
ATTORNEY GENERAL 

COUNTY COMMISSIONERS-NOT AUTHORIZED TO PAY 

FEES OF CORONER ACCRUED IN PRIOR YEARS-FEES 

GOVERNED BY SECTIONS 2856 THROUGH 2866-ra G. C.-AP­
PROPRIATION MADE BY COMMISSIONERS FOR CORONER 

IN EACH PRIOR YEAR-CORONER FAILED TO FILE COST 

BILLS IN SUCH PRIOR YEARS-EACH PRIOR APPROPRI­

ATION REVERTED TO GENERAL FUND-SUBSEQUENTLY 

REAPPROPRIATED AND EXPENDED OR ENCUMBERED FOR 

OTHER PURPOSES. 

SYLLABUS: 

County commissioners are not authorized to pay the fees of a county coroner 
which accrued in prior years, where such fees are governed by Sections Z836 to 
Z866-la, General Code, when an appropriation had been made by such commissioners 
for such coroner in each prior year, but by reason of the coroner's failure to file 
his cost bills in such prior years each prior appropriation had reverted to the general 
fund and had subsequently been reappropriated and expended or encumbered for other 
purposes. 

Columbus, Ohio, :\farch 24, 1949 

Hon. C. J. Borkowski, Prosecuting Attorney 

Jefferson County, Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 
reads as follows : 

"I have been requested by the Board of County Commission­
ers of Jefferson County, Ohio, to secure your opinion in the 
following matter : 

The duly elected coroner for the years 1945, 1946, 1947 and 
1948 failed to file his annual report with the county commission­
ers, nor did he file cost bills for his first three years until Decem­
ber 1948, when he submitted all his cost bills for his entire four 
year term. The cost bills were separated for each of the four 
years. 

Each year the commissioners appropriated money for the 
coroner, and since no fees were paid to the coroner during each 
of the first three years, the money was returned to·. the general 
fund. 
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Money is available for the year 1948, and since the cost bills 
are in order, have been approved in accordance with the law for 
payment. 

The question now is: Can the County Commissioners appro­
priate money in 1949 to pay the fees of the coroner for the years 
1945, 1946 and 1947." 

In Opinion No. 798, Opinions of the Attorney General for the year 

1939, the then Attorney General ruled, as disclosed by the syllabus, as 
follows: 

"County comn11ss1oners may not make an appropnatton to 
pay for labor performed during the previous fiscal year." 

In the problem there presented, two factors differed from that 

presented here. The first is that the persons seeking compensation were 

employees of a county officer, whereas the present question involves a 

county officer seeking compensation. The second is that the appropriation 

for the department in which the employees were employed had been 

exhausted prior to the end of the previous fiscal year, whereas in your 

case the appropriation made was not used, and reverted to the general 

fund. As pointed out in said opinion, it is the intent of the budget act 

that the annual appropriation measure should apply to expenditures 

within the fiscal year for which it is passed, and that the expenditures 

of any office should not exceed the amount so appropriated. 

In discussing benefits accorded to an agricultural society by Section 

9894, General Code, it was held in the case of Jenkins, Aud. v. State, ex 

rel. Jackson County Agricultural Society, 40 0. App., 312, as stated in 

the third branch of the syllabus: 

"In preparing an appropriation measure under Section 
5629-29, General Code, the taxing authority is bound to provide 
for all those expenditures made imperative by statute." 

Although this case did not involve an appropriation for compensation 

of county officers, the court said in the course of its opinion, at page 315: 

"At the time the new budget law was passed there were many 
sections, of which 9894 was but one, creating fixed and ines­
capable liabilities of the county, such as salaries of county officers, 
and it is unthinkable that it was the purpose of the Legislature 
to make any claims of this character subject to the action or 
nonaction of the county commissioners. Such a construction 
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would impose legislative functions on the commissioners and 
render the act of doubtful constitutionality." 

The principle therein set forth had been previously recognized 

m Staite, ex rel. Justice v. Thomas, Auditor, 35 0. App., 250, and 

discussed in Opinion No. 974, Opinions of the Attorney General for the 

year 1933, and followed in Opinion No. 3681, Opinions of the Attorney 

General for the year 1941. vVhile the foregoing principle as to the duty 

imposed upon the taxing authority is not in question here it is the premise 

upon which the answer must be based. 

Section 5625-32, General Code, provides, among other things, as 

follows: 

"* * * At the close of each fiscal year, the unencumbered 
balance of each appropriation shall revert to the respective fund 
from which it was appropriated and shall be subject to future 
appropriations; provided, however, that funds unexpended at the 
end of such fiscal year and which had theretofore been appro­
priated for the payment of performance of obligations unliqui­
dated and outstanding, shall not be required to be reappropriated, 
but such unexpended funds shall not be included by any budget 
making body or board or any county budget commission in esti­
mating the balance or balances available for the purposes of the 
next or any succeeding fiscal year." 

