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OPINION NO. 79·009 

Syllabus: 

Podiatrists render a "professional 
service" for purposes of R.C. 1785.0l(A), 
and therefore may form a professional 
corporation pursuant to R.C. 1785.02. 

To: Anthony J. Celebrezze, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, March 12, 1979 
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I have before me your predecessor's request for my 
opinion which may be s•Jmmarized as follows: 

1. May podiatrists licensed in this state 
be permitted to form a professional 
association pursuant to R.C. Chapter 
1785? 

2. If the answer to the above question is 
no, may the practice of podiatry be 
regarded as an occupation, rather than a 
profession, thus allowing podiatrists to 
incorporate under the provisions of R.C. 
Chapter 1701, irrespective of R.C. 
1701.03, which prohibits the formation of 
a corporation for the purpose of 
practicing a profession? 

R.C. 1701.03 forbids the formation of a corporation for 
the purpose of carrying on a profession. However, R.C. 
Chapter 1785, enacted by the General Assembly in 1961, carves 
out certain 'exceptions to this prohibition. R.C. 1785.02 
provides, in pertinent part, as follows: 

An individual or group of individuals each 
of whom is licensed or otherwise 
authorized to render th'e same kind of 
professional service within this state 

may organize and become a 
shareholder, or shareholders, of a 
professional corporation. (emphasis 
added) 

"Professional service," as ~sed in R.C. Chapter 1785, is 
defined in R.C. 1785.0l(A) as follows: 

(A) "Professional service" means any type 
of professional service which may be 
performed only pursuant to a license, 
certificate, or other legal
authorization, as provided by Chapters 
4701., 4703.·, 4705., 4715., 4725., 4729., 
4731., 4732.·, 4733., 4734., and 4741. of 
the Revised Code to certified public 
accountants, licensed public accountants, 
architects, attorneys, chiropractors, 
dentists, pharmacists, optometrists, 
physicians and surgeons, and 
practitioners of limited branches of 
medicine or surgery as defined in section 
4731.15 of the Revised Code, 
psychologists, professional engineers, 
and veterinarians. 

Therefore, only if podiatrists render a "professional 
service," as that term is defined in R.C. 1785.0l(A), are they
permitted to incorpocat1:. Podiatrists are not specifically 
listed in R.C. 1785.0l(A) among those "professionals" who 
receive a "license, certificate, or other legal
authorization [under] Chapters 4701., 4703., 4705., 
4715., 4725., 4729., 4731., 4732., 4733., 4734., and 4741. of 
the Revised Code • • • • " Moreover, podiatrists are 
specifically excluded from the list of practitioners of 
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"limited branches of medicine or surgery," set forth in R.C. 
4731.15. Accordingly, it might appear that under the doctrine 
of expressio unius est exclusio alterius, podiatry is not a 
"professional service:-"' However, consideration of the history 
of the regulation of podiatrists reveals that podiatry has 
consistently been trea~ed as a profession in this state. 

Prior to 1959, podiatry (then called "chiropody") was 
included as a limited branch of medicine under R.C. 4735.15. 
In 1959 that section was amended so as to specifically exclude 
podiatry. ~ generally, Matthews v. Walker, 34 Ohio App. 2d 
128, 133-34 (1973). Podiatrists are now regulated by the 
State Medical Board under R.C. 4731,51 through 4731.61. They 
are required to attend a liberal arts college £or at least one 
year, R,C. 4731,53, and then complete a full course of study 
at an approved college of podiatry. R.C. 4731.54 and 4731.55. 
R.C. 4731.51 defines the practice of "podiatry" as follows: 

The practice of podiatry consists of the 
medical, mechanical, and surgical 
treatment of ailments of the foot, the 
muscles and tendons of the leg governing 
the functions cf the foot; and superficial 
lesions of the hand other than those 
associated with trauma. Podiatrists are 
permitted the use of such preparations, 
medicines, and drugs as may be necessary
for the treatment of such ailments. The 
podiatrist may treat the local 
manifestations of systemic diseases as 
they appear in the hand and foot, but the 
patient shall be concurrently referred to 
a doctor of medicine or a doctor of 
osteopathic medicine and surgery for the 
treatment of the systemic disease itself. 
General anaesthetics may be used under 
this section only in colleges of podiatry 
approved by the medical board pursuant to 
section 4731.53 of the Revised Code and in 
hospitals approved by the joint 
commission on the accreditation of 
hospitals, or the American osteopathic 
association. The ~se of x-ray or radium 
for the,apeutic purposes is not 
permitted. 

Based upon these sections of the Revised Code, Matthews v. 
Walker, supra, held that podiatrists are medical practitioners 
~p°urposes of the one year statute of limitations for 
malpractice actions set forth in R.C. 2305.11. In reaching 
that conclusion the court stated: 

rt would seem.clear that the Legislature, 
having removed the podistrist from that 
section of law dealing with "limited 
branches of medicine," and having enacted 
specific sections governing the 
admittance to, and the practice of 
podiatry, did thereby establish a class of 
medical professionals who have taken upon 
themselves by law certain independent 
professional responsibilities that may be 
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likened to some extent to those that are 
inherent within the practices of 
physicians and surgeons. 

The fact that a podiatrist is limited in 
his diagnosis and treatment to two parts 
of the body, should, for purposes of the 
statute of limitations, render, for 
malpractice actions, the podiatrist no 
less a professional medical practitioner 
than would be the dentist who limits his 
practice to the teeth. 
Matthews v. Walker, supra at 136. 

It would be anomulous to conclude that podiatrists are medical 
practitioners for purposes R.C. 2305.11, yet do not render a 
"professional service" of the type contemplated by R.C. 
1785. 01 (A) • 

It thus appears that podiatrists are to be considered as 
"physicians and surgeons" for purposes of R.C. 1785.0l(A), 
particularly since they are required to obtain a license 
pursuant to R.C. Chapter 4731 in order to carry on a practice. 
Such an interpretation of "physician" or "surgeon" does not 
appear to me to be unreasonable. Under R.C. 1.42, words are to 
construed according to their "common usage." The dictionary 
defines the words "physician" and "surgeon" as follows: 

physician: a person skilled in the art of 
healing; one duly authorized to treat 
disease. 

surgeon: a medical specialist who 
performs surgery: a physician qualified 
to treat those diseases that are amenable 
to or require surgery. 

Webster's Third New International 
Dictionary 

(1961) 


In light of these definitions, it is not at all unreasonable 
to conclude that podiatrists are "physicians and surgeons" for 
purposes of R.C. 1785.0lfA), and that they therefore render a 
"professional service." Conversely, it would be highly 
unreasonable to interpret that section in such a way as to 
exclude podiatrists from the list of professionals who may 
incorporate. Indeed, in light of R.C. 4731.15, which, by 
virtue of its incorporation into R.C. 1705.0l(A) includes 
practitioners of" ••• magnetic healing, Swedish movements, 
[ and J massage • • • " as those who render a "professional 
service," it would be, in my view, pedantic in the extreme to 
exclude podiatrists from that group without clear language tc, 
indicate that such a result was intended by the General 
Assembly. 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised 
that podiatrists render a "professional service" for purposes 
of R.C. 1785.0l(A), and therefore may form a professional 
corporation pursuant to R.C. 1785.02. 
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