
of selling, displaying, offering for sale, or dealing in motor ve­
hicles. Places of· business or departments in a place of business 
used to dismantle, salvage, or rebuild motor vehicles by means 
of using used parts are not considered as being maintained for 
the purpose of assisting or furthering the selling, displaying, 
offering for sale, or dealing in motor vehicles." · 
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The question presented by your request necessitates that I consider 

whether a "dealer" as defined in Section 4517.01 (J), Revised Code, may 

engage in an activity which is incidental and related to the sale of motor 

vehicles but which is not specifically set forth in the definition. In this 

respect it is to be noted that Section 4517.01 (J), Revised Code, defines 

a "dealer" as any person, "engaged in the business of selling, displaying, 

offering for sale, or dealing in motor vehicles." 

Thus, it becomes necessary to determine whether the legislature 

intended to permit a "dealer" to engage in activities which are incidental 

to the sale of motor vehicles, but which do not require a license. 

The dealers' and salesmen's licensing act, then Section 6302-1, et seq., 

General Code, now Chapter 4517., Revised Code, was enacted in 1938, 

117 Ohio Laws, 682, (Amended House Bill No. 531) for the purpose 

of regulating the sale of motor vehicles to protect the public from the 

commission of frauds. In this respect the title of the original bill reads 

as follows: 

"To provide for the licensing of motor vehicle dealers and 
salesmen and the regulation of the sale of motor vehicles ; to 
prohibit fraudulent and unfair practices in the business of selling 
motor vehicles and installment contracts arising out of such sales; 
to regulate the issuance of license plates or placards to motor 
vehicle dealers and certain other persons and to regulate the use of 
such license plates or placards, and to amend sections 6290, 
6290-1, 6301, 12616-2 and 12621 of the General Code, and to 
enact supplemental sections to be known as sections 6301-1, 
6301-2 and 12621-1 of the General Code. 
Section 4517.02, Revised Code, provides, in part: 

"No person other than a salesman or dealer licensed accord­
ing to sections 4517.01 to 4517.18, inclusive, of the Revised 
Code, shall engage in the business of selling motor vehicles at 
retail within this state. 

"No person shall engage in the business of selling at retail 
motor vehicles in this state or assume to engage in such business 
without first having a license therefor, excepting that in the case 
of the dissolution of a partnership by death, the surviving partners 
may operate under the license for a period of sixty days, and the 
heirs or representatives of deceased persons and receivers or 
trustees in bankruptcy appointed by any competent authority 
may operate under the license of the person succeeded in posses­
sion by such heir, representative, receiver, or trustee in bank­
ruptcy. 

"* * * * * * * * *" 
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Section 4517.18, Revised Code, provides: 

"No person shall engage in the business of selling, display­
ing, offering for sale, or dealing in motor vehicles at retail with­
out having a license therefor as required by sections 4517.01 to 
4517.18, inclusive, of the Revised Code." 

Section 4517.18, Revised Code, prohibits "dealing m motor vehicles at 

retail", without a license. 

Section 4517.01 (G), Revised Code, provides: 

" ( G) 'Retail sale' or 'sale at retail' means the act or at­
tempted act of selling, bartering, exchanging, or otherwise dis­
posing of a motor vehicle to an ultimate purchaser for use as a 
consumer." 

The word "retail" 1s defined in Webster's 3rd International Dic­

tionary as "the sale of commodities or goods in small quantities to ulti­

mate consumers." It would appear, therefore, that the phrase "dealing 

in motor vehicles at retail" as used in Section 4517.18, Revised Code, 

is synonymous with "retail sale" or "sale at retail" as used in Section 

4517.01 (G), Revised Code. 

Sections 4517.02 and 4517.08, Revised Code, do not prohibit a 

"person" from leasing or renting a motor vehicle without a license. 

The question remains, however, whether the legislature in defining a 

"dealer" in Section 4517.01 (J), Revised Code, intended to limit the 

scope of a dealer's activities to those which he might perform as a result 

of his license and those matters specifically relating to painting, repair, 

serv1cmg, etc. In this respect it is necessary to consider the meaning 

and effect of the phrase "dealing in motor vehicles" as used in the first 

sentence of Section 4517.01 (J), Revised Code. This phrase is not used 

in describing those activities which require a license and it is safe to assume 

that had the legislature intended to limit a dealer to these specific activi­

ties they would have so stated. 

Section 3517.06 (I), Revised Code, provides a dealer's license may 

be denied if the dealer does not have an established place of business used 

exclusively for selling, displaying, offering for sale, or dealing in motor 

vehicles. Thus, I must conclude that the legislature intended and en­

visioned transactions by dealers involving motor vehicles such as, the 

wholesale of vehicles to other dealers, the leasing of motor vehicles, the 
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rental of motor vehicles, etc., which though directly related to a dealership 

may be performed by anyone without a license. 

Therefore, in answer to your first question, it is my op1mon that a 

"dealer" as defined in Section 4517.01 (J), Revised Code, may engage in 

the leasing or rental of motor vehicles since such activity constitutes 

"dealing in motor vehicles" as that phrase is used in Section 4517.01 (J), 

Revised Code. 

Your second question requires me to determine whether a dealer 

may operate at the same location with another person engaged in a 

legitimate business dealing in motor vehicles in a manner not requiring 

a license. 

Section 4517.01 (A), Revised Code, provides: 

"As used in sections 4517.01 to 4517.18, inclusive, of the 
Revised Code : 

" (A) 'Persons' includes individuals, firms, partnerships, 
associations, joint stock companies, corporations, and any com­
binations of individuals." 

Sections 4517.01 (J), 4517.02 and 4517.06 (I), Revised Code require 

the licensee to maintain a place of business used exclusively for selling, 

displaying, offering for sale or dealing in motor vehicles. It seems appar­

ent that such activities must be conducted by the licensee and that even 

though another individual might paint, service or repair cars without a 

license or for that matter lease or rent such motor vehicle without a 

license, such activity cannot be carried on at the same location with a 

licensed motor vehicle dealer. This would seem to be equally true even 

though the individual owned all of the stock of the dealership and the 

leasing company. The dealer must operate from an established place of 

business, and the only logical interpretation is that the place of business 

must be operated by the dealer. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly advised that a 

"dealer" as defined in Section 4517.01 (J), Revised Code, may engage 

in the leasing of motor vehicles at the same location at which he conducts 

a "dealership" licensed as required by Section 4517.02, Revised Code, but 

may not conduct such a "dealership" at the same location at which a 
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separate corporation is engaged in the leasing of motor vehicles, since 

pursuant to Section 4517.01 (J), Revised Code, the dealer must operate 

from his own established place of business. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




