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1. NOTARY PUBLIC COMMISSIONS - EXAMINATIONS -

COURT OF COMMON PLEAS' JUDGES MAY REQUIRE AP­

PLICANTS TO PAY REASONABLE FEE. 

2. MONEY DERIVED FROM SUCH EXAMINATION FEES, 

EXCLUSIVE CONTROL, COMMON PLEAS COURT- UNLESS 

REQUESTED BY COURT, NOT SUBJECT TO AUDIT BY 

BUREAU OF INSPECTION AND SUPERVISION OF PUBLIC 

OFFICES - SECTION 120 GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 

1. The judges of a court of common pleas may require applicants 
for notary public commissions to pay a reasonable fee for the privilege 
of taking an examination to determine their qualifications for such office. 

2. The money derived from such examination fees is within exclusive 
control of the common pleas court and is not subject to audit by the bu­
reau of inspection and supervision of public offices unless the court re­
quests such audit. 

Columbus, Ohio, March 4, 1942. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 

Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

You have requested my opm10n with respect to the rule of court 

proposed to be adopted by the Cuyahoga County Court of Common 

Pleas relative to a fee to be charged applicants for notary public com­

missions. With your request you have enclosed a copy of a letter from 

Hon. Horner G. Powell, one of the judges of the Court of Common Pleas 

of Cuyahoga County, in which the proposed rule is outlined in detail. 

You have also furnished me with a copy of Rule 39 of the Rules of 

Court of the Court of Common Pleas of Cuyahoga County as it presently 

exists. 

In substance, this rule provides that there shall be appointed by 

the court sixty members of the bar to conduct examinations of all 

applicants for appointment as notaries public for the purpose of determin­

ing whether such applicants possess the qualifications necessary to the 

proper discharge of the duties of such office. The rule further provides 

that none of the judges shall consider or act upon the application of any 



165 ATTORNEY GENERAL 

person to become a notary public unless there shall first be submitted to 

such judge an application in writing from the applicant, together with 

a report of the committee. In case the committee's report is adverse, 

the rule provides for hearing before one of the judges of the court. 

In his letter, Judge Powell states that it has been the practice of 

the committee to examine the applicants in writing and such procedure 

has necessarily entailed a certain amount of expense. It is now proposed 

to supplement the rule by requiring each applicant to pay an exami­

nation fee of approximately $3.50 in order that he may have the privilege 

of taking such examination. 

Section 120, General Code, provides: 

"Before the appointment is made, the applicant shall pro­
duce to the governor a certificate from a judge of the common 
pleas court, court of appeals, or supreme court, that he is of 
good moral character, a citizen of the county in which he re­
sides, and if it be the fact that applicant is an attorney-at-law 
duly qualified and admitted to practice in this state, and 
possessed of sufficient qualifications and ability to discharge 
the duties of the office of notary public. No judge shall issue 
such certificate until he is satisfied from his personal knowledge 
that the applicant possesses the qualifications necessary to a 
proper discharge of the duties of the office, or until the applicant 
has passed an examination under such rules and regulations 
as the judge may prescribe. If the applicant is admitted to 
the practice of law in this state, this fact shall also be certified 
by the judge in his certification." 

This section does not in terms authorize a fee for the privilege of tak­

ing the examination, but it does prescribe that such examination shall 

be "under such rules and regulations as the judge may prescribe." 

believe that this language is sufficiently comprehensive to authorize the 

judges of the court of common pleas to require the applicants who seek 

to take the examination to pay a reasonable fee for such privilege. 

Sections 1698 and 1700, General Code, respectively provide: 

Section 1698: 

"Xo person shall be permitted to practice as an attorney 
and counselor at law, or to commence, conduct, or defend any 
action, or proceeding, in which he is not a party concerned, 
either by using or subscribing his own name, or the name of 
another person, unless he has been admitted to the bar by 
order of the supreme court, or of two judges thereof. Such court 
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shall fix times when examinations shalt take place, which may 
be either in term or vacation, and prescribe and publish rules 
to govern such examination. This section shall not apply to 
persons admitted under pre-existing laws." 

Section 1700: 

"When a person applies to the supreme court for admission 
to the bar, he shall be examined as to his fitness and quali­
fications, by the court or two of the judges. If on examination 
the court or judges are satisfied that he is of good moral char­
acter, has a competent knowledge of the law, and sufficient gen­
eral learning, an oath of office shall be administered to him, 
and an order made on the journal that he be admitted to 
practice as an attorney and counselor at law in all courts of 
record of this state. But the supreme court may appoint a com­
mission composed of not less than three persons learned in the 
law to assist in such examination, and to serve for one or 
more years." 

Pursuant to these provisions, the supreme court has provided in its rules 

for the appointment of ten attorneys and counselors at law to be known 

as the Bar Examining Committee who conduct the· examinations of ap­

plicants for admission to the bar. See Sections 1, 2 and 3 of Rule XIV 

of the Rules of Practice of the Supreme Court of Ohio. Each person 

applying to take the examination is required to pay an examination fee 

upon making such application. See Sections 8 and 12 of such Rule XIV. 

There is no provision of law authorizing the court to require such 

examination fee except the provision in Section 1698, General Code, 

supra, which authorizes the court to "prescribe and publish rules to 

govern such examination." Nevertheless, this has been the practice for 

a great many years and the power of the court to fix such examination 

fee has never been questioned. 

The language of Section 1698, General Code, which authorizes the 

supreme court to prescribe rules for the conduct of the examination of 

applicants for admission to the bar, is quite similar to that of Section 120, 

General Code, which authorizes judges of the common pleas courts, 

courts of appeals and the supreme court to prescribe rules and regulations 

for the examination of applicants who desire to be commissioned as 

notaries public. Since the supreme court has construed the language in 

Section 1698, General Code, as authorizing it to require a fee to be paid 

for the privilege of taking an examination, it would seem that the same 

construction should be given to Section 120, General Code, and that the 

Court of Comm:on Pleas of Cuyahoga County may require an applicant 
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for a notary public commission to pay a reasonable fee in order to 

take the examination to determine his qualifications. 

The supreme court has treated the money derived from the fees 

charged applicants for admission to the bar as within its exclusive con­

trol. It has also taken the position that such money is not subject to 

audit by the auditor of state by reason of any provision of law and for 

a great many years no such audit was made. For a number of years, 

however, the supreme court has not only permitted but requested that 

such fund be audited by the auditor of state, not because of any pro­

vision of law but apparently because it considered it a good business 

practice. Here again, I think that this precedent is applicable to the 

question you propound. The money accumulated by reason of the fees 

proposed to be charged applicants for notary public commissions will be 

within the control of the court and it may disburse same as it sees fit. 

There is no provision of law which requires an audit of such fund. How­

ever, there seems to be no objection to your bureau making an audit if 

the court requests it to do so. 

I am therefore of the opinion that the Court of Common Pleas of 

Cuyahoga County may amend its rule in the respects mentioned herein 

and that it may exercise exclusive control over the money derived from 

the proposed examination fees. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


