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OPINION NO. 81·102 

Syllabus: 

An individual who served as a state highway patrolman on January 1, 
1966, did not hold "peace officer" status as defined by R,C, 109.7l(A), 
Therefore, such an individual must complete the course of training 
prescribed by the Ohio Peace Officer Training Council pursuant to 
R.C. 109.71 through R.c. 109.77 in order to receive an appointment as 
a "peace officer." 

To: John A. Pfefferle, Erle County Pros. Alty., Sandusky, Ohio 

By: Wllll1m J, Brown, Attorney General, December 22, 1981 


I have before me your request for my opinion which asks "whether an 
individual who was a state highway patrolman on and before January 1, 1966 and 
who has continuously served as a law enforcement officer since that time, as a 
deputy sheriff and as a village police officer, must complete the course of training 
prescribed by the Ohio Peace [Officer] Training Council in order to be certified." 

I begin, as a matter of background, by noting that R.C. 109.71 creates in the 
Office of the Attorney General the Ohio Peace Officer Training Council. Ohio 
Peace Officer Training Council provisions relating to minimum standards for peace 
officer training are contained in R,C, 109.71 through R.C. 109.77. R.C. 109.77 
states, in part: 

(A) Notwithstanding any general, special, or local law or 
charter to the contrary, no person shall, after January 11 1966, receive 
an original appointment on a permanent basis as a peace officer of 
any county, township, or municipal corporation, or as a state 
university law enforcement officer unless the person has previously 
been awarded a certificate by the executive director of the Ohio 
peace officer training council, attesting to his satisfactory 
completion of an approv~d state, county, or municipal police basic 
training program; and every person who is appointed on a temporary 
basis or for a probationary term or on other than a permanent basis as 
a peace officer of any county, township, or municipal corporation, 
shall forfeit his position as such unless he previously has satisfactorily 
completed, or within the time prescribed by rules promulgated by the 
attorney general pursuant to section 109.74 of the Revised Code, 
satisfactorily completes a state, county, or municipal peace officer 
basic training school program for temporary or probationary officers 
and is awarded a certificate by such director attesting thereto. No 
peace officer shall have his employment terminated and then be 
reinstated with intent to circumvent this section. (Emphasis added.) 

~ 1 Ohio Admin. Code 109:2-1-U.1 

1ohio Admin. Code 109:2-1-11 states: 

(A) No person shall, after the effective date of the Ohio 
Peace Officer Training Act, receive an original appointment 
on a permanent basis as a peace officer unless such person has 
previously been awarded a certificate by the Executive 
Director attesting to his satisfactory completion of the basic 
course. Nor shall any person appointed as a peace officer be 
permitted to carry a weapon in connection with his regular 
duties until such time as said peace officer shall have 
successfully completed 46 hours of course instruction, of which 
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26 hours shall be in the instruction of firearms, 12 hours in the 
laws of arrest and 8 hours in the lawful methods of search and 
seizure. 

Every person who is appointed as a peace officer after the 
effective date of the Ohio Peace Officer Training Act, on 
other than a permanent bas,· shall forfeit his position as such 
unless he has received, wi· ..'·, one year from the time of his 
appointment, a certificatP. from the Executive Director 
attesting to his satisfactory completion of the basic course. 
The Executive Director may extend this time upon written 
application from the officer and the appointing authority of 
such officer which explains the circumstances which make the 
extension necessary. Failure to pass the final examination is 
not an acceptable circumstance to justify an extension. 

(B) Peace officers, certified by the Ohio Peace Officer 
Training Council after January 1, 1966, or those who possessed 
the status as a peace officer on January 1, 1966, who terminate 
their employment as a peace officer, will have their training 
eligibility reviewed upon reappointment as a peace officer by 
the Executive Director of the Council. 

All peace officers who were exempted from the basic 
training course, by virtue of possessing peace officer status on 
January 1, 1966, shall take the mandatory basic training course 
for certification upon re-entry. This requirement may be 
waived only upon presentation of documented proof of training 
equal to or exceeding the minimum basic requirement. No 
credit shall be given toward certification based only upon 
experience. 

