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A BUILDING AND LOAN ASSOCIATION ESTABLISHING A 

SEPARATE RESERVE FOR LOSSES ACCOUNT-§§1151.33, 
1151.50, 1151.51, 1151.52, 1151.53, R.C. 

SYLLABUS: 

In view of Sections 1151.33, 1151.50 and 1151.53, Revised Code, a building and 
loan association may not establish separate reserve for losses accounts, which accounts 
would be operated each independent of the other as, under those sections, only one 
reserve fund for the payment of contingent losses may be established; however, a 
building and loan association, as a matter of bookkeeping, may name within its re­
serve fund, a reserve for losses on qualifying real property loans, a reserve for losses 
on nonqualifying loans, a supplemental reserve for losses on loans, or other designation 
of reserve for losses, it being understood that the entire fund is available for any type 
of loss, and that the amount shown for any of the categories is available to pay other 
losses if necessary. 

Columbus, Ohio, November 20, 1962 

Hon. Andrew C. Putka, Superintendent 
Building & Loan Associations, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Sections 1151.33, 1151.50, 1151.51, 1151.52 and 1151.53 
of the Revised Code relate to the establishment and maintenance 

https://ACCOUNT-��1151.33


934 OPINIONS 

of a reserve fund for the absorption of losses by all building and 
loan associations chartered by the State of Ohio. 

"Section 6 of the Revenue Act of 1962 (P.L.87-834, 87th 
Congress 2d Session (H.R. 10650), approved October 16, 1962) 
requires that the reserve fund carried by building and loan asso­
ciations on December 31, 1962, be divided into several separate 
reserve for losses accounts on the books of the associations. 

"I desire your opinion on the following question: 

"May a building and loan association divide or segregate 
the reserve fund required by Statute into several separate reserve 
for losses accounts on its regular books of account?" 

Section 6, Revenue Act of 1962 (P.L. 87-834, 87th Congress, 2d 

Session (H.R. 10650), approved October 16, 1962), reads, in part, as 

follows: 

"SEC 593. RESERVES FOR LOSSES ON LOANS 

(a) Organizations to Which Section Applies. This section 
shall apply to any mutual savings bank not having 
capital stock represented by shares, domestic building 
and loan association, or cooperative bank without capital 
stock organized and operated for mutual purposes and 
without profit. 

"* * * * * * * * *

" ( c) Treatment of Reserves .for Bad Debts. 

( 1) Establishment of Reserves. Each taxpayer de­
scribed in subsection (a) which uses the reserve method 
of accounting for bad debts shall establish and main­
tain a reserve for losses on qualifying real property 
loans, a reserve for losses on nonqualifying loans, and 
a supplemental reserve for losses on loans. For pur­
poses of this title, such reserves shall be treated as re­
serves for bad debts, but no deduction shall be allowed 
for any addition to the supplemental reserve for losses 
on loans. 

(2) Allocation of Pre-1963 Reserves. 
For purposes of this section the pre-1963 reserves shall, 
as of the close of December 31, 1962, be allocated to, 
and constitute the opening balance of-

(A) the reserve for losses on nonqualifying loans, 

(B) the reserve for losses on qualifying real property 
loans, and 
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(C) the supplemental reserve for losses on loans. 

"* * * * * * * * *"
(Emphasis added) 

I assume that you are concerned with whether an Ohio building and 

loan association may establish and maintain within its reserve fund a 

reserve for losses on qualifying real property loans, a reserve for losses 

on nonqualifying loans, and a supplemental reserve for losses on loans, 

so as to comply with the above provision of federal law. 

Section 1151.33, Revised Code, reads as follows: 

"A building and loan association may accumulate from its 
earnings a reserve fund for the payment of contingent losses and 
an undivided profit fund, both of which may be loaned and invested 
like other funds of the association." (Emphasis added) 

Section 1151.50, Revised Code, provides in part: 

"The amount to be set aside to the reserve fund of a building 
and loan association for the payment of contingent losses shall 
be determined by the board of directors of such association, but 
in every permanent or perpetual association, at least five per 
cent of the net earnings shall be set aside each year to such fund 
until it reaches at least ten per cent of the total assets. All losses 
shall be paid out of such fund until it is exhausted. \i\Then the 
amount in such fund falls below ten per cent of the assets, it shall 
be replenished by annual appropriations of at least five per cent 
of the net earnings until it again reaches such amount. * * *" 

(Emphasis added) 

Section 1151.51, Revised Code, reads in part: 

"* * * If the association acquires real estate as a result of 
default in a mortgage, whether by deed or by foreclosure, amounts 
paid out by it in court costs and taxes at the time such real estate 
is acquired may be charged to the reserve fund, and recondition­
ing costs after such real estate is acquired may be charged either 
to the reserve fund or to current operating expense, as determined 
by the board of directors. \i\Then any parcel of such real estate 
is sold by the association, the funds received shall be applied to · 
the payment of sales expense, to the restoration of losses previ­
ously charged to the reserve or undivided profit funds, to the 
reduction of the book value of such real estate, or to current in­
come, as determined by the board. * * *" 

Section 1151. 52, Revised Code, reads in part: 

"After payment of expenses and interest, a portion of the 
earnings of a building and loan assoication to be determined by 
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the board of directors shall, annually or semiannually, be placed 
in the reserve fund for the payment of contingent losses. * * *" 
Section 1151.53, Revised Code, reads as follows: 

"All losses of a building and loan association shall be met 
by the application thereto of the following, in the order listed: 

"(A) The reserve fund provided for in sections 1151.33 
and 1151.50 of the Revised Code; 

"(B) The undivided profit fund provided for in sections 
1151.33 and 1151.52 of the Revised Code; 

" ( C) The capital stock." 

On reading the above provisions of law, it is apparent that a building 

and loan association may establish only one reserve fund for the payment 

of contingent losses. Section 1151.50, supra, provides that all losses shall 

be paid out of the fund until it is exhausted. Section 1151.53, supra, is in 

accord with that provision in that it makes the entire reserve fund primarily 

responsible for all losses-that is, the reserve fund must be exhausted be­

fore the undivided profit fund, and capital stock, may be used to meet losses. 

Accordingly, a building and loan association may not establish separate 

reserve for losses accounts, which accounts would be operated each inde­

pendent of the others, as the money in the reserve fund must be available 

for all losses and can not be divided for certain purposes. 

I see no bar, however, to a building and loan association, as a matter 

of bookkeeping, naming, within its reserve fund, a reserve for losses on 

qualifying real property loans, a reserve for losses on nonqualifying loans, 

and a supplemental reserve for losses on loans ; but it must be understood 

that, in such a case, the entire fund would be available for any type of loss, 

and the amount shown for any of the categories would be available to pay 

other losses if necessary. 

I express no opinion as to whether such a bookkeeping procedure would 

satisfy the federal law, as that is not a matter appropriately within my 

jurisdiction. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised that in view of 

Sections 1151.33, 1151.50 and 1151.53, Revised Code, a building and loan 

association may not establish separate reserve for losses accounts, which 

accounts would be operated each independent of the other as, under those 

sections, only one reserve fund for the payment of contingent losses may 

be established; however, a building and loan association, as a matter of 
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bookkeeping, may name within its reserve fund, a reserve for losses on 

qualifying real property loans, a reserve for losses on nonqualifying loans, 

a supplemental reserve for losses on loans, or other designation of reserve 
for losses, it being understood that the entire fund is available for any type 

of loss, and that the amount shown for any of the categories is available 

to pay other losses if necessary. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




