
586 OPINIONS 

5400 

ADJUTANT GENERAL-DUTIES-CERTAIN MONEYS­

STATE DEPOSITORY TRUST FUND - STATE MILITARY FUND 

- GENERAL FUND - STATE TREASURY - MAINTENANCE, 

OHIO NATIONAL GUARD FUND-OHIO GUARDSMAN­

GIFTS. 

SYLLABUS: 

Duties of the adjutant general with reference to certain moneys 
received by him discussed. 

Columbus, Ohio, August 22, 1942. 

Hon. Joseph T. Ferguson, Auditor of State, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion reading: 

"An examination of the accounts of the Adjutant Gen­
eral's Department discloses that various donations received 
by the State for specific purposes are on deposit as a part of 
the funds in the State Depository Trust Fund, credit of the 
Adjutant General's Department. 

In one case, certain merchandise was donated to the 
State to be used for flood relief in 193 7. The merchandise 
was not used for this purpose, but was subsequently sold by 
the Adjutant General's Department, and the proceeds de­
posited as above noted. The question has now arisen as to the 
ownership of this money, whether it should be returned to the 
donor, or whether the State has such title to the fund as would 
justify its transfer into the State Treasury. 

The examination also discloses that an account is carried 
on the records of the above department entitled: 'The Ohio 
Guardsman'. There is to the credit of this account, and on 
deposit as a part of the funds to the credit of the Adjutant 
General, State Depository Trust Fund, certain revenues which 
have accrued from the publication of a magazine known as 
the Ohio Guardsman, and labeled as the official publication 
of the Ohio National Guard and Naval Militia and published 
under the direction of the Adjutant General. The publication 
of this magazine, however, was suspended sometime ago, and 
the question has now arisen as to the disposition of the remain­
ing revenues. Your opinion is desired as to whom these rev­
enues now belong and what the law provides or requires in 
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reference to the proper disposition of the foregoing revenues. 

At various times in the past, a portion of the revenues 
resulting from the operation and maintenance of military pro­
perty under the control of the Adjutant General has been 
deposited in the State Depository Trust Account to the credit 
of the Adjutant General's Department, and withdrawals have 
been made on requisition of the Adjutant General, and used 
to meet contract obligations incurred directly by the above 
department for services rendered, or merchandise furnished 
to the Department. 

We desire your opm10n as to whether the above procedure 
is lawful, and in conformity with the provisions of law in ref­
erence to receipt and disbursement of the above revenues, or 
should the money be deposited in a special fund in the State 
Treasury, and disbursed in accordance with legislative appro­
priation." 

The so-called "state depository trust fund" mentioned in your 

request is authorized to be created by Sections 24-3, 24-4 and 24-5 of 

the General Code. Such sections read: 

Section 24-3. 

"For the purpose of providing a method of properly col­
lecting, depositing and auditing of contingent receipts, received 
by various state departments, there is hereby created the state 
depository trust fund of which the treasurer of state shall be the 
custodian." 

Section 2 4-4. 

"Every state officer, state institution, department, board, 
commission, college or university, receiving fees or advances 
of money, or who, under the provisions of section 24 nf the 
General Code, collect or receive fees, advances, or money, shall 
deposit all such receipts to the credit of the state depository 
trust fund, herein created, when such receipts may be subject 
to refund or return to the sender; or when such receipts have 
not yet accrued to the state. Such deposits shall be made 
within 48 hours of their receipt, in case of offices, institutions, 
departments, boards and commissions located at Columbus, and 
within six days, in case such office, institution, department, 
board or commission is not located in Columbus." 

Section 24-5. 

