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PUBLIC EMPLOYEE - REINSTATEMENT AFTER MILITARY 

SERVICE- NOT APPLICABLE TO RE-ENLISTMENT-§§143.22 

R.C., 5903.03 R.C. 

1. Sections 143.22 and 5903.03, Revised Code, both deal with the right of a public 
em

SYLLABUS: 

ployee who has entered military service to re-instatement in his position in the 
public service upon termination of military service; but in case of conflict between 
the two sections, Section 143.22, as the latest expression of the legislature, should take 
precedence. 

2. The provisions of Section 143.22, Revised Code (and Section 5903.03, Revised 
Code), do not apply to a person who enters military service and who, by re-enlisting, 
displays an intent to remain on extended active duty; but such provisions do apply 
to a person who entered military service originally in 1952, left such service and 
became a public employee in 1958, enlisted in the U. S. Navy in 1960, and received an 
honorable discharge in 1961, as the 1960 enlistment could not be considered to be a 
re-enlistment displaying an intent to remain on extended active duty within the 
purview of Section 143.22. 
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Columbus, Ohio, September 19, 1962 

Hon. Minor C. Kershner, Chairman, State Personnel Board of Review 

State Office Building, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

In your request for opinion you state: 

"The State Personnel Board of Review respectfully requests 
your opinion as to the interpretation of Sections 143.22, and 
5903.01 to 5903.05, inclusive, of the Revised Code as they apply 
to the rights of public employees to reinstatement to positions 
in the public service following termination of military service 
under honorable conditions." 

You then state a fact situation as follows : 

" ( 1) 'R' entered military service on August 16, 1952; 

"(2) He was originally appointed to a position with the 
Chillicothe Fire Department in November, 1958; 

" (3) He resigned from his position effective August 27, 
1960, in a letter dated August 15, 1960, which stated 
'I am resigning my position as fireman due to re­
enlisting in the United States Navy.'; 

" (4) That he entered military service in the U. S. Navy in 
August, 1960; 

"(5) That 'R' was discharged from the U.S. Navy effective 
December 21, 1961, under honorable conditions; 

" (6) 'R' applied for reinstatement to the position in the 
Fire Department within the ninety day period pro­
vided for in the Ohio Code ; 

"(7) 'R' has not been reinstated as of July 20, 1962." 

Your questions are as follows : 

" ( 1) Is 'R' eligible for reinstatement under the circum­
stances? 

"(2) Should this Board order his reinstatement under the 
provisions of Section 5903.05 R.C.? 

" ( 3) Which section of the Ohio Code should be considered 
to be controlling by this Board? 

" (4) Is it possible that one section would be controlling 
for one period of service and the other for another ?" 
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Section 143.22, Revised Code, reads, in part, as follows: 

"Any person who, at the time he held or holds an office or 
position in the public service and has held such office or position 
for a period of ninety days or more, enlisted or enlists in the armed 
services of the United States subsequent to December 8, 1941, 
was or is commissioned in said armed services, or was or is 
called into said armed services in consequence of an act of congress, 
the call of the president of the United States, or due to his 
stautus in the reserve forces, national guard, or other similar de­
fense organization shall, within thirty days after making applica­
tion therefor, be restored to the office or position held by him im­
mediately prior to his entering the armed services of the United 
States, provided such person is at such time physically able to 
perform the duties of such office or position; but this section does 
not apply to elective public officials, appointive public officials 
serving fixed terms, or officers serving at the pleasure of the gov­
ernor. Such application for restoration shall be made to the ap­
pointing officer of such person within a period of ninety days after 
receipt of an honorable discharge or certificate or other evidence 
showing satisfactory completion of his period of service. If any 
person entitled to the benefits of this section is unable to perform 
the duties of such office or position at the expiration of thirty 
days from the date of his application for restoration thereto 
because of temporary physical disability, he shall be restored to 
such office or position when such physical disability is removed, 
if such physical disability is removed within one year from the 
date of his application. 

"* * * * * * * * * 
"This section applies to all persons who enter on extended 

active duty with the armed services of the United States to per­
form such military services as they may be called upon to perform 
by proper authority. The provisions of this section do not apply 
to any person, who, by re-enlisting, displays an intent to remain 
on extended active duty in the armed services of the United States. 
Nor does this section apply to any commissioned officer, who, 
voluntarily, enters on extended active duty beyond that required 
on accepting a commission." 

