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PHARMACIST-PERSON WHO FILED APPLICATION SUBSE­

QUENT TO JULY 1, 1945 TO BE EXAMINED AND REGISTERED 
AS PHARMACIST-PRESENTED CREDENTIALS: 

a. HE ENTERED RECOGNIZED SCHOOL OR COLLEGE OF 

PHARMACY PRIOR TO OCTOBER 1, 1941. 

b. COMPLETED MINIMUM FOUR YEAR COURSE THEREIN. 

c. GRADUATED FROM SUCH COLLEGE OR SCHOOL SUBSE­

QUENT TO JULY 1, 1945. 

d. MEETING ALL OTHER REQUIREMENTS OF SECTION 

1302 G. C., EXCEPT PROVISION FOR MINIMUM OF ONE 
YEAR OF EXPERIENCE IN RETAIL DRUG STORE, 

MAY NOT BE LEGALLY EXAMINED AND REGISTERED AS 
PHARMACIST. 

SYLLABUS: 

A person who filed an application subsequent to July 1, 1945 to be examined and 
registered as a pharmacist and presents credentials showing that (a) he had en­
tered a recognized school or college of pharmacy prior to October 1, 1941, (b) had 
completed a minimum four year course therein, (c) had graduated from such a 
college or school subsequent to July 1, 1945, and (d) meeting all other require­
ments of Section 130Z, General Code, except the provision therein contained for a 
minimum of one year of erperience in a retail drug store, may not be legally 
examined and registered as a pharmacist. 

Columbus, Ohio, January 21, 1946 

Hon. M. N. Ford, Secretary, State Board of Pharmacy 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"At a recent meeting of our Board, I was directed to request 
an opinion from your office with respect to the interpretation of 
several provisions of Section 1302 of the General Code of Ohio. 

It will be noted in Section 1302, that every applicant for ex­
amination and registration as a pharmacist, shall meet certain pro-
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visions, unless he was duly matriculated in a recognized school or 
college of pharmacy or department of pharmacy of a University, 
prior to October 1, 1941. The last paragraph of Section 1302 
provides that this Act shall not apply to applicants on or before 
July 1, 1945 and shall not affect those who have qualified under 
the present requirements and have failed to register as a pharma­
cist. 

Please be advised the words 'present requirements' are con­
strued by this department to mean the requirements required of 
applicants for examination and registration as a pharmacist that 
were in effect at the time this Act was passed by the legislature. 
Requirements at that time for admission to our examination for 
registration as a pharmacist, are set forth in Section 1302 of the 
General Code of Ohio. It should be noted Section 1302 provides 
'an applicant shall be a graduate from a school of pharmacy in 
good standing as defined in Section 1303-2 and shall have com­
pleted at least a minimum two year course in such school and have 
two years practical experience in a drug store in charge of a reg­
istered pharmacist.' The section also provides that if the applicant 
has taken a longer course in a school of pharmacy in good stand­
ing, each additional year successfully passed, shall be counted as 
one year practical experience. 

It should be noted, at the time of the passage of the Act in 
1941, there was no school or college of pharmacy giving less than 
a minimum four year course, therefore, all applicants with a 
college certification showing four years attendance and graduation, 
and meeting all other requirements, would be eligible provided 
they had graduated prior to July 1, 1945. 

Our Board has ruled that applicants entering a recognized 
college of pharmacy prior to October 1, 1941 and graduating from 
the minimum four year course subsequent to July 1, 1945, are re­
quired to have- at least one year practical drug store experience 
obtained while he is not enrolled and in attendance in the school 
or college of pharmacy. 

Therefore, our direct question is, if an applicant for exam­
ination and registration as a pharmacist, presents credentials 
showing he had entered a recognized college of pharmacy prior to 
October 1, 1941 and had graduated from the minimum four year 
course subsequent to July 1, 1945, and meeting all other require­
ments, is such applicant entitled to admission to our examination 
without having had at least one year drug store experience while 
he is not enrolled and in attendance in a school or college of 
pharmacy." 

It might be noted preliminarily that the General Assembly heretofore 

passed an act "To amend sections 1302, 1303-1, 1303-2 and 1303-3 of the 
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General Code, relating to requirements for registered pharmacists and 

colleges of pharmacy." This act, which was passed April 24, 1941, became 

effective July 31, 1941 (119 0. L. 133). Under former Section 1303-2, 

General Code, a school of pharmacy had to meet certain statutory require­

ments before it could be considered in good standing within the meaning 

of the laws then in force and effect. One of these conditions was that the 

school provide "(2) a two years course in pharmacy", which was required 

to cover "a period of not less than fifty weeks of actual instruction, 

occupying two school years * * *". By reason of the amending of said 

Section 1303-2, General Code, the educational requirements were increased, 

the same now reading in part as follows : 

"The state board of pharmacy shall consider a school or 
college of pharmacy or a department of pharmacy of a university 
for recognition and approval which requires the following: * * * 

(2) A four year course in pharmacy covering at least the 
course in pharmacy as outlined by the American council o-n phar­
maceutical education, inc. A school or college of pharmacy or a 
department of pharmacy of a university without the state that 
seeks recognition and approval of the board shall require all appli­
cants to be a graduate from a legally constituted first grade high 
school or its equivalent and shall meet all requirements demanded 
from schools and colleges of pharmacy or departments of phar­
macy of a university within this state." 

