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1. ARMED FORCES, UNITED STATES - MEMBER B_QARD OF 

ELECTIONS - ENTITLED TO RECEIVE COMPENSATION 

FOR THAT OFFICE WHILE IN SERVICE. 

2. DEPUTY APPOINTED BY COUNTY OFFICER CANNOT RE­

CEIVE COMPENSATION WHILE 
0 

ABSENT FROM DUTIES BY 

REASON OF SUCH SERVICE. 

SYLLABUS: 

1. A member of the board of elections is entitled to receive com­
pensation for that office while in the armed forces of the United States. 

2. A deputy appointed by a county officer cannot receive compen­
sation while absent from his duties by reason of being in the armed forces 
of the United States. 

Columbus, Ohio; May 31, 1944 

Hon. Paul A. Baden, Prosecuting Attorney 

Hamilton, Ohio 

Dear Sir: 

I acknowledge receipt of your communication requesting my opinion 

and reading as follows: 

"The County Auditor has asked me to get an opinion from 
you in answer to the following questions: 

1. Can a member of the Board of Elections receive com­
pensation for that office while in the armed service of the United 
States? · 

2. Can a deputy in a county office (auditor, treasurer, 
clerk, etc.) remain on the payroll and be paid while in the armed 
forces of the United States?" 

Questions as to the right of various public officers, both elective and 

appointive, to hold their offices or positions while serving in the armed 

forces of the United States and to receive the compensation pertaining to 

such offices, have been before this office on a number of occasions. 
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In an opinion which I rendered August 2 8, 1942, found in 1942 

Opinions, Attorney General, p. 637, it was held: 

"Where a county prosecuting attorney or a county engineer 
enlists in some branch of the military service or is drafted into 
the service of the United States Government during the present 
war, each would carry the responsibility for his position during 
his absence in such service and would be entitled to receive the 
salary pertaining thereto." 

Reference was there made to several previous opinions to like effect, 

among others, 1940 Opinions, Attorney General, p. 982; 192 2 Opinions, 

Attorney General, p. 477 and 1918 Opinions, Attorney General, P: 970. 

There would appear to be no inherent incompatibility between mi1itary 

service in the United States Army and any public office or employment 

under the state or any of its political subdivisions. In the case of State, 

ex rel. Cooper v. Roth, 140 0. S., p. 377, the court held that a member of a 

city council forfeited his office by entrance into the military service of the 

United States. This holding was; not based upon any suggestion of incom­

patibility but solely upon the provisions of Section 4207 of the General 

Code, which provides: 

"Each member of council shall be an elector of the city, ,!ihall 
not hold any other public office or employment, except tha:t of 
notary public or member of the state militia * * * ." 

The court ht;ld that service in the military forces of the United States 

is public employment. 

Your inquiry raises directly the question as to the. right of a member 

of the board of elections in one case and a deputy in a county office, such 

as treasurer, auditor or clerk, to remain on the payroll and receive his 

compensation while serving in the armed forces of the United States. This 

question as applied to an elected officer was involved, as you will note, in 

the opinion from which I have quoted ( 1942 Opinions, Attorney General 

p. 63 7) and it also entered into the other opinions to which reference has 

been made. At the time those opinions were rendered, there had been no 

definite holding by the courts of Ohio as to the right of an officer to receive 

his salary or compensation while absent for an extended period from his 

duties by reason of military service or for other causes. That question, 

however, was specifically decided in the recent case of State, ex rel. v. 
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White, 143 0. S., 175, where the court held: 

"Where there is no specific provision of. statute on the sub­
ject, the incumbent of a county office does not lose title to his 
office or his right to the salary or compensation connected there­
with by reason of mere absence from the county." 

That was a case where the relator had been elected prosecuting at­

torney and had thereafter enlisted in the United States Army, and had 

been for a considerable period absent from his duties as prosecuting at­

torney. He brought action in mandamus to require the county commis­

sioners to appropriate sufficient funds to pay his salary, the county auditor 

to is~ue a warrent on the county treasurer therefor, and the county 

treasiµrer to honor and pay the same. The court ordered the writ of 

mandamus issued. In a previous case involving the same situation, the 

Court of Appeals of Adams County had refused to grant a writ of man­

ramus, holding that while the prosecuting attorney did retain his office 

he could: not compel payment of his salary because of his absence from 

his duties. State, ex rel. Clinger v. Shell, 71 Oh. App., 555. 

In the Clinger case, the Supreme Court noted that the relator after 

being d~ly elected had enlisted in the army and had been absent from his 

post app}oximately a year. The court called attention to the fact that he 

had been elected, pursuant to law, for a term of four years; that his com­

pensation was fixed by law and that the only way a vacancy could be 

brought about by the public authorities was by charges and removal pur­

suant to Section 2913, General Code. The court said at page 180 of the 

opinion: 

"This case presents a situation where the office has not been 
abolished by law or abandoned by the officer. It is conceded 
there is no vacancy and no ground for declaring a vacancy. And 
yet it is urged that the respondent county officers, without legis­
lative authority, may not merely reduce the compensation of the 
incumbent prosecuting attorney but may abolish his salary during 
the period in question. 

However, in the disposition of the issue presented in this 
case, we need go no further than to apply elementary principles 
of construction to the statutory provisions heretofore set forth. 
We may assume that the General Assembly, being authorized 
to fix the compensation of the prosecuting attorney, also had 
power to condition the retention of his office beyond a desig­
nated period of absence upon a reduction or surrender of corn-
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pensation. But by virtue of the provisions heretofore recited, 
the relator is unconditionally continued in his office as pros­
ecuting attorney, with no condition attached and no provision 
as to any change in his salary or compensation; and no power 
conferred upon any board or officer to withhold or reduce 
the prescribed compensation during the period of absence." 