Section 5903.02, Revised Code, reads, in part, as follows: 

"A public employee shall be granted a leave of absence to 
be inducted or otherwise enter military duty. If not accepted for 
such duty, he shall be reinstated in his position without loss of 
seniority or status, or reduction in his rate of pay. During such 
leave of absence, he shall, for all purposes, be considered as having 
rendered service and as having received his regular rate of pay. 

"* * * * * * * * *"



732 OPINIONS 

Section 5903.03, Revised Code, reads, in part, as follows: 

"A public employee who leaves a position on or after June 
27, 1950, whether voluntarily or involuntarily, to perform mili­
tary duty, or was performing military duty on June 27, 1950, 
is separated or discharged under honorable conditions, makes 
application for re-employment within ninety days after he is re­
lieved from military duty or from hospitalization continuing after 
discharge for a period of not more than one year, and is still 
physically qualified to perform the duties of such position, shall 
be restored to such position if it exists and is not held by a person 
with greater seniority, or to a position of like seniority, status, 
and pay. * * *" 

Section 5903.05, Revised Code, provides that the state civil service 

commission shall enforce the provisions of Section 5903.03, supra. By 

virtue of Section 143.011, Revised Code, enacted in 1959 ( 128 Ohio Laws, 

1049), the functions of the state civil service commission are now vested 

in the department of state personnel. Said Section 5903.05, reads as 

follows: 

"The state civil service commission shall issue regulations 
for the enforcement of sections 5903.02 to 5903.04, inclusive, of 
the Revised Code. The departments and agencies of this state 
and of the civil and political subdivisions thereof shall comply 
with such regulations and orders issued pursuant thereto. When­
ever the commission finds, upon appeal of the person concerned 
that any such department or agency has failed or refuses to comply 
with such section or the regulations thereunder, it shall issue an 
order specifically requiring such department or agency to comply 
and to compensate the person for any loss of salary or wages 
suffered by reason of such failure to comply, less any amount re­
ceived through other employment, unemployment compensation, 
or readjustment allowances. Any such compensation ordered to 
be paid shall be in addition to and payable out of the appropri­
ations currently available for salaries and expenses of the de­
partment or agency, and such appropriations shall be available 
for such purpose." 

An interpretation of Section 143.22 and 5903.01 to 5903.05, inclusive, 

Revised Code, requires an examination of the legislative history of these 

sections. 

Section 486-16a, General Code, the predecessor of Section 143.22, 

Revised Code, was first enacted in May 1941, during the period of the 

first peace-time draft and just before our entry into the .second world 
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war (119 Ohio Laws, 743). At that time the section pertained only to a 

person who, at the time he held a public position, was called into service. 

The section was amended, however, in 1943 (120 Ohio Laws, 151) to 

include persons who enlisted in the service subsequent to December 8, 1941, 

as well as those who were called into service, and a new sentence was 

added to the end of the section reading as follows : 

"The provisions of this act shall not apply to persons who 
enter the armed services after the termination of the present 
war with the Axis powers." 

The section was again amended in 1946 (121 Ohio Laws, 770), but the 

basic provisions remained the same, including the reference to the "present 

war with the Axis powers." The 99th General Assembly amended the 

section in 1951 ( 124 Ohio Laws, 36 and 341), which was during the 

Korean emergency, to delete the reference in the last sentence of the section 

regarding "the present war with the Axis powers," and to substitute 

therefor the following : 

"The provisions of this act shall not apply to persons who 
enter the armed services after the present emergency is declared 
terminated by the Congress or President of the United States." 

( Emphasis added) 

At the same session of the General Assembly in 1951, Sections 5266-1 

to 5266-6, inclusive, General Code, were enacted ( 124 Ohio Laws, 81). 

These sections are the same now as they were in 1951, although they are 

now known as Sections 5903.01 to 5903.05, inclusive, Revised Code. 

Section 143.22, Revised Code, was again amended, however, after the 

end of the Korean emergency in 1955 (126 Ohio Laws, 833). The last 

sentence in the section referring to the "present emergency" was deleted 

and a new paragraph was substituted therefor reading as follows : 

"This section shall apply to all persons who enter on ex­
tended active duty with the armed services of the United States 
to perform such military service as they may be called upon to 
perform by proper authority. However, the provisions of this 
section shall not apply to any person, who, by reenlisting displays 
an intent to remain on extended active duty in the armed services 
of the United States. Nor shall this act apply to any commissioned 
officer, who voluntarily, enters on extended active duty beyond 
that required on accepting a commission." 

