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THERE IS NO PROVISION OF LAW WHICH WOULD AU­

THORIZE ISSUANCE OF MOTOR VEHICLE REGISTRATION 

PLATES TO SEAT COVER COMPANIES, CAR WASH COM­

PANIES, POLISHING COMPANIES, ETC.-§4503.31, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Seat cover companies, car wash companies, polishing concerns, body shops 
and similar businesses which service motor vehicles for motor vehicle dealers, do not 
hold title to the vehicles nor hold such vehicles exclusively for sale, and, therefore, do 
not qualify for registration palcards, commonly referred to as "S" plates, issued pur­
suant to Section 4503.31, Revised Code. 

2. Transportation of a motor vehicle to and from a seat cover company, car 
wash company, polishing concern, body shop, or a similar business, from a motor 
vehicle dealer, for the purpose of servicing such motor vehicle, is not "transporting and 
delivering" within the purview of Section 4503.33, Revised Code, and the person, firm, 
or corporation furnishing such transportation is not entitled to an "in transit" permit 
pursuant to said section. 

3. There is no provision of law which would authorize the issuance of motor 
vehicle registration plates to seat cover companies, car wash companies, polishing 
concerns, body shops, or similar businesses which service motor vehicles for motor 
vehicle dealers, for the transportation of such vehicles to and from the dealer or 
manufacturer. 

Columbus, Ohio, April 11, 1960 

Hon. C. W. Ayers, Registrar, Bureau of Motor Vehicles 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows : 

"Section 4503.31 of the Revised Code provides: 

" 'Persons other than manufacturers or dealers may register 
annually with the registrar of motor vehicles and obtain placards 
to.be displayed on motor vehicles as provided by this section. Ap­
plications for annual registration shall be made at the time pro­
vided for payment of the tax imposed on manufacturers and dealers 
and shall be in the manner to be prescribed by the registrar. The 
fee for such registration shall be twenty-five dollars and shall not 
be reduced when the registration is for a partial part of a year. 
Applicants may procure certified copies of such registration upon 
the payment of a fee of five dollars for each such copy. 

https://ETC.-�4503.31
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" 'Upon the filing of the application and the payment of the 
fee prescribed by this section, the registrar shall issue to each 
applicant a certificate of registration and assign a distinctive num­
ber and furnish one placard with the number thereon. With each 
of the certified copies of the registration provided for in this 
section the registrar shall furnish one placard with the same num­
bering assigned in the original registration certificate and shall 
add thereto such special designation as necessary to distinguish 
one set of placards from another. All placards furnished by the 
registrar pursuant to this section shall be so marked as to be dis­
tinguishable from placards issued dealers or manufacturers. Pla­
cards issued pursuant to this section may be used only on motor 
vehicles owned or being held exclusively for sale, and being 
transported or being used in testing or being demonstrated for 
purposes of sale or lease. 

" 'The fees collected by the registrar pursuant to this sec­
tion are levied for the purposes recited in section 4503.02 of the 
Revised Code and shall be paid into the state treasury in the same 
manner ad at the same time and credited to the same funds as the 
taxes imposed by such section.' 

"The Bureau of Motor Vehicles has during the years 1956, 
1957, 1958 and 1959 issued plates, commonly referred to as 'S' 
plates, under the above cited section of the Revised Code, to car 
wash concerns, car polishing concerns, seat cover companies and 
various other businesses who do not hold title to the motor vehicle. 
The cars in question are new or used motor vehicles owned by a 
dealer, or in some cases a manufacturer, who send them to various 
concerns for service of one type or another. I have, during this 
registration year, taken the position that Section 4503.31 of the 
Revised Code does not authorize the issuance of the 'S' plate to a 
person who does not own the vehicle. 

