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A POWER UNIT LICENSED IN THIS STATE USED TO PULL 
A TRAILER LICENSED IN ANOTHER STATE BOTH OWNED 
BY THE SAME PERSON DOES NOT CONSTITUTE AN "INTER­
CHANGE" AGREEMENT-Opinion 2811, OAG, 1962, §4503.38 R.C., 
O.H.B. 170, 102nd G.A., Title 49, §207.5, G.C. 

SYLLABUS: 

Where a power unit which is registered and licensed in this state is used to pull 
a trailer which is registered in another state, both power unit and trailer being 
under one ownership, the trailer is not exempt from registration in this state under 
Section 4503.38, Revised Code, as such a practice does not constitute "interchange" 
within the purview of that section. 
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Columbus, Ohio, October 9, 1962 

Hon. Grant Keys, Director, Department of Highway Safety 

240 Parsons Ave, Columbus 5, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I recently requested and received your opinion concerning 
whether the interchange provision, Section 4503.38, Revised 
Code, applied to an Ohio resident's motor vehicles, titled and 
registered in a foreign state, Opinion No. 2811, Opinion of the 
Attorney General for 1962. 

"It has now come to my attention that an Ohio resident, 
operating as a private carrier, is licensing and titling trailers in 
foreign states and is claiming the right to operate their trailers, 
titled and registered in the foreign state, in interchange in Ohio 
with his Ohio plated tractors for fifteen days under the provisions 
of Section 4503.38, Revised Code. 

"I hereby request your opinion in regard to the following 
matters: 

" ( 1) Does the above practice come within the meaning of 
'interchange' as the term is used in Section 4503.38, R. C.? 

"(2) Does Section 4503.38, R. C., apply to private carrier 
as well as common carriers ?" 

Section 4503.38, Revised Code, provides: 

"A trailer which is duly registered in any state, district, 
country, or sovereignty other than this state is exempt from the 
laws of this state pertaining to registration and licensing and the 
penal statutes relating thereto, provided such trailer is being used 
in interchange and provided: 

" (A) The state, district, country, or sovereignty wherein 
the trailer is duly registered must extend license plate reciprocity 
to trailers duly registered in the state of Ohio. 

" ( B) The power unit pulling such trailer must be operated 
by a carrier authorized to transport the type of cargo contained 
in the trailer. 

" ( C) The power unit pulling such trailer must be duly 
registered and licensed in the state of Ohio. 

" ( D) The driver of the power unit pulling such trailer shall 
have in his possession a properly completed inspection report, or 
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a carbon duplicate thereof; such inspection report shall be in 
the form required by sections 207.4 and 207.5 of the regulations 
for motor carriers promulgated by the interstate commerce com­
mission. 

"(E) No trailer received in interchange shall receive the 
above exemptions for the transporting of intrastate freight if re­
tained by the authorized carrier receiving such trailer for more 
than fifteen days from the date shown on the inspection report as 
the date of original interchange and inspection." 

In my Opinion No. 2811, issued on February 9, 1962, I held in the 

syllabus as follows : 

"Pursuant to Section 4503.38, Revised Code, a trailer duly 
licensed in another state, and meeting the requirements of that 
section, may be operated in Ohio for the time specified in the sec­
tion without being subject to the Ohio laws governing registra­
tion and licensing and the penal laws relating thereto; and said 
section 4503.38 is applicable whether or not the owner of the 
trailer is a resident Ohio corporation." 

In said Opinion No. 2811 I did not attempt to decide the meaning of the 

word "interchange" as used in the statute since such a determination was 

not necessary for the purposes of that opinion. An answer to the question 

posed in your request does, however, entail a consideration of the meaning 

of that term. 

Section 4503.38, supra, does not define the word "interchange," nor 

am I able to find any other statutory definition of that word. In Webster's 

New International Dictionary, 3rd Edition, "interchange" is defined as "an 

act of changing each for the other or one for another * * *", and as : 

"A process of moving cars among railroads to provide un-
interrupted movement by rail without unloading and reloading." 

The ordinary definition of the word does not appear sufficient to resolve 

the instant question and it is thus necessary to look elswhere to ascertain 

the intention of the legislature in this area. 