The above holding and the reasons given will answer your ques­

tion as to the member of the board of elections, pravided he is an officer 

with ·a fixed tenure of office and a compensation fixed by law. This calls 

for a brief examination of the laws relating to boards of elections. 

Section 4 7 85-6, General Code, makes the Secretary of State the 

chief election officer of the State, and Section 4 7 85-7 authorizes him to 

appoint all members of boards of elections. 

Section 4 7 85-8 provides for the appointment of a board of elections 

in each county consisting of four members. No qualifications for such 

appotntees are prescribed except that they must be electors of the 

county, and must represent equally the two leading political parties. 

Their term of office is fixed at four years. 

By Section 4785-18 the compensation of such board members is 

fixed, based on the population of the county as determined by the next 

preceding federal census. 

Section 4 785-13 and following sections of the General Code de­

fine the duties of the board, which, without going into detail, cover the 

whole scope of the conduct of elections, with widespread and important 

powers, which certainly give to the members the essential characteris­

tics of officers. They are given extensive powers of appointment, not 

only of their clerical force but also of judges and clerks of elections. 

They have authority to make rules and regulations relative to the con­

duct of elections, to make investigations, pass on the sufficiency of 

petitions, issue certificates of election, and perform many other duties 

of important character. The outstanding feature of a public office 

is that it carries with it some portion of the sovereign functions of the 

government. As stated in 32 0. Jur., p. 855: 

"Generally, according to legal definition, an office is an 
employment on behalf of the government, in any station or 
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public trust, not merely transient, occasional, or incidental. 
As a general rule, the term 'office' embraces the ideas. of t€n­
ure, duration, emolument, and duties. In accordance there­
with, it is said that a public office is the right, authority, and 
duty created and conferred by law by which, for a given period 
- either fixed by law or enduring at the pleasure of the creat­
ing power - an individual is invested with some portion 
of the sovereign functions of the government, to be exercised 
by him for the benefit of the public. The individual so in­
vested is a public officer." 

Measured by these standards, a member of a board of elections 

has all the, characteristics of an officer. 

The courts generally refer to members of such a board as "officers", 

and emphasize the importance or the office. In State, ex rel. v. Brown, 

113 0. S. 386, 393, the court said: 

"The office of deputy state supervisor of elections is a very 
important office. The members of that board select the judges 
and clerks of election that receive, count, and tabulate the votes 
cast, and it is of the highest importance to all that persons 
shall be selected for these important duties who are possessed 
of the highest integrity and are accustomed to act in accord­
ance therewith." 

It is true that under Section 4 7 85-11, General Code, the Secretary 

of State may remove a member of the Board for certain sufficient 

causes, but if the Secretary of State does not see fit to exercise his 

power, the member of a board of elections would appear to have the 

same right to claim his compensation while he continues to hold the 

office though absent in the military service, as did the relator in the 

case of State, ex rel. v. White, supra. 

I find nothing in the statute relating to the appointment and 

qualifications of the members of a board· of elections which would dis­

qualify them from holding any other public office and there is nothing 

inherent in service in the military forces of the United States that 

would appear to interfere in any way with one holding at the same time 

the position of member of the board of elections. 

Your second question, relating to a deputy of any of the county 

officers leads to a very different result, as a deputy has none of the 

characteristics such as we have been discussing as pertaining to an 
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officer. .-\ deputy, according to Section 9 of the General Code is thus 

described: 

"A deputy, when duly qualified, may perform all and 
singular the duties of his principal. .-\ deputy or clerk, appointed 
in pursuance of law, shall hold the appointment only during the 
pleasure of the officer appointing him. The principal may take 
from his deputy or clerk a bond, with sureties, conditioned for 
the faithful performance of the duties of the appointment. 
In all cases the principal shall be answerable for the neglect 
or misconduct in office of his deputy or clerk." 

The fact that the deputy may perform all and singular the duties 

of his principal does not give him any of the sovereign powers that may 

be lodged by law in his principal. His acts are merely the acts of his 

principal and must be done in the principal's name. Lessee of Anderson 

v. Brown, 9 Ohio 151; Warwick v. State, 25 0. S. 21; Mellinger v. 

Mellinger, 73 0. S. 221. 

A deputy is in no sense a public officer. 32 0. Jur., 877; State v. 

Meyers, 56 0. S. 340. It would follow that such deputies would have 

none of the characteristics that the court regarded as decisive in hold­

ing an officer to be entitled not only to his position for his legal term, 

but as an incident to his title to the office, to receive the salary pro­

vided by law. 

Aside from these principles the legislature has laid down a rule 

relative to deputies and other assistants of county officers that would 

effectually prevent such employe from receiving compensation for serv­

ices which he had not performed. Section 2988 provides that before the 

auditor may issue a warrant to any such employe for his compensation, 

he must procure the written receipt of such employe, reciting among 

other things: 

"I hereby certify that I have rendered the services as 
herein stated, and that I have received the full sum set forth in 
the above receipt for my own use and benefit, * * *" 

Specifically answering your questions it is my opinion: 

1. A member of the board of elections is entitled to receive com­

pensation for that office while in the armed forces of the United States. 
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2. A deputy appointed by a county officer cannot receive com­

pensation while absent from his duties by reason of being in the armed 

forces of the United States. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




