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RETIREMENT ALLO\Y . .\."'\CE, ::\IAXIl\IC::\f - PUBLIC SCHOOL 

EMPLOYES RETIRE::\IEXT SYSTE::\I - COl\IPt:-TATIOX - SEC­

TION 7896-103 G. C.-TO DETER::\fINE ALLOWANCE TO WHICH 

ENTITLED, HAD RETIREMENT BEEN DEFERRED TO AGE OF 

SIXTY ASSUME ::\IE::\IBER CONTINCED EMPLOYMENT AND 

PAID CONTRIBUTIONS TO FUND - BASIS, COMPENSATION HE 

WAS RECEIVING AT TDiE OF PROPOSED DISABILITY RETIRE­

MENT. 

SYLLABUS 

In computing the maximum retirement allowance which a member of 
the public school employes retirement system could receive upon dis­
ability retirement under Section 7896-103, General Code, it should be 
assumed for the purpose of determining the retirement allowance to 
which he would have been entitled had retirement been deferred to the age 
of sixty, that the member continued in his employment and continued to 
make his contributions to the employes' saving fund until he had reached 
the age of sixty, based on the compensation he was receiving at the time 
of his proposed retirement. 

Columbus, Ohio, January 17, 1944 

Mr. T. G. O'Keefe, Secretary, School Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I acknowledge receipt of your communication requesting my opinion, 

and reading as follows: 

"The retirement board wishes your opinion upon the proper 
procedure to be followed in determining a disability retirement 
allowance under the provisions of Section 7896-103 G. C., which 
reads as follows: 

'Upon disability retirement, a member shall receive a retire-­
ment allowance which shall consist of: 

(.a) an annuity having a reserve equal to the amount of the 
employe's accumulated contributions at the time of retirement; 
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and 

(b) a pension which, together with his annuity, shall pro­
vide a retirement allowance of one and one-fifth per centum of his 
average salary received during the last ten years or fraction there­
of immediately preceding his retirement, multiplied by the num­
ber of his years of total service, but not less than 30 per centum of_ 
said average salary, with the exception that in no case shall the 
retirement allowance exceed nine-tenths of the allowance to which 
he probably would have been entitled had retirement been de­
ferred to the age of sixty. Any member on disability retirement 
whose allowance was granted prior to the effective date of this 
amendment slJ.all have his retirement allowance recalculated as of 
July 1, 1943.' 

The question we wish to raise is what is the correct pro­
cedure in determining the maximum retirement allowance that 
is provided for in the language, 'with the exception that in no 
case shall the retirement allowance exceed nine-tenths of the 
allowance to which he probably would have been entitled had 
retirement been deferred to the age of sixty'. 

In determining what the employe's probable retirement 
allowance would be, we can do one of two things. We can 
assume that the employe, if he had continued in service until 
the age of sixty,. would have contributed no less during each 
succeeding year than the amount he contributed during his 
last year of service; or, on the other hand, we could assume 
that there would have been no additional contributions and 
that his accumulations should be accumulated at the maximum 
rate of interest at four per centum and his probable retirement 
allowance on this basis determined at the age of sixty. 

The two methods can best be illustrated by this concrete 
example. A male employe becomes disabled at the age of thirty­
five. He has ten years of service credit and has contributed 
the maximum of $80.00 per year. If we assume that his prob­
able retirement allowance at the age of sixty is predicated on 
the fact that had he continued in service and continued to con­
tribute $80.00 per year until the age of sixty, then his prob­
able retirement allowance would have amounted to $1,134.86 
per year. Therefore, since nine-tenths of the estimated allow­
ance due him at the age of sixty would be $1,021.32 per year, 
the employe would be entitled to receive the minimum benefit 
of thirty per centum of his average salary of $2,000.00 per year, 
or $600.00 per year. 

If, however, we simply accumulate the contributions that 
the employe had at the time he became disabled at the maxi-­
mum rate of interest of four per centum, his annual retirement 
allowance at the age of sixty would amount to $493.20 per 
year. Therefore, since nine-tenths of this estimated allowance 
of $493.20 would be $443.88 per year, he would not be en­
titled to receive the minimum benefit of thirty per centum of 
his salary, or $600.00 per year. His annual allowance would 
be $443.88 per year under this method of calculation. 

https://2,000.00
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We would appreciate receiving your opm1on as to which 
method of calculating the disability retirement allowance fol­
lows the intent of the law." 

The answer to the question which you have submitted is, in my 

opinion, to be found mainly in Section 7896-103, General Code, which 

you have quoted. It was amended. to its present form by the 95th Gen­

eral Assembly. That section is a part of the act establishing the School 

Employes' Retirement System originally enacted in 1937 and codified 

as Sections 7896-64 to 7896-129. It may, however, be helpful to note 

the provision of Section 7896-64, General Code, which defines certain 

terms as used in the act, as follows: 

" 'Annuity' shall mean payments for life derived from 
contributions made by a contributor and paid from the annuity 
and pension reserve fund as provided in this act. All annuities 
shall be paid in twelve equal monthly installments. 

'Pension' shall mean annual payments for life derived 
from appropriations made by an employer and paid from the 
employers' accumulation fund or the annuity and pension re­
serve fund as provided in this act. All pensions shall be paid 
in twelve equal monthly installments. 

'Total-service' shall mean all service of a member of the 
annuity. 

