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OPINION NO. 68-063 

Syllabus: 

1. The aggregate appropriation of a general health dis­
trict, as fixed by the county budget commission, shall be ap­
portioned by the county auditor among the townships and 
municipalities composing the general health district on the 
basis of taxable valuations in such townships and municipal 
corporations, pursuant to Section 3709.28, Revised Code, Such 
taxable valuations are based upon the taxable real and public 
utility property listed on the general tax list and duplicate 
compiled and made up pursuant to Section 319,28, Revised Code, 
and the taxable personal property listed on the general tax 
list and duplicate compiled and made up pursuant to Section 
319,29, Revised Code. Such taxable ·,aluations are not based 
upon the taxable personal property listed on the classified 
tax list and duplicate compiled and made up pursuant to 
Section 319,34, Revised Code. 

2. When a county budget commission has properly fixed 
the aggregate appropriation of a general health district pur­
suant to Section 3709,28, Revised Code, and a special health 
levy, authorized by Section 3709,29, Revised Code, has been 
approved by the voters, the county budget commission may not 
reduce the aggregate appropriation previously fixed by such 
commission, 

To: William E. Kessler, Miami County Pros. Atty., Troy, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 2, 1968 
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Your letter requesting my opinion presents the follow-
ing questions: 

1. Is the apportionment of the aggregate 
appropriation for a general health district as 
provided by Section 3709.28, Revised Code, 
limited to real estate taxes or does it include 
personal property taxes? 

2. If a special health levy for a general 
health district, authorized by Section 3702.29, 
Revised Code, is approved by the voters, may 
the county budget commission reduce the amount 
of township and village support previously as­
sessed? 

Your first question refers to Section 3709.28, Revi3ed 
Code, which reads in part: 

"The aggregate appropriation, as fixed by 
the commission, less the amounts available to 
the general health district from the several 
sources of revenue, including the estimated 
balance from the previous appropriation, shall 
be apportioned, by the auditor among the town­
ships and municipal corporations composing the 
health district on the basis of taxable valua­
tions in such townships and municipal corpora-
tions. * * *" (Underlining added.) 

What constitutes taxable valuations in such townships 
and municipal corporations is provided by Section 5705.49, 
Revised Code, which reads in part: 

"Wherever in the Revised Code, the taxing 
authorities of any subdivision, as defined in 
section 5705.01 of the Revised Code, are author­
ized to levy taxes on the taxable property 
within such subdivision, such authority shall 
extend only to the levy of taxes on the taxable 
property listed on ~eneral tax lists and dupli­
cates, and such taxing authorities shall not 
levy taxes on the classified tax list and dupli­
cate provided for by section 319.34 of the Revised 
Code. * * *" 

(Underlining added.) 

What constitutes taxable property listed on general tax 
lists and duplicates includes the real and public utility 
property referred to in Section 319.28, Revised Code, and the 
personal property referred to in Section 319.29, Revised Code, 
but does not include taxable property listed on the classified 
tax list and duplicate provided for by Section 319.34, Revised 
Code. 

Your second question refers to Section 3709,29, Revised 
Code, which reads in part: 

"If the estimated amount of money neces­
sary to meet the expenses of a general health 
district program will not be forthcoming to 
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the board of health of such district out of 
the district health fund because the taxes 
within the ten-mill limitation will be insuf­
ficient, the board of health shall certify the 
fact of such insufficiency to the board of 
county commissioners of the county in which 
such district is located. Such board of county 
corrunissioners is hereby ordained to be a spe­
cial taxing authority for the purposes of this 
section only, and, notwithstanding any other 
law to the contrary, the board of county 
commissioners of any county in which a general 
health district is located is the taxing 
authority for such special levy outside the 
ten-mill limitation. The board of county com­
missioners shall thereupon, in the year preced­
ing that in which such health program will be 
effective, by vote of two thirds of all the mem­
bers of said body, declare by resolution tha~ 
the amount of taxes which may be raised within 
the ten-mill limitation will be insufficient 
to provide an adequate amount for the necessary 
requirements of such district within the county, 
and that it is necessary to levy a tax in excess 
of such limitation in order to provide the board 
of health with sufficient funds to carry out 
such health program. Such resolution shall be 
filed with the board of elections not later than 
four p.m. of the ninetieth day before the day of 
election." 

Section 5705.31, Revised Code, reads in part: 

"The Ccounty budge_!? commission shall as­
certain that the following levies are properly 
authorized and if so authorized, shall approve 
the following levies without modification: 

"* * * * * * * * * 
"(E) The levies prescribed by section 

3709.29 of the Revised Code. 

II (F) Divisions (A), (B)' (C), (D), and 
(E) of this section are mandatory and commis­
sions shall be without discretion to reduce 
such minimum levies except as provided in such 
divisions." (Bracketed words added.) 

Assuming a special health levy for a general health dis­
trict was properly authorized and submitted to the voters pur­
suant to Section 3709.29, Revised Code, and thereafter proper­
ly approved by the voters, Section 5705.31, Revised Code, 
expressly provides that such levy shall be approved by the 
county budget commission without modification. The fact that 
such a special health levy was properly authorized and submit­
ted to the voters pursuant to Section 3709.29, Revised Code, 
presupposes that the county budget commission had already com­
pleted its duties prescribed by Section 3709.28, Revised Code. 
In Opinion No. 738, Opinions of the Attorney General for the 
year 1957, at page 286, I pointed out that the then existing 
statutes did not provide for continuing supervision by the 
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county budget commission of the funds of a general health dis­
trict and that when the county budget commission had performed 
the duties prescribed by Section 3709.28, Revised Code, it had 
no further duty or authority with respect to the estimates of 
expenses or the itemization thereof. 

Section 3709.28, Revised Code, was recently amended 
(Amended Senate Bill No. 257, effective November 24, 1967), 
w~ich a~endment in part added the following provisJon: 

"Subject to the aggregate amount as has 
been apportioned among the townships and munici­
palities and as may become available from the 
several sources of revenue, the board of health 
may, by resolution, transfer funds from one item 
in their appropriation to another item, reduce 
or increase any item, create new items, and make 
additional appropriations or reduce the total 
appropriation. Any such action shall forthwith 
be certified by the secretary of the board of 
health to the auditor for submission to and ap­
proval by the budget commission." 

~1is modification requires certain actions taken by the board 
of health be submitted to the budget commission for approval 
but does not authorize the budget commission to modify the 
aggregate amount initially determined pursuant to such section 
sua sponte, or otherwise. 

I am of the opinion and you are advised that: 

1. The aggregate appropriation of a general health 
district, as fixed by the county budget commission, shall 
be apportioned by the county auditor among the townships 
and municipalities composing the general health district on 
the basis of taxable valuations in such townships and munici­
pal corporations, pursuant to Section 3709.28, Revised Code. 
Such taxable valuations are based upon the taxable real and 
public utility property listed on the general tax list and 
duplicate compiled and made up pursuant to Section 319.28, 
Revised Code, and the taxable personal property listed on 
the general tax list and duplicate compiled and made up 
pursuant to Section 319.29, Revised Code. Such taxable valu­
ations are not based upon the taxable personal property listed 
on the classified tax list and duplicate compiled and made up 
pursuant to Section 319.34, Revised Code. 

2. When a county budget commission has properly fixed 
the aggregate appropriation of a general health district pur­
suant to Section 3709.28, Revised Code, and a special health 
levy, authorized by Section 3709.29, Revised Code, has been 
approved by the voters, the county budget commission may not 
reduce the aggregate appropriation previously fixed by such 
commission. 