All persons who have previously been certified by the Ohio 
Peace Officer Training Council and have had their employment 
as a peace officer terminated for less than three years may 
maintain their eligibility for reappoint:nent as a peace officer 
without additional training, provided that no mandatory 
specialii:ed training has been instituted during the time he was 
not employed as a peace officer. 

All persons who have not been employed as a peace officer 
for three years or more shall, upon re-entry into employment 
as a peace officer, attend a refresher course of 40 hours as 
prescribed upon the equivalency of training prior to his 
termination. Further, said person shall take any mandatory 
specialized training that was instituted during the time he was 
not employed as a peace officer. 

Every person who has been re-appointed as a peace officer 
shall forfeit his position as such unless he has received, within 
one year from the date of his reappointment, a certificate 
from the Executive Director attesting to his satisfactory 
completion of the above training requirements. 

(C) Every political subdivision in the State of Ohio which 
employs a peace officer, shall, within five days after such 
employment, forward a "Notice of Employment" to the Ohio 
Peace Officer Training Council. 

Further, within five days after termination of employment 
of a peace officer, said political subdivision of the State of 
Ohio shall send to the Council a "Notice of Termination." Said 
notice shall state the reason for the termination of 
employment. 

Said forms shall be furnished by the Council. 
(D) This regulation shall not be construed to preclude a 

township, county, or municipal corporation from establishing 
time limits for satisfactory completion of the basic course, re­
entry requirements, and notice of employment and termination 

LJecembe, 19~1 
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As one of my predecessors stated in 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-137 at 2-275 
to 2-276: 

Inherent in [R.C. 109.77] is the idea that any peace officer appointed 
prior to January l, 1966, may continue in his capacity without having 
been certified by the executive director of the Ohio Peace [Officer] 
Training Council; however, any peace officer being 
appointed. • .after January l, 1966, must be certified prior to such 
appointment. 

R.C. 109.7l(A) defines a "peace officer" for purposes of R.C. 109.71 through 
R.C. 109.77 as: 

(1) A deputy sheriff, marshal, deputy marshal, member of the 
organized police department of a municipal corporation, or township 
constable, who is commissioned and employed as a peace officer by a 
political subdivision of this state, and whose primary duties are to 
preserve the peace, to protect life and property, and to enforce the 
laws of Ohio, ordinances of a municipal corporation, or regulations of 
a board of county commissioners or board of township trustees, or any 
such laws, ordinances, or regulations; 

(2) A policeman who is employed by a railroad company and 
appointed and commissioned by the governor pursuant to sections 
4973.17 to 4973.22 of the Revised Code; 

(3) Employees of the department of taxation engaged in the 
enforcement of Chapter 5743. of the Revised Code, and designated by 
the tax commissioner for peace officer training for purposes of the 
delegation of investigation powers under section 57 43.45 of the 
Revised Code; 

(4) An undercover drug agent. 
(B) "Undercover drug agent" has the same meaning as in 

division (B)(2) of section 109.79 of the Revised Code. 

1 Ohio Admin. Code. l09:2-l-02(E) adopts a definition similar to that contained in 
R.C. 109.7l(A)(l) ffr purposes of the rules of the Peace Officer Training Council. 
Rule l09:2-I-02(E) states: 

of less than the maximum limits prescribed by the Council. If 
a township, county, or municipal corporation has adopted time 
limits of less than the maximum limits prescribed above, such 
time limits shall be controlling. 

I note that the Peace Officer Training Council has proposed changes in rule 
109:2-l-ll which at 109:2-1-ll(E) will allow credit for prior equivalent training 
received through the State Highway Patrol. The proposed rule states: 

(E) Credit for prior equivalent training: 
(1) An individual who has successfully completed prior 

equivalent training other than under the auspices of the Ohio 
Peace Office Training Council and who is appointed as a peace 
officer in Ohio may request credit for that portion of the basic 
training course described in this rule which is equal to that 
previously completed. Training which will be accepted would 
include, but is not limited, to that training certified by another 
state, another government agency, military service, or the 
state highway patrol. 