This section, which is contained in the Uniform Ta..x Levy Law, 

commonly called the Budget Law, together with Section 5625-29, would 

appear to prevent an appropriation by the taxing authority for the pur­

pose of paying compensation to a county officer for any previous year. 

I am not of the opinion, however, that such a broad conclusion could be 

reached in every instance. The question of the effect of the reversion of 

unencumbered balances of funds appropriated for the common pleas court 

of Marion county, Ohio, was raised in the Justice case, supra, and the 

court at page 258 say: 

''We are of the op1111on that the reverting of the unincum­
bered balances would not in itself prevent the granting of the 
relief prayed for by the relator. It is probable that the balance 
of more than $200, which the record disclosed was unexpended 
in the general fund, has reverted to that fund, and that there is no 
other claim against it." 

While the foregoing action involved the question of an appropriation 

for a county employee and did not involve the question of the authority 
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or power of the taxing authority to appropriate money for a county officer's 

salary for a prior fiscal year, it indicates, when taken in connection with 

t,he duty imposed upon the county commissioners that they must provide 

for the fixed salaries of such officers that in certain situations such appr9:-, 

priations may be authorized. 

From your letter it is assumed that the money appropriated for the 

years 1945, 1946 and 1947 for the coroner, after reverting to the general 

fund, in each instance was reappropriated and no longer remains unex­

pended or unencumbered. 

Also, from the facts contained m your letter it is apparent that the 

coroner therein referred to took office prior to and was duly elected 

incumbent on the effective date of Section 2855-3, General Code. His 

duties and compensation were therefore governed by Sections 2856 to 

2866-1a, inclusive, of the General Code which were in force prior to the 

enactment of Senate Bill No. 92 by the 96th General Assembly. Said 

Senate Bill repealed all of the above mentioned sections which related 

to the compensation of a coroner and enacted said Section 2855-3. How­

ever, this action of the legislature did not affect the compensation of a 

coroner who was in office prior to the effective date of said enactment 

during the then existing term of office. ( 1945 0. A. G., No. 469.) 

It is further observed that your county is one of less than 400,000 

population and by reason thereof, under Sections 2856 to 2866-rn, 

inclusive, your coroner's compensation was based upon a schedule of fees 

therein provided which as limited by Section 2866-1 would in no case 

exceed five thousand dollars or be less than one hundred fifty dollars per 

anmim. The fund provided in the budget for compensation of such 

officer would therefore be a contingent fund at least to the amount of the 

excess of orie hundred fifty dollars. In addition, certain fees are collected 

directly by such coroner which must be taken into consideration in 

computing the amount due him from the county. It is thus observed that 

the coroµer fl-b.out whom inquiry is made, was not a county officer compen­

sated on a .fixed salary provided by law. Upon his failure to account for 

fees collected by him or demand his costs an~ fees for the immediately 

preceding year the county commissioners and budget commission could 

rtasonably assume that the fees collected by him were sufficient to cover 

all· expenses and amounts to which he was legally entitled and thereafter 
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upon the reversion of the appropriation for the fees and expenses of his 

office reappropriate the money to other purposes. 

Section 2856-5a, General Code, provides as follows: 

"In all counties having a population, according to the last 
federal census, of less than four hundred thousand the coroner of 
each county shall report to the county commissioners on the first 
Monday of September of each year a certified statement of the 
amount of fees collected by him, under all sections of the General 
Code, during year next preceding the time of making such state­
ment, naming the party or parties to each case." 

Section 2856-6 permits the enforcement of a penalty by way of a 

civil action brought by the commissioners upon the failure of the coroner 

to comply with the above provision. It appears that the filing of the 

report required by Section 2856-5a is not a condition precedent to the 

payment of compensation to which he may be entitled by law. However, 

it is my opinion that his failure to account prevented his claims from 

becoming liquidated and determined as fixed compensation within the 

meaning of the term "expenditures made imperative by statute" as applied 

in the Jenkins case, supra. 

In conclusion, therefore, and in answer to your question, it is my 

opinion that the county commissioners would have no authority to appro­

priate money in 1949 to pay the fees of a county coroner for the years 

1945, 1946 and 1947 where such coroner's compensation was governed 

by a statutory fee schedule and not in accordance with a salary fixed by 

statute, where an appropriation had been made for such coroner in each 

of said prior fiscal years but had reverted to the general fund by reason 

of his failure to file his cost bills and account for the conduct of his 

office in the years for which compensation is sought by him, and where 

the unencumbered balances so reverted to the general fund have since been 

reappropriated, expended or encumbered for other purposes. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


