
       

 

 

 

 

   

 

Note from the Attorney General’s Office: 

1965 Op. Att’y Gen. No. 65-16 was overruled as a result 
of legislative enactment by 2018 Op. Att’y Gen. No. 2018-016. 
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OPINION 65-16 

Syllabus: 

The school districts of Ohio are not empowered to 
make tuition payments pursuant to Section 3313.64, Revised 
Code, to schools or school districts outside the State of 
Ohio. 

To: Clyde W. Osborne, Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 28, 1965 

Your request for my opinion queries whether a local 
school district either must or may pay all or any part of 
the tuition for a pupil of the schools of that district-who 
has been placed in a parochial correctional school in the 
State of Pennsylvania. 

Provisions for the payment of the tuition of an in­
mate of a children's home or institution who is not a 
school resident of the district in which the home or in­
stitution is located are found in Section 3313.64, Revised 
Code, which reads in pertinent part as follows: 

"The schools of each city, exempted village, 
or local school district shall be free to all school 
residents between six and twenty-one years of age, 
***School residents shall be all youth who are 
children or wards. of actual residents of the school 
district. District of school residence shall 
be the school district in which a school resi-
dent is entitled to attend school free. In-
mates of the proper age of county, semipublic,
and district children's homes shall be admitted 
after the manner described in section 3313.65 
of the Revised Code. The board may admit the 
inmates of a private children's home or in­
stitution located in the district·,· provided 
any child who is an inmate of such a home or 
institution and previous to admission was a 
school resident of the school district in which 
such home or institution is located shall be 
entitled to free education; and, provided any
such inmate who attends the public school was, 
prior to admission to such home or institution, 
a school resident of another school district 
of the state·, tuition shall be paid by such 
school district in the manner provided for the 
payment of tuition by section 3317.08 of the 
Revised Code. For any such inmate who -attends 
the public schools and who prior to admission 
to such home or institution was not a school 
resident of the state, such home or institution 
shall pay such tuition. 
• * * 
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"The clerk of the school district in which 
county, semipublic, or district children's home 
is located shall furnish the superintendent of 
public instruction a report of the names and 
former residence of all inmates of such homes 
in attendance in the schools of the district, 
the duration of such attendance, and such other 
information as the superintendent requires,
A child who is an inmate of a county, semi­
public, or district children's home was a school 
resident of the district in which such home is 
located shall be entitled to an education at 
the expense of such school district; any other 
inmate of such home shall be educated at the 
expense of the school district in which he was 
a school resident at the time of placement. 
The district of school residence shall pay 
tuition in such amount as shall be computed 
pursuant to the formula provided in section 
3317.08 of the Revised Code, excepting that 
such formula shall be calculated as though the 
pupil were in attendance in the district of 
his school residence, and the tuition cost 
shall be computed by applying the factors in 
such formula to the district of school resi­
dence. The 

"The excess cost, if any, of schooling such 
inmate represented by the difference between 
the tuition obligation of the district of 
residence and the tuition cost for such pupil
computed pursuant to section 3317.08 of the 
Revised Code by the district of attendance 
shall be assumed and paid by the state of Ohio 
from state funds. 

11The superintendent upon receipt of such 
report shall approve and pay the expense of 
education of such pupils in the same manner as 
tuition is credited and paid for other tuition 
pupils. Any inmate of a county, semipublic, 
or district children's home who at the time 
of placement was not a school resident of any
school district in Ohio shall be educated at 
the expense of the individual, public authority, 
or agency making such placement. 11 

Section 3313.65, Revised Code, provides that inmates 
of a county, semipublic or district children's home shall 
have the advantage of the privileges of the public schools, 
and that they shall attend schools in the district wherein 
such home is located. Thus the reference to Section 3313.65, 
Revised Code, in Section 3313.64, supra, has no bearing upon
the question you have posed in your letter. 

You will note that the initial sentence of Section 3313.64, 
supra, states that the schools of the various school districts 
of the state shall be free to all residents between ages six 
and twenty-one. The various school districts referred to in 
Section 3313.64, supra, are public school districts, created 
by Sections 3311.01 to 3311.04, inclusive, Revised Code, 
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·pursuant to the direc·tory language or Section 3 of Article VI, 
Constitution of Ohio. Thus the references in Section 3313.64, 
supra, to payment of tuition for the schooling of inmates of 
children's homes or institutions refers to their education in 
public schools. 

Inmates or private homes or institutions, who were school 
residents or the district wherein the private home or in­
stitution is located may attend the public schools or that 
district free or tuition payments. Those inmates or private
homes or institutions who were, previous to their admission 
to such home or institution 11 a school resident or another 
school district or the state11 as provided in Section 3313.64, 
supra, may attend the public schools or the district wherein 
the home or institution is located and the tuition of such 
inmate shall be paid by such other school district. Since 
the language or the statute is 11 another school district in 
the state", it is obvious that the legislature, in enacting
Section 3313.64, supra, did not intend that tuition be paid 
to out-or-state private school authorities. 

It has been well established as a part or the juris­
prudence of Ohio that school boards, being creatures of 
statute, have only such powers as are clearly and expressly
granted to them and such implied powers as are necessary to 
execute their express powers. Verberg v. Board or Educat,ion,
135 Ohio St., 246. Thus the apparent lack of statutory
authority in either Section 3313.64, supra, or elsewhere 
empowering school districts to pay tuition for students now 
attending school outside the state of Ohio leads to no 
other conclusion than that it is neither mandatory nor 
permissible for a school district or the State of Ohio 
to pay tuition for one of its former students who now 
attends school outside the state. 

Tl:lererore, it is my opinion and you are advised that 
the school districts of Ohio are not empowered to make 
tuition payments pursuant to Section 3313.64, Revised 
Code, to schools or school districts outside the State 
of Ohio, 
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