Section 4503.38, supra, was enacted as a part of Amended Substitute 

House Bill No. 170 of the 102nd General Assembly, effective September 

9, 1957. The title of the bill reads as follows: 

"To enact section 4503.38 of the Revised Code relative to the 
licensing of foreign trailers carrying intrastate freight in Ohio 
under an interchange agreement." (Emphasis added) 
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It is a well established rule that resort may be had to the title of an 

act as an aid in interpreting it where the subject matter of the act is of 

doubtful meaning. SO Ohio Jurisprudence 2d, 243, Section 259. The title 

of Amended Substitute House Bill No. 170, supra, so far as it refers to an 

interchange "agreement," may thus be considered in ascertaining the in­

tent of the legislature in referring to a trailer "being used in interchange" 

as is done in Section 4503.38, supra. 

To have an "agreement" there must necessarily be more than one 

party involved; a person can not enter into an agreement with himself. 

In the instant question, therefore, where the Ohio resident owns both the 

trailer which is being brought into Ohio and the power unit which is pulling 

the trailer it would be impossible to have an interchange "agreement." 

The intention of the legislature in referring to "interchange" thus 

appears to entail a situation where there is an agreement between two 

parties, the owner of the trailer and the owner of the power unit, by which 

the power unit will be used to pull the trailer into Ohio; and this interpre­

tation is in accord with the meaning of the word "interchange" under the 

federal interstate commerce commission rules. 

The federal interstate commerce commission regulates the trucking 

industry insofar as it engages in interstate commerce and has adopted a 

rule applying to interchange of equipment. That rule, Section 207.2 (c), 

Interstate Commerce Commission Rules and Regulations, Title 49, Code of 

Federal Regulations, reads as follows: 

" (c) Interchange of equipment. The physical exchange of 
equipment between motor common carriers or the receipt by one 
such carrier of equipment from another such carrier, in further­
ance of a through movement of traffic, at a point or points which 
such carriers are authorized to serve." 

Also pertinent is division (a) of Section 207.5, Interstate Commerce Com­

mission Rules and Regulations, Title 49, Code of Federal Regulations, 

reading: 

"The contract, lease, or other arrangement providing for 
interchange shall specifically describe the equipment to be inter­
changed; the specific points of interchange; the use to be made of 
the equipment, and the consideration for such use; and shall be 
signed by the parties to the contract, lease, or other arrangement, 
or their regular employees or agents duly authorized to act for 
them, in the execution of such contracts, leases, or other arrange­
ments." (Emphasis added) 
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It is apparent that the Ohio owner of the trailer and power urut m 

the instant case could not comply with Rules 207.2 and 207.5, supra, as 

there would be no physical exchange of equipment between motor common 

carriers and no contract, lease, or other arrangement providing for inter­

change-there being only one party involved in said instant case. In this 

regard, it will be noted that division (D) of Section 4503.38, supra, re­

quires that the driver of the power unit have an inspection report promul­

gated by the interstate commerce commission, and that the report be in 

the form required by Sections 207.4 and 207.5 of the regulations of the 

commission. In my opinion, the reference to Section 207.5 clearly implies 

that in referring to "interchange", the legislature contemplated an inter­

change of equipment between motor carriers as described in Sections 207.2 

and 207.5, Interstate Commerce Commission Rules and Regulations; and 

the fact that the driver of the power unit must have an inspection report in 

his possession for the trailer to qualify under the section, strengthens this 

conclusion. 

In view of the foregoing, I answer your first question in the negative. 

As to your second question, it appears to be answered by the con­

clusion reached in the first question. In referring to a private carrier I 

assume you mean an operator who hauls freight, etc., for himself, and that 

by common carrier you mean an operator who hauls freight, etc., for 

others. As discussed above, the operator hauling for himself would not 

enter into an interchange agreement where he pulls his own trailer. 

Further, only a common carrier could comply with the rules of the inter­

state commerce commission as referred to above. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that where a power 

unit which is registered and licensed in this state is used to pull a trailer 

which is registered in another state, both power unit and trailer being under 

one ownership, the trailer is not exempt from registration in this state 

under Section 4503.38, Revised Code, as such a practice does not consti­

tute "interchange" within the purview of that section. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