21 note that the Peace Office Training Council has proposed changes to rule 
109:2-l-02(E) which fully correspond to each of the sections contained in R.C. 
109.7l(A). 
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The term "peace officer" means a member of a police force or 
other organization, employed or commissioned by a township, a 
county, or municipal corporation, who is responsible for the 
enforcement of general criminal laws of the state, and empowered to 
carry firearms, but shall not include any person serving as such solely 
by virtue of his occupying other office or position, nor shall such term 
include a sheriff, or any person having an equivalent title who is 
appointed or employed by a county to exercise equivalent supervisory 
authority. 

The question for my analysis is, therefore, whether a person who was 
!!.p.;>ointed as a state highway patrolman on or before January l, 1966, meets the 
defi,1i tion of a "peace officer" as contained in R.C. 109.7l(A) and rule 109:2-l-02(E). 

State highway patrolmen are appointed pursuant to R.C. 5503.01. R.C. 
5503.01 states, in part: 

There is hereby created in the departnent or :1ig:1·.J,1/ n:-~tI a 
division of state highway patrol which shall be administered by a 
superintendent of the state highway patrol. 

The superintendent shall be appointed by the director of highway 
safety, and shall serve at his pleasure. The superintendent shall give 
bond for the faithful performance 'Jf :1is J,itie., in such amount and 
with such security as the director approves. 

The superintendent, with the approval of the director, may 
appoint such number of highway patrol-nen and radiomen as are 
necessary to carry out sections 5503.01 to 5503.06 of the Revised 
Code, but patrolmen shall not be less than eight hundred eighty. 
Radiomen shall not exceed eighty in number. At the time of 
appointment, patrolmen shall not be less than twenty-one years of 
age, nor have reached thirty-five years of age, and shall have been 
legal residents of Ohio for at least one year, except that the 
residence requirement may be waived by the superintendent. No 
person can be disqualified as over age prior to the time he reaches 
thirty-five years of age. (Emphasis added.) 

R.C. 5503.01 (State Highway Patrol is a division of the Department or 
Highway Safety) makes clear that a state highway patrolman, app)i 1t,~d 'Jy ti1e 
Superintendent of the State Highway Patrol, with the approval of the Director of 
Highway Safety, is an employee of a department of the state. ~ R.C. 121.02(K) 
(creates the Department of Highway Safety); R.C. 12l.03(A)(3) (the Director of 
Highway Safety is an administrative department head appointed by the governor); 
R.C. 5502.01 (duties of the Department of Highway Safety). It follows, therefore, 
that a state highway patrolman, because he is appointed by the Ohio Department of 
Highway Safety in conjunction with the Superintendent of the State Highway 
Patrol, is not cornmj,si,)'1ed ,'1,1j a;-nployed by a township, county, or municipal 
corporation or any other political subdivision of the state, see R.C. 5503.01, as is 
required to come within the provisions of R.C. 109.7l(A)(l) (a"peace orficer•" is 011e 
Nho is co,n,nissioned and employed by a political subdivision of the state) and rule 
109:2-l-02(E) ("[a 'peace officer' is a) member of a police force ...employed or 
commissioned by a township, a county, or municipal corpor.:,tion"). '.1e"! 1372 Op. 
Att'y Gen. No. 72-035 at 2-136 ("a political subdivision of the StateJSa limited 
geographical area wherein a public agency is authorized to exercise some 
governmental function, as contrasted to an i:1stl''1lll8:Jt"t~.' ::, ,if t~1 =,tate, which is a 
public agency with state-wide authority" (emphasis added)); 1977 Op. Att'y Gen. No. 
77-009. See generally 1970 Op. Att'y _Gen. No. 70-073; 1967 Op. Att'y Gen. No, 67­
123; 1966 Op...\tt'y Gen. No. nii-137 (C'l'lSti':i-,, ·/11t constitutes a "peace officer" 
under former R.C. 109.71 and rule PC-l-02(E) of the Peace Officer Training 
Council), 

