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INCOMPATIBLE OFFICE-MEMBER OF CITY BOARD OF 

HEALTH AND CITY BOARD OF EDUCATION. 

SYLLABUS: 

The office of member of a city board of health and that of member of a city 
board of education are incompatible. 

Columbus, Ohio, November I, 1950 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A question has arisen as to whether the office of a member 
of a city board of education is compatible with the office of a 
member of a city board of health. 

"Would you kindly advise me as to whether it is lawful and 
compatible for one and the same person to serve at the same time 
as a member of a city board of education and a member of a city 
board of health of the same city." 

The common law rule on dual office holding is stated in 100 A. L. R., 
I 164, in the following language: 

"It is a well-settled rule of the common law that a person 
cannot at one and the same time rightfully hold two offices which 
are incompatible, * * *" 

The test of incompatibility of public offices m Ohio is stated m 

32 0. Jur. 9o8, Section 48, as follows: 

"It was early held that the test of incompatibility was not 
that it was physically impossible for the officer to perform the 
duties of one office because he was at that time elsewhere per­
forming the duties of the other, but the cl•istinction was in an 
inconsistency in the functions of the office. One of the most 
important tests as to whether offices are incompatible is found in 
the principle that incompatibility is recognized whenever one 
office is subordinate to the other in some of its important and 
principal duties, or is subject to supervision or control by the 
other,-as an officer who presents his personal account for audit 
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and at the same time is the officer who passes upon it,-or is in 
any way a check upon the other, or where a contrariety and 
antagonism would result in an attempt by one person to dis­
charge the duties of both." 

This statement is supported by the opinions and decisions in State., 

ex rel. Wolf v. Shafer, 6 0. N. P. (NS) 219; State, ex rel. Attorney 

General v. Gebert, 12 0. rC. C. (NS) 274; and Mason v. State, ex rel. 

McCoy, 58 0. S. 30. 

In applying these rules to the situation you describe it becomes 

necessary first to ascertain whether any of the duties and responsibilities 

of the offices of member of a city board of education and member of a 

city board of health are in such conflict with each other as would subject 

one office to any supervision or control ·by the other. In this connection 

we find the following provisions in Section 4424, General Code : 

"The board of health shall abate all nuisances and may 
remove or correct all conditions detrimental to health or well­
being found upon school property by serving an order upon the 
board of education, school board or other person responsible for 
such property, for the abatement of such nuisance or condition 
within a reasonable but fixed time. A person failing to comply 
with such order, unless good and sufficient reason therefor is 
shown, shall be fined not to exceed one hundred dollars. The 
board may appoint such number of inspectors of schools and 
school buildings as it deems necessary to properly carry out these 
provisions." 

It is quite clear that this statute imposes a duty on a member of a 

city health board to participate in the making and enforcement of orders 

pertaining to health measures, such orders being directed to the members 

of the city board of education. Accordingly, where one individual is a 

member of both boards it would become his duty as a member of the 

health board to participate in the making of an order dfrected to himself 

as member of the education board. This situation inescapably gives rise 

to a division of loyalty of such individual between his two offices, and 

where such a division of loyalty exists the individual concerned will find 

it impossible to devote such unprejudiced attention to the duties of either 

office as sound public policy requires. 

In addition to this specific authority granted to the board of health, 

Sections 4413, 4420 and 4421, General Code, confer broad general powers 
on this hoard to prescribe and enforce health measures, and it is easily 
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possible that any of such measures, in a proper situation, could take the 

form of orders directed to a city board of education, and thus give nse 

to a case of conflict and antagonism between the two offices. 

Accordingly, in specific answer to your question, it is my opinion 

that the office of member of a city board of health and that of member 
of a city board of education are incompatible. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