"The financial officer or chief of each state office, insti­
tution, department, board or commission receiving contigent 
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money shall open a separate or individual account with the de­
pository trust fund in the state treasury in the name of his 
division. Withdrawals of money from the state depository trust 
fund shall be made by requisition on the treasurer of state as 
custodian of the depository fund by the authorized official of 
the office or department wherein -the receipt originated and such 
requisition shall show the purpose of the withdrawal and such 
other information as the treasurer of state may require; and 
the authorized official of the office or department wherein 
the receipt originated shall draw a requisition or revenue voucher 
on his balance in the state depository trust fund for the amount 
accruing to the state and pay it in to the state treasury through 
the auditor of state, in compliance with section 248 of the 
General Code. * * * " 

It will be observed that funds received by state officers, boards, 

etc., are authorized to be placed in such fund under two circumstances 

only. viz.: 

1. When such receipts may be subject to refund or return to the 

sender: or 

2. When such receipts have not yet accrued to the state. 

When funds are received by a state officer, department or board 

under any other circumstances, their disposition is controlled by the 

provisions of Section 24 of the General Code, to supplement which 

such sections were enacted in 115 O.L., 533. Such Section 24 of the 

General Code reads in part as follows: 

"On or before Monday of each week every state officer, 
state institution, department, board, commission, college, nor­
mal school or university receiving state aid shall pay to the 
treasurer of state all moneys, checks and drafts received for 
the state, or for the use of any such state officer, state insti­
tution, department, board, commission, college, normal school 
or university receiving state aid, during the preceding week, 
from taxes, assessments, licenses, premiums, fees, penalties, 
fines, costs, sales, rentals or otherwise, and file with the aud­
itor of state a detailed, verified statement of such re­
ceipts. * * * " 

When we construe such sections m the light of each other, they 

being in pari materia, we find that they require every state officer 

and department to pay to the treasurer of state "on or before Monday 

of each week" all moneys, checks and drafts "received for the state, 

or for the use of any such state officer, * * * department, * * * during 
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the preceding week'' from any source whatsoever, but that only when 

such moneys are subject to refund to the sender or have not yet accrued 

to the state they are authorized to be placed in the "depository trust 

fund." 

With regard to that part of your inquiry which makes reference 

to the proceeds derived from the sale of merchandise donated for use 

in the alleviation of distress during the flood of 193 7, it should be borne 

in mind that while Section 18 of the General Code grants specific 

authority to the State of Ohio to accept gifts for its benefit or for the 

benefit of any of those under its charge and to hold and apply the 

same according to the terms of the gift, however, neither in that sec­

tion nor in any other section of the General Code do I find any grant 

of authority to a state officer or department to so accept and dispose 

of such gifts. I must therefore assume that such donation was made 

to and accepted by the state as distinguished from the department 

of the adjutant general. 

With reference to the funds in such account to which you refer as 

being credited to the "Ohio Guardsman" account, which funds you 

state ·accrued from the publication of a magazine known as the "Ohio 

Guardsman" formerly published under the direction of the adjutant 

general, in examining the statutes with reference to the powers and 

duties of the adjutant gener;il, I failed to discover any grant of power 

to such official to engage in the publication of any magazine. How­

ever, since you state that the publication of such magazine has been 

discontinued, I express no opinion concerning the legality of such former 

conduct. 

You further refer to the fact that moneys derived from the oper­

ation of property under the control of the adjutant general have been 

deposited in such "depository trust fund" and expended therefrom in 

payment of contractual obligations incidental to the operation of the 

adjutant general's department. 

It must be borne in mind that a public official, being the incum­

bent of an office created by statute, has such powers and duties as 

have been conferred upon him by the statutes creating such office, and 

that when he attempts to exercise powers beyond those so granted to 

him, his acts are void and of no effect. 
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Sections 5235 and 5236 of the General Code grant to the adjutant 

general the power to condem and sell military stores belonging to the 

state when they have become unserviceable. Section 5236 of the Gen­

eral Code requires "the sums realized from the sales thereof, to be 

turned into the state treasury, to be credited to any fund appropriated 

for the use of the Ohio national guard * * * as determined at the time 

by the adjutant general." 