(Emphasis added) 
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Said Section 143.22 was further amended by the 104th General Assembly 

in House Bill No. 1, effective January 10, 1961, to make certain style 

changes, and now reads as set forth at the outset of this opinion. 

Having examined the legislative history of the sections here con­

cerned, the question then remains as to how they should be interpreted or 

construed. In this regard, it is stated in SO Ohio Jurisprudence 2d, 210, 

Statutes, Section 230, as follows: 

"Consistency in statutes is of prime importance, and it is the 
duty of the court to attempt to harmonize and reconcile laws. 
That is, a statute or section should, if possible, be so construed as 
to harmonize and reconcile its provisions with other laws or sec­
tions so that all of them may stand. * * *" 

In attempting to harmonize the sections in question, the first thing 

which is apparent is the difference in dates. A public employee who left a 

position before June 27, 1950 and was was not performing military duty 

on June 27, 1950 does not come within the terms of Section 5903.03, 

supra, although he would come within the terms of Section 143.22, supra, 

if he enlisted in the armed services subsequent to December 8, 1941, or was 

called in or commissioned in the armed services at any time. Another dif­

ference in the two sections is that under Section 143.22, supra, a person 

must have held the position in the public service for a period of ninety days 

or more before entry into the armed services in order to qualify. There is 

no such requirement in Section 5903.03, supra. The statement in Section 

143.22, supra, that the provisions of said section do not apply to any per­

son who, by re-enlisting, displays an intent to remain on extended active 

duty. Since the recent amendment to Section 143.22, supra, represent the 

latest expression of legislative intent regarding the rights of public em­

ployees to reinstatement following termination of military service, it is my 

opinion that Section 5903.03, supra, should be construed so as to harmonize 

and reconcile its provisions with those of section 143.22, supra, as amended. 

Thus, before answering questions one and two, I shall answer ques­

tion three by saying that section 143.22, supra, is controlling over Section 

5903.03, supra, whenever there is any doubt. I further answer question 

four by saying that a period of military service commencing and terminat­

ing before June 27, 1950 is controlled by Section 143.22, supra. 

Coming now to questions one and two, the facts as set forth in your 

letter of request show that "R" was originally appointed as a public em-
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ployee on August 16, 1952, when he first entered military service. Section 

143.22, supra, begins as follows: 

"Any person who, at the time he held or holds an office or 
postion in the public service. * * *" 

Section 5903.03, supra, begins as follows: 

"A public employee who leaves a position. * * *" 

Obviously, neither section applies to "R" insofar as his military service in 

1952 is concerned because he was not a public employee at that time. 

When "R" entered military service in 1960, however, he was a pub­

lic employee. He is eligible for reinstatement, therefore, under either Sec­

tion 143.22, supra, or Sction 5903.03, supra, unless his entry into military 

service in 1960 constituted "re-enlisting" within the meaning of Section 

143.22, supra. 

It will be noted, however, that said Section 143.22, refers to a re­

enlisting with an intent to remain on extended active duty. This language 

definitely implies that the person who re-enlists is serving in the armed 

forces at the time of the re-enlistment and chooses to remain on active 

duty. In the instant case "R" was not on active duty when he enlisted 

in 1960 and could not be said to have re-enlisted with an intent to remain 

on extended active duty, within the purview of Section 143.22, supra. 

Thus, in answer to your first two questions, it is my opinion that "R" 

1s eligible for reinstatement under the circumstances outlined in your 

letter of request, and the state personnel board of review may order his 

reinstatement under the provisions of Section 5903.05, Revised Code. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised. 

1. Sections 143.22 and 5903.03, Revised Code, both deal with the 

right of a public employee who has entered military service to reinstate­

ment in his position in the public service upon termination of military 

service; but in case of conflict between the two sections, Section 143.22, 

as the latest expression of the legislature should take precedence. 

2. The provisions of Section 143.22, Revised Code (and Section 

.5903.03, Revised Code), do not apply to a person who enters military 

service and who, by re-enlisting, displays an intent to remain on extended 

active duty; but such provisions do apply to a person who entered military 
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service originally in 1952, left such service and became a public employee 

in 1958, enlisted in the U. S. Navy in 1960, and received an honorable 

discharge in 1961, as the 1960 enlistment could not be considered to be 

a re-enlistment displaying an intent to remain on extended active duty 

within the purview of Section 143.22. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