'Total-service' shall mean all service of a member of the 
retirement system since last becoming a member and in addi­
tion thereto, all his prior-service, computed as provided in this 
act." 

It will be observed that paragraph (a) of Section 7896-103, Gen­

eral Code, gives to a member of the system who is retired because of 

disability an annuity based on his accumulated contributions at the 

time of retirement. The amount of this annuity would be readily deter­

minable. However, in view of the provision of paragraph (b) of the 

same section, there would seem to be no occasion to compute the an­

nuity, except to determine the portion of the total retirement allow­

ance that is to be paid out of the "annuity pension reserve fund". 

paragraph (b) provides for a "retirement allowance", the amount of 

which is to be computed as therein stated, viz., by ascertaining the aver­

age yearly salary which the employe has received during the last ten 

years or fraction thereof immediately preceding his retirement, taking 

one and one-fifth per centum of the same and multiplying it by the 

number of his years of total service. It will be noted that this retire-
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ment allowance embraces the annuity, together with a further amount 

by way of pension. The statute then proceeds to fix both a minimum 

and a maximum for the retirement allowance. 

By way of minimum, such allowance shall be not less than thirty 

per centum of said "average salary". The maximum is introduced as an 

exception, it being provided that "in no case shalt the retirement allow­

ance exceed nine-tenths of the allowance to which he probably would 

have been entitled had retirement been deferred to the age of sixty." 

If the member had not applied for disability retirement, and had 

continued in service until he reached the age of sixty, the age at which 

under Section 7896-99, General Code, he would have been entitled to 

retire, he would, not only "probably" but certainly, have contributed 

four per cent of his salary or compensation not exceeding two thousand 

dollars, as required by Section 7896-109, General Code. This leads 

to the conclusion that in arriving at this maximum you should con-

. sider what would have been the status of the member on arriving at 

the age of sixty and his retirement allowance at that time, on the as­

sumption that he had continued at the same compensation he was then 

receiving and had made his contributions to the fund on the basis 

of that compensation. 

I realize that this may in some cases result in a substantial in­

crease of the retirement allowance to a disabled member, and it may and 

may not represent the precise intention of the author of the amend­

ment, who certainly led the Legislature into the use of vague language 

to express its intention. 

It is not easy to find the meaning of "probably" as used in this 

amendment. It is worthy of note that in the same act ( 120 0. L. S. 

89, p. 40), Section 486-63, General Code, being a part of the public employes 

retirement act, was amended in substantially identical words. It should 

further be noted that in the teachers' retirement act the corresponding 

section, relating to disability retirement, had already provided a some­

what similar rule in language quite as confusing. Section 7896-38, Gen­

eral Code, reads as follows: 

"Upon disability retirement, a member shall receive a 
retirement allowance which shall consist of: * * * 

(b) a pension which, together with his annuity, shall 
provide a retirement allowance of one and one-fifth per centum 
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of his final average salary multiplied by the number of his 
years of total-service, but not less than thirty per centum of 
said final average salary, with the exception that in no case 
shall the rate per centum of final average salary to which said 
retirement allowance amounts exceed nine-tenths of the rate 
per centum of final average salary to which he probably would 
have been entitled had retirement been deferred to the age of 
sixty." 

"Final average salary" in that system is defined as meaning the 

average compensation, not exceeding two thousand dollars "earnahlP.'. 

during the ten years immediately preceding his retirement. I get the 

impression from the above provision as to teachers, that the Legisla­

ture probably intended the teacher's hypothetical contributions, con­

tinuing up to the age of sixty, to be taken into consideration in arriv­

ing at the maximum, and believe there is some basis for the assump­

tion that the Legislature was endeavoring in the recent legislation to 

place members of the public school employes retirement system and the 

public employes retirement system on substantially the same basis, which 

somewhat strengthens me in the conclusion I have announced in answer 

to the· question you have propounded. 

I can see no basis for the alternative suggestion that the contribu­

tions should be assumed to have stopped when the member applied for 

disability retirement, and that interest should be added and his allow­

ance be determined on that basis at the age of sixty. There is nothing 

in the law that makes it possibl~ for ::i. member to cease oaying at thirty­

five and then retire at sixty, and hence no basis for calculating what his 

rights would be if he attempted to do so. 

It might be argued that in adopting that alternative one could 

give some meani.ng to the word "probably", on the theory that the 

final computation might vary according to the rate of interest that would 

be allowed on the accumulated contributions of the member. Confusion 

on this proposition may have arisen from the fact that both the school 

employes and the public employes retirement acts originally provided 

for a variable rate. But there is no present basis for this for the reason 

that the member's contribution now bears a flat interest rate of four 

per centum, compounded annually. (Section 7896-64, General Code.) 

If the members contribution is to be computed on the basis 

of the amount contributed by him up to the time of his disability re­

tirement, projected forward to the age of sixty by adding interest at the 

https://meani.ng
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rate of four per cent compounded annually, the problem becomes one of 

simple mathematics and "probably" could have no place in the solution. 

On the other hand, some meaning may be found for the word if we 

follow the course I have indicated, in that the employe's compensation, 

in case he had continued to serve until he reached the age of sixty, 

might conceivably have been lowered or increased, but lacking certainty 

on this point we must assume that it would "probably" maintain at least 

its status quo. 

It will, of course, be borne in mind that the computation which I 

have been discussing in no way determines the retirement allowance. 

The only effect it has is in establishing a ceiling beyond which the allow­

ance computed as stated in the statute cannot rise. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