"The seat cover companies, car wash companies, polishing 
concerns, body shops and similar businesses contend they are 
entitled to this type of registration. They further contend that if 
they do not qualify for this type of plate, they may make a direct 
charge for transporting the vehicle of a dealer to and from their 
place of business and thereby qualify for an 'in transit' plate as 
set forth in Section 4503.33 of the Revised Code. 

"I respectfully request your opinion as to whether: 

1. The above described operators qualify for the 'S' plate 
under Section 4503.31 of the Revised Code. 

2. These concerns may upon making a nominal charge for 
transporting the vehicles to and from their place of business 
qualify for an 'in transit' plate as set forth in Section 4503.33 of 
the Revised Code, 
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3. The concerns involved may form a separate transporta­
tion company, incorporate under the laws of Ohio for the pur­
poses of transporting vehicles to and from the dealer, make a nom­
inal charge for the transportation service and qualify for an 'in 
transit' plate under Section 4503.33 of the Revised Code. 

4. In the event that your answers to the preceding questions 
are in the negative, may they obtain any type of registration 
of such vehicles to and from the dealer or manufacturer." 

Section 4503.31, Revised Code, provides in part: 

"Persons other than manufacturers or dealers may register 
annually with the registrar of motor vehicles and obtain placards 
to be displayed on motor vehicles as provided by this section. 

*** 
"* * * Placards issued pursuant to this section may be used 

only on motor vehicles owned or being held exclusively for sale, 
and being transported or being used in testing or being demon­
strated for purposes of sale or lease. 

"* * * * * * * * *" 

You state that the placards issued in accordance with this section are 

commonly called "S" plates and I will use that term in treating the 

question. The above quoted portion of the section restricts the use of 

this type of registration to vehicles owned or used exclusively for sale 

by persons other than manufacturers and dealers, and clearly sets forth 

the requirements for the issuance of "S" plates as follows: 

1. The vehicle must be "owned or * * * held exclusively for sale." 

2. The vehicle "owned or * * * held exclusively for sale" must be: 

(a) transported, or 

(b) used in testing, or 

(c) demonstrated for purposes of sale. 

I can find no Ohio cases which have dealt with this problem, but one 

of my predecessors in Opinion No. 4486, Opinions of the Attorney 

General for 1941, page 9121, considered the use of the "S" plate by 

salvage dealers, the first paragraph of the syllabus reading: 

"Persons engaged in the business of dismantling, salvaging 
and rebuilding motor vehicles may use placards, issued pur­
suant to Section 6301-2, General Code, on motor vehicles owned 
or being held exclusively for sale and being transported or being 
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used in testing- or being demonstrated for the purpbse tif sale or 
lease; if; so far as the sale is concerned, such sale is rasual or 
isolated.'' 

Your request indicates that the bureau of motor vehicles over a four 
year period has issued "S" plates to various businesses who do riot ow11 
or hold vehicles exclusively for sale. The law recognizes the principle 

that continued long administrative interpretation of a statute may be 
considered in construing a statute which is ambiguous; uncertain o'r unclear. 

The courts, however, have ruled that such matters may n:ot be considered 
when the statute is clear and unambiguous. The Stale ex rel. Brooks 
Equipment Mfg. Co., v. Evatt, 137 Ohio St., 125. State ex rel. Tejan v. 

Lutz, 31 N.P., 473. Section 4503.31, Revised Code, is clear an·d unam­
biguous, and therefore the past 'practice of the bureau ·cannot be here 
considered even though inconvenience may result to those individuals 

who have relied on the interpretation. 

The persons described in your request are engaged in the business 
to your first question, it is my opinion that the persons described in your 

vehicles nor do they hold them exclusively for sale. Ther'efore, i'i1 answer 
ot your first question, it is my opinion that the persons described in your 
request do not qualify for registration placards commonly referred to as 

"S" plates, under Section 4503.31, Revised Code. 

