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OPINION NO. 80-066 

Syllabus: 

A local board of health may regulate only those sewage disposal 
systems which serve a r;>rivate residence. (1964 Op. Att'y Gen. No. 
978, p. 2-142 overruled in part.) 

To: Michael DeWlne, Greene County Pros. Atty., Xenia, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, October 17, 1980 

I have before me your request for my opinion concerning sewage treatment 
works and sewage disposal systems serving "separate commercial facilities." It is 
my understanding that your specific concern is the authority of local boards of 
health to regulate "separate commercial facilities." 

As you note in your letter, these questions arise due to the conclusions 
reached by a prior Attorney General in 1964 Op. Att'y Gen. No. 978, p. 2-142. Part 
one of the syllabus of 1964 Op. No. 978 reads as follows: 
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Boaros of city or general health districts do not have authority, 
pursuant to Section 3709.20 and 3709.21, Revised Code, to require 
approval of plans and specifications for sewage treatment works, 
pub!.ic water supply facilities and garbage and refuse disposal plants 
and facilities, as defined in Chapters 6117, 6103, and 343, Revised 
Code, respectively, but by implication have such authority over 
facilities for the use of a private residence or separate commercial 
facilities. 

The term "separate commercial facilities" was not defined in 1964 Op. No. 978, nor 
does it appear in any statute or regulation dealing with sewage disposal. 

The majority of the Revised Code sections pertaining to sewage disposal 
systems and sewage treatment works have been amended since 1964. It is, 
therefore, necessary to reexamine the question of whether a local board of health 
has the authority to require plan approval of sewage disposal systems and sewage 
treatment works. 

As was noted by my predecessor in 1964 Op. No. 978, boards of health possess 
broad powers, under R.C. 3709.20 and 3709.21, and may even exercise the police 
powers of the state in the area of public health. Schlenker v. Board of Health, 171 
Ohio St. 23, 176 N.E. 2d 900 (1960). If boards of health were the only entities with 
authority in this area, there would be no doubt that they could require plan 
approval of sewage disposal systems and treatment works. However, more specific 
authority with regard to sanitary regulation is granted to the Ohio Environmental 
Protection Agency (EPA) under R.C. 6111.44 and 6ll2.02. The county commissioners, 
R.C. 6lll.44, and the Public Utilities Commission, R.C. 6ll2.03, are also given 
express authority to act in the area of sewage disposal. 

The areas of sewage system control in which the General Assembly has 
authorized branches of state government to act are so pervasively regulated as to 
make any action by local authorities in that area a conflict with general law. See 
generally R.C. Title 61; 3 Ohio Admin. Code Chapter 3745. A system of dual 
approval would allow a board of health to reject plans which had been accepted by 
the EPA and to require different information than that required by the EPA. In 
light of the pervasive nature of state regulation in the area of sewage disposal and 
treatment facilities, it is obvious that local boards of health are preemptt1d from 
taking action with regard to any matter in which a state agency has been given the 
power to act. 

In Security Sewage Equipment Co. v. Beeke, 5 Ohio Misc. 178, 214 N.E. 2d 853 
(1965), the court stated at 857: 

In the area of sanitation th-' State of Ohio has exercised pre­
emptive authority to promulgate regulations over the design and 
specifica:ions of semi-public sewage treatment plants by virtue of 
Chapters 6ll2. and 3701., Revised Code. The State Department of 
Health is the sole authority vested with power to prohibit or allow 
such installations. The approval of the Department of Health is the 
only ultimate prerequisite to the utilization of specific design in the 
county and the Board of County Commissioners and its Sanitary 
Engineer may not prohibit such utilization once a design has received 
the approval of the State Department of Health. 

Under R.C. Chapter Gill, the EPA now possesses all powers with regard to the 
approval of sewage systems which were previously vested in the Department of 
Health under R.C. Chapter 343. Therefore, it is clear that the EPA now has the 
same i;,reemptive authority over plan approval which the Department of Health 
previously possessed. 

