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OPINION NO. 80-052 

Syllabus: 

A party to a proceeding conducted by the State Personnel Board of 
Review who appears at such proceeding pursuant to subpoena issued 
by that Board under the authority of R.C. I24.03(G) and R.C. 
124.09(E) is entitled to witness and mileage fees as set forth in 
R.C. 2335.06 and 1 Ohio Admin. Code 124-11-19. An officer or 
employee of the state or any political subdivision thereof who is a 
party to a proceeding before the Board is entitled to witness fees only 
if he is subpoenaed by the opposing party to a hearing which he 
attends at a time he is not scheduled to work, and is entitled to a 
mileage allowance only if he is subpoenaed by the opposing party and 
is not reimbursed for his travel expenses by his employer. (1923 Op. 
Att'Y Gen. No. '186, p. 639, modified.) 

To: Charles V. Schwenker, Chairman, State Personnel Board of Review, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 8, 1980 

I have before me your request for my opinion concerning the payment of 
witnesses fees and mileage allowances to. persons testifying before the State 
PersoMel Board of Review. Specifically, you have asked "whether or not such 
mileage and witness fee payments are required to be made to the parties to the 
hearings before this Board." 

Toe powers and duties of the State Personnel Board of Review are set forth, 
in part, in R.C. 124.03. R.C. 124.03(G) directs the State Personnel Board of Review: 

To subpoena and require attendance and testimony of witnesses 
and the f)roduction of bookS, papers, public records. and other 
documentary evidence pertinent to any matter which it has authority 
to investigate, inquire into or hear m the same manner and to the 
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same extent as provided by division (El of section 124.09 of the 
Revised Code and all witness fees shall be paid in the manner set 
forth in said division. 

R.C. l2'1.09(E) grants thl:l Director of Administrative Services, and ;,ursuant to 
R.C. 124.03(G), the State Personnel Board of Review, "the power to subpoena and 
require the attendance and testimony of witnesses and the production of books. 
papers, public records, and other documentary evidence pertinent to the 
investigations, inquiries, or hearings on any matter which he (or it] has authority to 
investigate, inquire into, or hear." It goes on to provide: 

Fees shall be allowed to witnesses, and on their certificate, duly 
audited, shall be paid by the treasurer of the state. . .for attendance 
and traveling, as is orovided in section 2335.06 of the Revised Code 
for witnesses in courts of record. All officers in the civil service of 
the state or anv of the political subdiv1s1ons thereof and their 
de uties, clerks, and emolovees shall attend end testifv when 
summoned to do so bv the director of Administrative Services or 
the state personnel board of review. (Emphasis added.) 

R.C. 2335.06, to which R.C. 124.09(E) refers, provides: 

Each witness in civil cases shall receive the following fees: 

(.A) Twelve dollars for each full day's attendance and six dollars 
for each half day's attendance at a court of record, mayor's court, or 
before a person authorized to take depositions, to be taxed in the bill 
of costs. Each witness shall also receive ten cents for each mile 
necessarily traveled to and from his place of residence to the place of 
giving his testimony, to be taxed in the bill of costs. 

(C) As used in this section, "full day's attendance" means a day 
on which a witness is required or requested to be present at 
proceedings before and after twelve noon regardless of whether he 
actually testifies; "half day's attendance" means a day on which a 
witness is required or requested to be present at proceedings either 
before or after twelve noon, but not both, regardless of whether he 
actually testifies. (Emphasis added.) 

Under R.C. 2335.06, the determining factor as to whether or not a person receives 
witness and mileage fees is whether his presence is "required or requested." 
Moreover, it is also clear that if a person's presence is "required or requested" then 
he is entitled to mileage and witness fees "regardless of whether he actually 
testifies." 

R.C. 124.03(F) authorizes the State Personnel Bpard of Review "(t] o adopt 
and promulgate rules in accordance with Chapter U9. of the Revised Code, relating 
to the procedure of the board in administering the laws which it has authority or 
duty to administer." Apparently pursuant to this rule-making authority, the Board 
adopted l Ohio .Admin. Code 124-11-19, which governs the payment of mileage and 
witness fees. 1Ohio .Admin. Code 124-11-19 provides as follows: 

(A) Public emoloyees mav be paid witness fees onlv if thev were 
subooenaed to a hearing which thev attended at a time thev are not 
scheduled to work. Public employees shall be paid by the their 
appointing authority for the time they are absent from their jobs to 
attend hearings before the board provided they were either 
subpoenaed or were a party. 

(8) '.\1ileage shall be oaid to anvone incurring- unreimbursed 
travel expense to attend hearings before the board. Neither parking 
costs nor food and lodging are reimbursable by the state personnel 
board of review. 
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(C) Parties may not subpoena themselves. 
(D) Mileage and witness fees shall not be paid to anyone who 

fails to register at the hearing which he attended. (Emphasis added.) 

It is firmly established in Ohio law that rules validly promulgated by e.n 
administrative agency have the force and effect of law unless they are 
unreasonable or in clear conflict with a statutory enactment governing the same 
subject matter. Kroger Grocerv & Baking Co. v. Glander, 149 Ohio St. 488, 79 :l'.E. 
2d 228 (1948); State ex rel. Kildow v. Industrial Com mission, 128 Ohio St. 573, 192 
N.E. 873 (1934). A valid rule must be applied as 1t 1s formulated, until it is amended 
or repealed as provided by law. Kroger Grocery. It appears that, in connection 
with the question you have raised, the provisions of l Ohio Admin. Code 124-ll-19 
may be read in harmony with those of relevant statutes. See generally State ex rel. 
Curtis v. DeCorps, 134 Ohio St. 295, 16 N.E. 2d 459 U938); American Wine & 
Beverage Co. v. Board of Liquor Control, 66 Ohio L. Abs. 161, 116 N.E. 2d 220 (1951). 