The iegislature first authorized the registrar of the bureau of motor 
vehicles to issue "in '' plates in 1937, ( 117 Ohio Laws 391), in 

former Section 6301-1, General Code, now Section 4503.33, Revised 

Code. Former Section 6301-

trans.it

1, General ·code provided for the issuance 
of "in transit" plates to drive-away operators transporting an'd ·del!.v'ering 

new vehicles. This enactment was unquestionably the resurt of Opinion 

No. 1885, Opinions of the Attorney General for 1933, page 1765, where 
one of my predecessors held that the registrar O! the bureau of motor 
vehicles was corred in questioning the issuance of "dealer's plates" to 
drive-away or forwarding companies whose sole function was the delivery 

of new motor vehicles from the manufacturer or disfribtltor to a refailer 

The first syllabus of the opinion reads as follows: 

"By virtue of section 6301, and subsection 13 of section 
6290, General (;ode, independent contractors towing or hauling 
motor vehicles from the manufacturer fo the dealer cannot be 
issued dealers' plates by the registrar of motor vehicles." 

https://trans.it
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In enacting Section 6301-1, General Code, supra, creating the "in 

transit" permit, the legislature apparently recognized the growth of the 

automobile industry over the years, its attendant problems of distribution, 

and the legislative void as to registration of vehicles being transported 

to dealers. 

In 1953, Section 6301-1, General Code, was recodified as Section 

4503.33, Revised Code. In 1953 the section was amended to require the 

issuance of one placard instead of two. ( 125 Ohio Laws 727). In 1955, 

Amended House Bill No. 260, (126 Ohio Laws 727) amended the section 

and the pertinent part thereof reads as follows : 

"A person, firm, or corporation engaged in this state as a 
drive-away operator or trailer transporter or both in the business 
of transporting and delivering, by means of the full amount 
method, the saddle mount method, the tow bar method, tow­
away method, or any combination thereof, or under their own 
power, new motor vehicles from the manufacturer or any other 
point of origin to any point of destination, or used motor vehicles 
from any individual, firm, or corporation to any point of destina­
tion, or both, shall make application to the registrar of motor 
vehicles for an 'in transit' permit. This application shall be 
accompanied by a registration fee of fifty dollars, and shall show 
such information as deemed necessary by the registrar. Upon 
the filing of the application and the payment of the fee, the 
registrar shall issue to each permittee a certificate of registration 
bearing a distinctive number or designation of the registration 
and one placard bearing a corresponding number or designation 
* * *, which placard must be carried and displayed by each such 
motor vehicle in like manner as provided by law for other 
motor vehicles while operated upon a public highway in transit 
from the manufacturer or any other point of origin to any point of 
destination. 

"* * * 
The legislature obviously recognized the need to expand the use of 

the "in transit" plate to meet the growing needs and methods of trans­

porting motor vehicles. Thus, the section was amended to include the 

trailer transport, the tow bar method and the transportation of used 

motor vehicles. The emergency clause contained in this act (1955) is 

indicative of the need that existed in recognizing the use of such a plate 

for transporting used motor vehicles. The emergency clause reads: 

"Section 3. This act is hereby declared to be an emerengcy 
measure, necessary for the immediate preservation of the public 
peace, health, and safety. The reason for such necessity is to pro-
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vide the machinery for issuance of in-transit permit to transpor­
ters of used motor vehicles who will otherwise have no license 
under which to operate. Therefore this act shall go into imme­
diate effect." 

The legislative history of present Section 4503.33, Revised Code, 

clearly indicates that the "in transit" plate was created for the specified 

purpose of transporting motor vehicles from manufacturers, distributors, 

dealers, or individuals by independent drive-away operators or trailer 

transporters. There is no question that the individuals described in your 

letter are not trailer transporters. The basic question therefore is whether 

the persons you mention may, by charging a fee for transportation serv­

ices, qualify as drive-away operators. 

It would seem there are certain basic requirements which must exist 

before an application for "in transit" plates should be granted. The per­

mittee: 

1. Must be doing business within this state. 

2. Must be transporting and delivering new cars, used cars or trail­

ers as his business. 

