
651 ATTORNEY GENERAL 

2616 

(1) ONLY ONE STATEMENT FOR EACH PERSON UNDER 
TWENTY-ONE YEARS OF AGE SHOULD BE SENT TO THE 
CLERK OF BOARD OF EDUCATION OF THE SCHOOL DIS­
TRICT IN WHICH THE PERSON IS A SCHOOL RESIDENT 
AND SUCH STATEMENT SHOULD BE SENT NO LATER 
THAN JUNE 30TH FOR TRAINING RECEIVED DURING THE 
PRECEDING SCHOOL YEAR-

(2) NO AUTHORITY PERMITTING STATE AID TO A 
TEACHER WHO CONDUCTS CLASSES FOR MENTALLY RE­
TARDED PERSONS THROUGH A PRIVATE ORGANIZATION­
§5717.04, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Only one statement for each person under twenty-one years of age who 
has received training during the school year under Section 5717.04, Revised Code, 
should be sent to the clerk of the board of education of the school district in which 
the person is a school resident, and such statement should be sent not later than 
the thirtieth clay of June for the training received during the preceding school year. 

2. There is no statutory authority permitting state aid for a teacher who con­
ducts training classes for mentally retarded persons where such classes are operated 
by a private organization. 

Columbus, Ohio, November 11, 1961 

Hon. Dennis J. Callahan, Prosecuting Attorney 
Lawrence County, Ironton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"RE: Amended Code Section 5127.04 (Amended Substitute 
H.B. 778 effective October 26, 1961) 

"A question has been raised by the Lawrence County Wel­
fare Department concerning the above captioned amended section 
of the Revised Code, pertaining to the operation of a training 
center for mentally deficient persons under 21 years of age. The 
question is concerning tuition statements that may be sent to the 
local boards of education wherein the students reside, when or 
how soon may a tuition statement be sent to si1ch boards of edu-
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cation and may this tuition be collected monthly or quarterly, or 
how, and if monthly collections are possible would a statement 
issued on November 27, 1961, be in order and proper, as same 
becomes effective on October 26, 1961. 

"Further, the Lawrence County Council for Retarded Chil­
dren, has started a training center with two classes and at present 
is paying two teachers a combined salary of $ per year. 
There is at present, sufficient demand for a third class to be started 
and the Lawrence County Council is quite inter
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ested in starting 
same, however, it will be extremely difficult for them to afford 
another teacher at a regular pay rate. The Council has the ap­
plication of a qualified teacher to teach a class for the retarded 
children, however, this teacher is not willing to accept any salary 
whatsoever and the issue with which our Lawrence County 
Council is whether the state will allow State Aid for this teacher 
of said class. 

"As this situation concerning retarded children is compara­
tively new in our county, I would appreciate your advising me 
as to the above questions at your earliest convenience." 

Section 5127.04, Revised Code, provides as follows: 

"The county child welfare board which during the school year 
has administered and supervised, pursuant to the provisions of 
section 5127.01 of the Revised Code, a training center for the 
mentally deficient shall prepare a statement for each person under 
twenty-one years of age who has received such training, such state­
ment to show the name of the person, the name of the resident, 
the name of the board providing the training, and the number of 
months the person received training. Not later than the thirtieth 
day of June the board shall forward a certified copy of such state­
ment to the cler!? of the board of education of the school district 
in which the person is a school resident and shall forward a 
certified copy of such statement to the commissioner of mental 
hygiene. Within thirt}' days after the receipt of such statenient the 
board of education shall pay to the county child welfare board 
submitting the statement an amount equal to the computed amount 
of tuition that would be clue the school district receiving the state­
ment if a nonresident pupil attended the schools of such district 
for the same period of time that the mentally deficient person 
attended the training center, such amount to be computed in the 
manner prescribed by section 3317.08 of the Revised Code." 

( Emphasis added) 

Regarding your first question, you will note that in Section 5127.04, 

supra, reference is made to "a statement for each person," and further 

that "a certified copy of such statement" shall be forwarded "not later than 
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the thirtieth day of June." I must conclude, therefore, that only one 

statement for each person under twenty-one years of age who has received 

training during the school year should be sent by the county child welfare 

board to the clerk of the board of education of the school district in which 

the person is a school resident, and such statement should be sent not later 

than the thirtieth clay of June for the training received during the preceding 

school year. 

Regarding your second question, your attention is directed to Opinion 

No. 997, Opinions of the Attorney General for 1959, pag·e 675, the syllabus 

of which reads as follows : 

"l. A county child welfare board has the authority to 
operate training classes for mentally deficient children as estab­
lished by the division of mental hygiene pursuant to Chapter 5127., 
Revised Code, regardless of whether or not such children are 
wards under the care and responsibility of the board. 

"2. Although pursuant to Chapter 5127., and 5153., Revised 
Code, a county child welfare board may supervise classes for 
mentally deficient children, no statutory authority exists for the 
supervision of classes established by private agencies. 

"3. Pursuant to the provisions of Sections 5127.03 and 
5153.16, Revised Code, a county child welfare board may request 
funds to meet its share of the cost of maintaining classes for 
mentally deficient children. 

"4. A county child welfare board is without authority to 
enter into a contract whereby the responsibility for the training 
of mentally deficient children is transferred to a private agency. 

"5. A county child welfare board may not accept state funds 
provided under Section 5127.03, Revised Code, or other sections, 
for the maintenance of training classes for mentally deficient 
children where such classes are operated by a private agency." 

I assume that the Lawrence County council for retarded children 1s a 

private organization and not a "public agency." I have been unable to find 

any statutory authority permitting state aid for a teacher who conducts 

training classes for mentally retarded persons where such classes are 

operated by a private organization. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised: 

1. Only one statement for each person under twenty-one years of 

age who has received training during the school year under Section 5717.04, 

Eevised Code, should be sent to the clerk of the board of education of the 
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school district in which the person is a school resident, and such statement 

should be sent not later than the thirtieth clay of June for the training 

received during the preceding school year. 

2. There is no statutory authority permitting state aid for a teacher 

who conducts training classes for mentally retarded persons where such 

classes are operated by a private organization. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