The payment of witness fees is wholly a matter of statute and rule. Benda v. 
f'ana, 10 Ohio St. 2d 259, 227 N.E. 2d 197 (1967); City of Euclid v. Vogelin, 152 Ohio 
St. 538, 90 N.E. 2d 593 (1950); 1979 Op. Att'Y Gen. No. 79-089. At common law, 
witnesses received no fees whatsover. See United Development Corp. v. State 
Highway Department, 133 N.W. 2d 439, 22 A.L.R. 3d 662 (N. D. 1965). 

I am aware of no case authority in Ohio which touches directly upon the 
question of whether a party to a civil case is entitled to fees pursuant to R.C. 
2335.06 when he testifies. The proper response to your opinion request, therefore, 
depends entirely upon construction of the relevant statutes and rules. The key 
language of R.C. 2335.06 is, in my opinion, the phrase "required or requested to be 
present." Since, in general, the proceedings before the State Personnel Board of 
Review are adversarial, involving two parties (the employee and the appointing 
authority, or in the case of "reclassification" hearings under R.C. 124.14(E), either 
the employee or the appointing authority and the Director of the Department of 
Administrative Services) who are themselves responsible for subpoenaing witnesses, 
the only time at which a "party" would be either "required or requested" to be 
present is when is is subpoenaed by the adversary. Under R.C. 2335.06, the 
controlling factor is not whether the witness actually testifies but whether his 
presence is "required or requested." It thus appears that if a party has not been 
subp0enaed by his adversary, but is called upon to testify by the adversary after 
appearing voluntarily, he is not entitled to either witness fees or mileage expenses. 
I reach this conclusion for the reason that, in the absence of a subpoena, a party is 
not required to attend any hearing before the State Personnel Board of Review, but 
may, instead, send an authorized agent Lo act in his behalf. See l Ohio Admin. 
Code 124-11-20. Moreover, it is clear i.lllder l Ohio Adm in. Code 124-ll-19(C) that a 
party may not issue a subpoena compelling his own attendance. Accordingly, the 
only instance in which a party's presence will be "required" or ''requested" is when 
he has been subpoenaed by the opposing party. 

Additionally, it should be pointed out that, under R.C. 124.09(E). an officer or 
employee in the civil service of the state or any l)Olitical subdivision thereof is 
required to appear at the State Personnel Board of Review upon being "summoned" 
by the Board to do so. ln construing this requirement, one of my predecessors 
concluded, in 1923 Op. Att'y Gen. No. 786, p. 639, that when such an officer or 
employee appeared before what was then known as the State Civil Service 
Commission he was performing a job-related duty and was to be paid his regular 
salary. Hence, no witness fee was necessary. With respect to mileage allowances. 
the opinion concluded that the same analysis applied but added thet, "(al s it is a 
part of the duty of a person under civil service to attend when summoned ... , 
such person is entitled to his actual and necessary expenses to be paid from the 
traveling fund of the department to which he is attached.'' The syllabus of that 
opinion states: 

The State Civil Service Commission may not pay a per ciem 
attendance fee and mileage to state, county and municipal employes 
or elective officials who are summoned under authoritv of section 
486-7 (presently R.C. 124.09(E)] to testify before such Co.mmission. 
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Rule 124-11-19(.A) qualifies the conclusions reached in 1923 Op. No. 786 in two 
respects. First, it adds that "(pl ublie employees may be paid witness fees only if 
they were subpoenaed to a hearing which they attended at a time they are not 
scheduled to work.'' This provision is in ai;:cordanee with the concept adopted in 
1923 Op. No. 786 that attendance by a public employee constitutes a job-related 
duty of the employee, for which the employee shall receive his ordinary 
compensation, rather than a fee for attendance and traveling. It carries the 
concept a step further: if the employee is not being compensated as a public 
employee for the time involved, he may receive a witness fee. 

Second, Rule 124-ll-19(B) provides that "(ml ileage shall be paid to anyone 
incurring .unreimbursed travel expense to attend hearings before the board." The 
word "anyone" is so general that, if construed according to its ordinary meaning, it 
would apply even to a person who is in no way connected with a case before the 
Board, but chooses simply to C('lffie and watch. This clearly cannot be the result 
intended. Rather, read in the cont.ext of Rule 124-ll-19 and R.C. 2335.06, "anyone" 
must be limited to any person whose presence is required or requested at a hearing­
-that is, to one who is subpoenaed to attend the hearing. It does appear, however, · 
to include subpoenaed public employees whose travel expenses are not reimbursed. 
Compare l Ohio Admin. Code 124-U-19(B) with 1 Ohio Admin. Code 124-ll-19(.A). 
Again, the rule can be viewed as elaborating upon the conclusion of 1923 Op. No. 
786: if a public employee who is required to attend a hearing is not reimbursed for 
his travel expenses by his employer, the Board will provide him with a mileage 
allowance. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that a party to a 
proceeding conducted by the State Personnel Board of Review who appears at such 
proceeding pursuant to subpoena issued by that Board under the authority of R.C. 
124.03(G) and R.C. 124.09(E) is entitled to witness and mileage fees as set forth in 
R.C. 2335.06 and l Ohio .Admin. Code 124-11-19. An officer or employee of the 
state or any political subdivision thereof who is a party to a proceeding before the 
Board is entitled to witness fees only if he is subpoenaed by the opposing party to a 
hearing which he attends at a time he is not scheduled to work, and is entitled to a 
mileage allowance only if he is subpoenaed by the opposing party and is not 
reimbursed for his travel expenses by his employer. (1923 Op. .-\tt'y Gen. No. 786, 
p. 639, modified.) 