3. Must be transporting new cars, used cars or trailers by full mount, 

saddle mount, tow bar, tow-away or a combination thereof, or under their 

own power. 

4. Must be transporting and delivering the vehicles or trailers from 

the manufacturer, or any other point or origin, to specific points of des­

tination, or both. 

It is obvious that the mere fact that an individual charges for the 

transporting of a vehicle, or forms a separate corporation with the stated 

purpose of operating a drive-away or transportation company, can not in 

itself be considered the sole criteria for determining whether the indi­

vidual, firm, or corporation is entitled to an "in transit" plate. Section 

4503.33, Revised Code, specifies that the registrar of the bureau of motor 

vehicles shall require each person to fill out an application wherein he 

sets forth such information as is deemed necessary. There is no doubt 

that if the application indicates that the person meets all of the above 

requirements for the issuance of the "in transit" plate, the registrar should 

issue the plate. 

The persons, firms, or corporations described in your letter obviously 

are not engaged in business as "drive-away operators," as contemplated 
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in Section. 4503.33.. The fact that they transport vehicles incidental to 

the operation of their business does not of itself qualify the individual 

for such a plate. There is no doubt that an individual might be a drive­

away operator and operate another business, but where the primary 

function of the business is the rendition of a service such as washing or 

polishing cars, installing seat covers or. some similar service, the trans­

portation of the vehicle is incidental to. the primary purpose, and such a 

person cannot be considered a drive-away operator." Further, I do- not 

believe that it was intended that the words "transporting and delivering" 

as used' in Section 4503.33, supra, were intended to cover driving a ve­

hicle to a location for servicing, but that such words were intended to 

cover strictly the transporting and delivery of vehicles iacident to thei-r 
sa:le. 

The purpose of the motor vehicle registration law is to provide a sim­

ple method of identifying the owner of a motor vehicle, to prevent theft; 

or in case of accident ; and to efficiently regulate motor vehicle dealings. 

Sectio.ns 4503.30, 4503.31 and 4503.33, Revised Code, are the only li­

censing provisions wherein registration is not keyed directly to- owner­

ship. Section 4503.30 regulates the issuance of placards to dealers and 

manufacturers; Section 4503.31 covers "S" plates which have been pre­

viously discussed. Therefore, to answer your fourth question, if the per­

sons mentioned in your letter do not qualify for "in transit" plates, "S" 

plates; or "dealers" plates there are no, other provisions of law whereby 

they can. obtain registration for the vehicles- they wish to transport. 

Answering your specific questions, therefore, it is my opinion and 

you are advised : 

1. Seat co.ver companies, car wash companies, polishing concerns, 

body shops, and similar businesses which service motor vehicles for motor 

vehicle dealers, do not hold title to the vehicles nor hold such- vehicles 

exclusively for sale; and,. therefore, do. not qualify for registration placards 

commonly. referred to. as. "S" plates,. issued pursuant. to Section 4503.31, 

Re.vised Code. 

2. Transportation of a mot-or vehicle to and: from a seat cover· com­

pany, car wash· company, polishing· concern~ body shop; or a similar busi­

ness, from a motor vehicle dealer, for the purpose of servicing such motor 

vewde, is not "'transporting and delivering" within the pw:view. of Section 

4503.33,. Revised Code; and the- per-son, firm, or corporation furnishing 

https://Sectio.ns


241 ATTORNEY GENERAL 

such transportation is not entitled to an "in transit" permit pursuant to said 

section. 

3. There is no provision of law which would authorize the issuance 

of motor vehicle registration plates to seat cover ·companies, car wash com­

panies, polishing concerns, body shops, or similar businesses which serv­

ice motor vehicles for motor vehicle dealers for the transportation of such 

vehicles to and from the dealer or manufacturer. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