Section 5247 of the General Code provides for the creation of 

the "state military fund" in the state treasury and reads: 

"The auditor of state shall credit to the 'state military fund' 
from the general revenues of the state, a sum equal to ten cents 
for each person who was a resident of the state, as shown 
by each last preceding federal census. Such fund shall be a 
continuous fund and available only for the support of the na­
tional guard and naval militia. It shall not be diverted to any 
other fund or used for any other purpose." 

Section 5248 of the General Code divides the "state military fund" 

into two sub-funds as follows: 

"The general assembly shall appropriate annually, and di­
vide into two funds, the amount authorized by the preceding 
section. Such funds shall be respectively known as the 'state 
armory fund' and 'maintenance Ohio national guard fund.' " 

Section 5249 of the General Code specifies the purposes for which 

such funds, when created in the state treasury by appropriation of 

moneys therefor by the general assembly, may be used. Such section 

reads: 

"From the 'maintenance, Ohio national guard fund' the 
adjutant general shall pay all expenses incident to the main­
tenance of the various units of the national guard and Ohio 
naval militia, except such as are provided for from the 'state 
armory fund'. From the 'state armory fund' the adjutant 
general shall provide grounds, armories and other buildings for 
military purposes by leasing, purchasing or constructing the 
same." 

Section 5239 of the General Code authorizes the adjutant general 

to accept gifts for military purposes, but specifically provides that when 

received they shall become the property of the State of Ohio. Such 

section reads: 
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"He may receive gifts or donations of land. money or 
other property for the purpose of aiding in the acquisition of 
grounds or the purchase, building, furnishing or maintaining 
of an armory or other building for military purposes. All lands 
so acquired shall be deeded. to the state of Ohio, and all property 
received under the provisions of this section from any source, 
shall become the property of the state." 

Section 5221 of the General Code grants authority to the adjutant 

general to construct improvements and to change improvements on 

military property of the state, but limits the use of the revenue and 

receipts therefrom and directs that they be placed in the fund in the 

state treasury, created under authority of Section 5248 of the General 

Code, above quoted, known as the "maintenance, Ohio national guard 

fund." Such section reads: 

"The adjutant general may make such changes and im­
provements in existing roadways and otherwise in such range 
and ground as the needs of the state and the exigencies of the 
service may require. All improvements made upon the lands 
of such park belonging to the state, from moneys received from 
any source, shall become the property of the State of Ohio. All 
revenue and receipts therefrom, or from any other military prop­
erty in the State of Ohio, not made a portion of the company, 
troop, battery or other organization funds by regulations, shall 
be credited to the fund hereinbefore specified as 'Maintenance, 
Ohio National Guard.'" 

Since the sections above quoted direct that the revenue and receipts 

received from the sale of property no longer usable by the national 

guard, or from the operation of improvements located on state military 

property be paid into the state treasury as therein designated, and 

further provide that all gifts received by the adjutant general are the 

property of the state and if in the form of money, it would appear 

that the provisions of Section 24 of the General Code require all moneys 

derived from the sources mentioned in your inquiry to be paid into 

the state treasury and not into the "state depository trust fund" au­

thorized by Sections 24~3, 24-4 and 24-5 of the General Code. 

It would further appear that when moneys are so paid into the 

state treasury they may be withdrawn therefrom to the extent only 

that the general assembly has appropriated such funds as provided in 

Section 22 of Article II .of the Ohio Constitution which reads: 
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"No money shall be drawn from the treasury, except in 
pursuance of a specific appropriation, made by law; and no 
appropriation shall be made for a longer period than two years." 

Specifically answering your inquiries, it is my opinion that the 

Ohio statutes require that all of the moneys mentioned in your inquiry 

be paid into the state treasury rather than deposited in the "state 

dep.ository trust fund," and then credited to the proper funds as de­

signated by the statutes above quoted; but when not so designated, 

credited to the "general fund." 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