It is also clear from the express language of R.C. 5503.01 ("[t] he 
superintendent [of the State Highway Patrol), with the approval of the director [of 

Lleccmbcr 1911 I 
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Highway Safety], may appoint such number of highway patrolmen") that a state 
highway patrolman does not meet the definition of "peace officer" as contained in 
R.C. 109.71(A)(2) ("A policeman who is employed by a railroad company"); R.C. 
109.71(A)(3) ("Employees of the department of taxation engaged in the enforcement 
of Chapter 5743. of the Revised Code"); or R.C. 109.7l(A)(4) ("An undercover drug 
agent"). 

Your letter cites several sources which suggest that a state highway 
patrolman is a peace officer. I do not question that a state highway patrolman is a 
peace officer for certain purposes: ~· R.C. 2935.0l(B) (" '[pl eace officer'. • .for 
the purposes of Chapter 5503. of the Revised Code, and the filing of and service of 
process relating to those offenses witnessed or investigated by them, includes the 
superintendent and patrolmen of the state highway patrol"); R.C. 5503.01 ("[t] he 
superintendent [of the State Highway Patrol] and patrolmen shall be vested with 
the authority of peace officers for the purpose of enforcing the laws of the state 
which it is the duty of the patrol to enforce. • ."); 1961 Op. Att'y Gen. No. 2214, p. 
261 (state highway patrolmen making arrests for offenses noted in R.C. Chapter 
5503 is a peace officer for purposes of R.C. 2935). I do not, however, find such 
authorities applicable in this instance, since a statutory definition specifically 
governing the matter at issue appears in R.C. 109.7l(A). R.C. 1.42 specifically 
states that "[w] ords and phrases that have acquired a technical or particular 
meaning••.by legislative definition•••shall be construed accordingly." 
(Emphasis added.) Thus, where, as in R.C. 109.71(A), a statutory definition is 
provided, there is no reason to look elsewhere to ascertain the meaning of the 
words in question. See 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-084 (the legislature fixes a 
particular construction to a word by definition). See also Larkins v. Routson, ll5 
Ohio St. 639, 155 N.E. 227 (1927). 

From a reading of R.C. 109.71(A) and related statutes, I conclude that a state 
highway patrolman is not a "peace officer" for purposes of the mandatory training 
provisions of R.C. 109.71 through R.C. 109.77. Therefore, the individual in question, 
who was appointed as a state highway patrolman before January 1, 1966, and served 
as a state highway patrolman on that date, was not a "peace officer" for the 
purpose of the exemption contained within R.C. 109.77(A) ("no person shall, after 
January 1, 1966, receive an original appointment •..as a peace officer •••unless 
the person has previously been awarded a certificate") and rule 109:2-1-ll. 

Since I have concluded that a person who served as a state highway patrolman 
on January l, 1966, did not hold "peace officer" status as defined by R.C. 109.71(A), 
it follows, therefore, that he must complete a course of training and obtain 
certification from the executive director of the Peace Officer Training Council 
pursuant to R.C. 109.77 and rule 109:2-1-11 in order to hold a position as a peace 
officer. If he attempts to hold such a position without certification, he is subject 
to the forfeiture provisions contained in R.C. 109.77 and rule 109:2-1-ll. 

It is, therefore, my opinion, and you are accordingly advised, that an 
individual who served as a state highway patrolman on January l, 1966, did not hold 
"peace officer" status as defined by R.C. 109.71(A). Therefore, such an individual 
must complete the course of training prescribed by the Ohio Peace Officer Training 
Council pursuant to R.C. 109.71 through 109.77 in order to receive an appointment 
as a "peace officer." 