(Emphasis added.) 

With the foregoing in mind, I now quote in part, Section I 302, 
General Code, as amenclecl, and specifically referred to in your inquiry,viz :-

"Every applicant for examination and registration as a phar­
macist shall be a citizen of the United States, or shall have made 
application therefor, shall be not less than twenty-one years of age, 
shall be of good moral character and habits, shall be a graduate 
from a school or college of pharmacy or a department of pharmacy 
of a university recognized and approved by the state board of 
pharmacy, and shall file proof satisfactory to the board, substanti­
ated by proper affidavits, of a 1nini11m111 one year of e.1:perience 
in a retail drug store, under the personal supervision of a reg­
istered pharmacist; * * * provided further, the applicant shall 
have completed at least the four year course in pharmacy as out­
lined by the American council on pharmaceutical education, inc., 
unless he was duly matriculated in a recognized school or college 
of pharmacy or departinent of pharmacy of a university prior to 
October I, I94I; the board may accept for admission to the exam­
ination as a part of the required course of study, subjects com-
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pleted in an institution other than a school or college of pharmacy 
or department of pharmacy of a university, provided they are sub­
jects incluclecl in the course of study in the recognized school or 
college of pharmacy or department of pharmacy of a university 
or their equivalent and have been credited by the recognized 
school or college of pharmacy or department of pharmacy of a 
university toward the completion of its course of study, and 
further, that such subjects or their equivalent cover not more 
than the equivalent of one year of the required four year course 
of study. 

This act shall not apply to applicants on or before July I, I945 
and shall not a.ffect those 'lCJho have qualified under the present 
requirements and lzave failed to register as a pharmacist." 

(Emphasis added.) 

It is manifest that Sections 1302 and 1303-2, General Code, having 

been incluclecl in the same amenclatory act and relating to the same subject 

matter, are in pari materia. See Sutherland on Statutory Construction 

(3rd eel.) Volume 2, page 535, section 5202. There has therefore been 

introduced into the current legislation a requirement that, in addition to 

the completion of a four year course of study, the applicant must furnish 

satisfactory proof of a minimum of one year of experience in a retail 

drug store. 

It is clear from the concluding paragraph of Section 1302, General 

Code, that the act shall not apply to applicants ''who have qualified under 

the present requirements". \Vhether the words "present requirements" 

mean applicants who possessed the requisite qualifications at the time the 

aforementioned act was passed, or at the time it becarne effective, need not 

be determined for the purposes of this opinion. The context of your letter 

is of such a nature as to lead to the conclusion that this question is not 

involved. The other class of applicants to whom the act shall not apply 

is included in the phrase "This act shall not apply to applicants on or before 

July 1, 1945." This language immediately suggests that the act does apply 

to applicants who seek regintration subsequent to July 1, 1945. In this 

connection, I am, of course, eliminating from consideration said applicants 

who are referred to as meeting "present requirements". 

I come now to a consideration of that portion of said Section 1302, 

as amended, that refers to applicants who matriculated in a school prior 

to October 1, 1941. It is patent that there must have been some reason 

for the General Assembly making reference to said date of matriculation, 
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as well as for the July I, 1945 date. In the normal course of events, a 

person who entered a school or college prior to October 1, 1941 would 

have the opportunity of completing the four years of required schooling 

on or before July 1, 1945. Consequently, those individuals who success­

fully completed such schooling and meeting all other requirements and 

making application for registration on or before July 1, 1945, would thereby 

be exempted from the necessity of furnishing proof of a minimum of a 

year of retail drug store experience. 

It is recognized, of course, that by virtue of circumstances certain 

persons who matriculated in a school or college before October 1, 1941 

might not be able to complete the four years of schooling within the time 

specified in said Section 1302. However, the dates in question having been 

fixed by the General Assembly, I am without authority to hold that they 

should be otherwise. 

It may be suggested that matriculation in a school or college on or 

before October 1, 1941, without regard to the date of the completion of 

the educational requirements, is all that is necessary. At first blush such a 

conclusion might appear as having merit. But if that were the situation, 

then a person who entered a school or college prior to above said date 

could complete a year of schooling or any portion thereof and then wait 

for an unlimited period of time before completing the required four years 

of schooling. In fact such schooling might be completed on July 1, 1955 

or ten years later than the date mentioned in Section 1302. It could 

hardly be maintained- that under such circumstances the person who filed 

an application for registration in 1955 would be entitled to base a claim 

for registration solely upon the proposition that he matriculated in a school 

or college prior to October 1, 1941. Such a construction or interpretation 

of the section in question would manifestly lead to an absurd conclusion. 

The very purpose of the express provisions of the section with respect to 

the minimum of one year of retail drug store experience would be ignored. 

Certainly such was not the legislative intent. 

In specific answer to your inquiry, it is therefore my opinion that a 

person who filed an application subsequent to July I, 1945 to be examined 

and registered as a pharmacist and presents credentials showing that 

(a) he had entered a recognized school or college of pharmacy prior to 

October 1, 1941, (b) had completed a minimum four year course therein, 

(c) had graduated from such a college or school subsequent to July I, 1945, 
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and (d) meeting all other requirements of Section 1302, General Code, 

except the provision therein contained for a minimum of one year of ex­

perience in a retail drug store, may not be legally examined and registered 

as a pharmacist. 
Respect£ ully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General. 




