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A PERSON LICENSED AS A REAL ESTATE BROKER OR 

REAL ESTATE SALES MAN WHO IS ENGAGING IN THE 

SALE OF CEMETERY LOTS ARE SUBJECT TO PROVISIONS 
OF CHAPTER 4735., R.C. 

SYLLABUS: 

A person licensed as a real estate broker or real estate salesman under Chapter 
4735., Revised Code, who is engaging in the sale of cemetery lots on a commission 
basis, is subject to the provisions of said Chapter 4735. in the sale of such lots. 

Columbus, Ohio, February 23, 1961 

Hon. John W. Bush, Director, Department of Commerce 

State House, Columbus 16, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Are licensed real estate brokers or salesmen, who are em­
ployed on a commission basis, subject to provisions of Section 
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4735.01 to 4735.23, inclusive, of the Revised Code of Ohio, 
in the event they are employed as agents for the sale of cemetery 
lots owned by cemetery association?" 

Whether a real estate broker or salesman is subject to the provisions 

of Sections 4735.01 to 4735.23, inclusive, Revised Code, in selling a ceme­

tery lot on a commission basis, depends upon whether the person con­

cerned is acting as a real estate broker or real estate salesman in such a 

situation. Pertinent in this regard is Section 4735.01, Revised Code, 

which defines "real estate broker," "real estate," and "real estate sales­

man" as follows : 

"As used m sections 4735.01 to 4735.23, inclusive, of the 
Revised Code : 

" (A) 'Real estate broker' includes any person, * * * 
who for another and for a fee, commission, or other valuable 
consideration, * * * sells, * * * leases, or negotiates the sale,
* * * rental, or leasing of, * * * any real estate, or the improve­
ments thereon; * * *. 

"(B) 'Real estate' includes leaseholds as well as any and 
every interest or estate in land, whether corporeal or incorporeal, 
whether freehold or nonfreehold, and whether said land is situ­
ated in this state or elsewhere. 

"(C) 'Real estate salesman' means any person associated 
with a licensed real estate broker to do or to deal in any acts 
or transactions set out or comprehended by the definition of a 
real estate broker as set forth in this section, for compensation 
or otherwise. 

"Any person, partnership, association, or corporation, who, 
for another, in consideration of compensation by fee, commis­
sion, salary, or otherwise, or with the intention or in the expecta­
tion or upon the promise of receiving or collecting a fee, does, 
offers or attempts or agrees to engage in any single act or trans­
action contained in the definition of a real estate broker in this 
section, whether said act be an incidental part of a transaction, 
or the entire transaction, shall be constituted a real estate broker 
or real estate salesman under sections 4735.01 to 4735.23, in­
clusive, of the Revised Code. (Emphasis added) 

"* * * * * * * * *" 

It is well settled that one who purchases a cemetery lot, even though 

it has been conveyed by a deed in fee simple absolute, does not acquire a 

fee simple title thereto but only in an easement or license which is the right 

to the exclusive use of the lot for burial purposes for so long as the 
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ground remains a cemetery. ·while there is a conflict among authoritie,; 

as to whether the owner of a burial lot is an owner of an easement or 

license, the majority rule in Ohio holds that it is an easement. Smiley, 

et al, v. Bartlett, et al., 6 C.C., 234; Fraser v. Lee, 8 Ohio App., 235, 

7 Ohio Jurisprudence, 31. If it is an easement, then it is certainly an 

interest in real property, because an easement is an interest in land. 

19 Ohio Jurisprudence, 59, 27 Corpus Juris, 195. 

Further, ownership of a burial lot is a right which may be conveyed 

and, upon the death of the owner, whatever right or title which he pos­

sessed inures to the heirs. Fraser v. Lee, supra. As was stated in the 

case of Sherrard v. Henry, 88 West Virginia, 315: 

"'While the right which one acquires in a cemetery lot is 
rather in the nature of a perpetual easement, subject to be con­
trolled by the state in the exercise of its police power, it is such 
a valuable right as a court of equity will protect, and the same 
character of adverse possession that will confer title to real estate 
will suffice to confer such right. 

"* * * there is no doubt but that one who acquires a ceme­
tery lot has some interest therein. He does not acquire the fee 
to the land. His interest is more in the nature of a perpetual 
easement, and it is likewise true that the exercise of this right 
is subject to the police power of the state. * * * 

"It seems to be quite as well established that this right may 
be acquired by adverse possession, as any other interest in real 
estate may be acquired. * * *" 

Under division (B) of Section 4735.01, supra, it is specifically stated 

that "real estate" includes "any and every interest or estate in land." 

Also, it will be noted that direct reference to the sales of cemetery lots 

is made in two sections of Chapter 4735., Revised Code, thereby definitely 

showing the intention of the legislature to consider the sale of a cemetery 

lot as coming within Sections 4735.01 to 4735.23, supra. 

Section 4735.22, Revised Code, provides: 

"No person who sells, or causes to be sold, any cemetery 
lot shall promise or guarantee, or authorize or permit any person 
to promise or guarantee, future profits from the resale or re­
purchase of such real estate." 

Section 4735.23, Revised Code, provides: 

"Selling commissions for the sale of any cemetery lot may 
be paid in such reasonable amounts as may be fixed by the board 
of trustees of the cemetery company or association." 
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In view of the above, therefore, I am constrained to conclude that 

the purchaser of a cemetery lot acquires an interest or estate in land which 

is "real estate" within the definition of division (B) of Section 4735.01, 

supra; and it follows that a person selling a cemetery lot on a commis­

sion basis is selling real estate within the purview of Section 4735.01 .. 

supra, and is subject to the provisions of Sections 4735.01 to 4735.23, 

inclusive, Revised Code. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a person 

licensed as a real estate broker or real estate salesman under Chapter 

4735., Revised Code, who is engaging in the sale of cemetery lots on a 

commission basis, is subject to the provisions of said Chapter 4735. in 

the sale of such lots. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