The basic provision authorizing the EPA to act i11 the area of sewage 
treatment works and sewage disposal systems is R.C. 6lll.44. It reads in pertinent 
part: 

No municipal corporation, county, public institution, corporation, 
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or officer or employee thereof, or other person shall provide or install 
sewerage or treatment works for sewage disposal, or make a change 
in any sewerage or sewage treatment works until the plans therefor 
_bave been submitted to and approved by the director o? 
environmental protection. Sections Slll.44 to Glll.46 of the Revised 
Code shall apply to sewerage and treatment works for sewage of a 
municipal corporation or part thereof, an unincorporated community, 
a county sewer district, or other land outside of a municipal 
corporation or any publicly or privately owned building or group of 
buildings or place, used for the assemblage, entertainment, 
recreation, education, correction, hospitalization, housing, or 
employment of persons, but do not a l to sewera e or treatment 
works for sewage installed or o e mst e or t use o a private 
residence or dwelling, or to animal waste treatment or disposal works 
and related management and conservation practices subject to rules 
adopted pursuant to division (E)(4) of section 1515.30 of the Revised 
Code and involving less than one thousand animal units as animal 
units are defined in the United States environmental protection 
agency regulations. This exclusion does nl)t apply to animal waste 
treatment works having a controlled direct discharge to waters of the 
state. (Emphasis added.) 

R.C. 6lll.Ol(I) defines "person" for purposes of Chapter Gill as "the state, any 
municipal corporation, political subdivision of the state, person as defined in 
section 1.59 of the Revised Code, or interstate body created by compact." R.C. 
l.59(C) defines "person" as "an individual, corporation, business trust, estate, trust, 
partnersl",ip, and association." Thus, R.C. Slll.44 requires virtually everyone to 
obtain EPA awroval prior to installing or changing a sewage disposal system or 
treatment works. Persons installing "private commercial facilities"-however that 
term is defined-are not exempted from obtaining EPA plan awroval. The only 
exceptions apply to persons installing sewage disposal facilities for a private 
residence or · animal waste disposal or treatment works which do not have a 
"controlled direct discharge into the waters of the state." 

The exemption for animal waste treatment facilities found in R.C. Slll.44 
make reference to rules adopted pursuant to R.C. 1515.30(E)(4). R.C. 1515.30(E)(4) 
requires the Chief of the Division of Soil and Water Districts of the Department of 
Natural Resources (DNR) to establish stande.rds "to achieve a level of management 
of concentrated animal feeding operations on farms, which will abate the 
degradation of the waters of the state." The rules promulgated under this authority 
appear at 2 Ohio Admin. Code 1501:15-5-01 to 1501:15-5-10. The Department of 
Natural Resources has preempted the area of animal waste treatment facilities in 
much the same manner as the EPA has preempted sewage treatment facilities 
under R.C. Slll.44 and 6ll2.02. 

As discussed above, the statutory scheme authorizing the EPA and DNR to 
regulate sewage systems operates to preempt the authority of local boards of 
health to act in such matters. Thus, under existing law, local boards of health have 
no authority to require their own permits or plan approval for any sewage system 
which is regulated by EPA or DNR. R.C. 6lll.44 clearly requires EPA approval of 
all facilities not specifically exempted. No exception is provided for private 
commercial facilities; hence, local boards of health may not regulate such 
facilities. The only area in which local regulation of sewage facilities has not been 
preempted by the state is with respect to sewage treatment works for the use of a 
private residence or dwelling, and this is the only area in which local boards of 
health may still act. 

Since no state agency has been empowered to deal with sanitary systems for 
private residences, I conclude that local boards of health may impose requirements 
for such systems. 

The five questions presented by your letter all deal with the authority of a 
local board of health to regulate separate commercial facilities. Because I have 
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concluded ~hat current law permits a local board of health to regulat~ only those 
disposal systems serving a private residence, I find it unnecessary to address each 
of your questions individually. I overrule 1964 Op. No. 978 to the extent it 
concludes that a board of health has the authority to regulate disposal systems for 
the use of separate commercial facilities. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that, a local board of health 
may regulate only those sewage disposal systems which serve a private residence. 
(1964 Op. Att•y Gen. No. 978, p. 2-142 overruled in part.) 
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