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MOTOR VEHICLE, REGISTRAR-MAY ISSUE LICENSES TO 

PERSONS FOURTEEN OR FIFTEEN YEARS OF AGE- RE­

STRICTIVE-OPERATING MOTOR BICYCLES UPON HIGH­

WAYS OF STATE-SECTION 6296-7 G. C. 

SYLLABUS: 

The l{egistrar of Motor Vehicles may, under the authority of Section G:WG-7 of 
the General Code, issue licenses to persons who are fourteen or fifteen years of age 
under the terms of which licenses the persons named therein are restricted to operat­
ing motor bicycles upon the highways of this state. 

Columbus, Ohio, July 26, 1948 

Hon. Harold K. Bostwick, Prosecuting Attorney 
Geauga County, Chardon, Ohio 

Dear Sir: 

You have submitted for my opinion thereon the question of whether 

or not minors fourteen and fifteen years of age may lawfully operate 
motor bicycles on the highways of this state. 
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In Section 6296-4 of the General Code it is provided that no person, 

except those expressly exempted in said section, which exemptions are 

immaterial hereto, shall drive any motor ,vehicle upon a highway in this 

state unless such person has been licensed as an operator or chauffeur 

under the provisions of the Driver's License Law. 

Your inquiry, ,therefore, resolves itself into two questions, to-wit: 

( r) Is a motor bicycle a motor vehicle under the laws of this state, and (2) 

is there authority in law for the issuance of a driver's license to a minor 

aged fourteen or fifteen years. 

Section 6290 of the General Code provides in part: 

"Definition of terms, as 11sed in this chapter and in the penal 
laws, except as otherwise provided: * * * 

"2. 'Motor vehicle' means any vehicle propelled or drawn 
by power other than muscular power or power collected from 
overhead electric trolley wires, except road rollers, traction en­
gines, power shovels, power cranes and other equipment used 
in construction work and not designed for or employed in general 
highway transportation, well drilling machinery, ditch digging 
machinery, farm machinery, threshing machinery, hay bailing ma­
chinery and agricultural tractors and machinery used in the pro­
duction of horticultural, agricultural and vegetable products." 

The provisions of ,law governing the issuance of drivers' licenses are 

set out in Sections 6296-1 to 6296-37 of the General Code, which sections 

are contained in the chapter referred to in Section 6290, supra. Therefore, 

the above definition is controlling in the instant case. 

That a bicycle is a vehicle can scarcely be gainsaid and smce the 

bicycles about which you inquire are propelled by power other than mus­

cular, it follows that they are motor vehicles. 

This brings us, then, to the question of whether or not a minor of 

the above age may lawfully be licensed to operate a motor vehicle. In 
Section 6296-7 of the General Code, it is provided : 

" (a) No chauffeur's or operator's license shall be issued to 
any person under the age of sixteen years, except that the regis­
trar may issue a restricted license as hereinafter provided to any 
person who is fourteen or fifteen years of age. * * *" 

It will be noted that the above section provides that if a driver's 

license is to be issued thereunder to a person under the age of sixteen 

years. it must be a "restricted license as hereinafter provided" and such 
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restricted license may be issued only to a person who is fourteen or fifteen 

years of age. An examination of the sections of the Driver's License Law 

following the above section discloses only two provisions which could 

possibly be alluded to under the language ·'as hereinafter provided." 

One of said provisions is set out in Section 6296-8 of the General 

Code, which section authorizes the issuance of temporary instruction per­

mits for the purpose of affording an opportunity to the holders thereof to 

receive instructions in operating a motor vehicle, while the other is con­

tained in Section 6296-14a of the General Code and reads as follows: 

"(a) The registrar upon issuing an operator's or chauf­
feur's license shall have authority whenever good cause appears 
to impose restrictions suitable to the licensee's driving ability with 
respect to the type of or special mechanical control devices re­
quired on a motor vehicle which the licensee may operate or such 
other restrictions applicable to the licensee as the registrar may 
determine to be necessary. * * *" (Emphasis added.) 

After giving careful consideration to each of the abm·e provisions and 

the history thereof, I am constrained to the view that the latter is the one 

referred to in Section 6296-7. ln other words, the restricted license 

referred to in the above quoted portion of said section which may be issued 

to a person who is fourteen or fifteen years of age is a license issued by 

the Registrar of Motor Vehicles upon which he may impose "such other 

restrictions applicable to the licensee as the registrar may determine to be 

necessary." That is, he may, upon issuing a license to a person who is 

fourteen or fifteen years of age, restrict the right given the licensee 

thereunder to the operation of a motor bicycle. 

The conclusion that the term "a restricted license as hereinafter pro­

vided," as the same appears in Section 6296-7, refers to a license which 

may be issued by the Registrar under the authority of Section 62g6-14a 

appears to become imperative when the history of said sections is con­

sidered. Section 62¢-7 originally came into law on October 1, 1936 ( u6 
0. L. Pt. 2, 33). In its original form said section contained no provision 

with respect to the issuance of a "restricted license as hereinafter pro­

vided." Such language came into said section for the first time in 1941 

( r 19 0. L. .701) when it, along with Section 62¢-8, was amended. When 

Section 6296-7 was so amended the following language was added thereto : 

"and no operator's license shall be issued to any person under the age of 
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sixteen years, except that the registrar may issue a restricted license as 

hereinafter provided to any person who is fourteen or fifteen years of age." 

The amendment to Section 6296-8 consisted merely of adding language 

which provided that no permit issued thereunder "shall be granted for a 

period to exceed six months." In the same act, Section 6296-14a in its 

present form came into existence for the first time. 

ln view of this, it is scarcely conceivable that the General Assembly, 

when it wrote into Section 6296-7 in 1941 the provisions authorizing the 

issuance of restricted licenses to persons fourteen and fifteen years of age, 

intended thereby to authorize the issuance of temporary instruction permits 

to such persons. In other words, it seems to me it is quite unlikely that 

that body, when it for the first time spoke of "restricted licenses as here­

inafter provided," referred to some provisions which were in the law prior 

thereto. 

Furthermore, the fact that such temporary instruction permits were 

not, at the time of the enactment of the original Driver's License Law in 

1936, regarded as "dri.vers' licenses" is manifest from a reading of Section 

6296-4, General Code, as originally enacted. Said section, which has 

undergone no change since its original enactment, reads : 

"No person except those expressly exempted under Sections 
5, 6 and 8 of this act, shall drive any motor vehicle upon a high­
way of this state unless such person, upon application, has been 
licensed as an operator or chauffeur by the registrar under the 
provisions of this act." 

Section 8 referred to therein was codified as Section 6296-8 of the 

General Code. 

In light of the foregoing, you are advised that, in my opinion, the 

Registrar of Motor Vehicles may, under the authority of Section 6296-7 

of the General Code, issue licenses to persons who are fourteen or fifteen 

years of age under the terms of which licenses the persons named therein 

are restricted to operating motor bicycles upon the highways of this state. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




