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HEADQUARTERS FOR EMPLOYES-IN ABSENCE OF CON­

STITUTIONAL OR STATUTORY LIMITATIONS, HEAD OF 

EXECUTIVE BRANCH OF STATE GOVERNMENT MAY ES­

TABLISH HEADQPARTERS FOR EMPLOYES OF DEPART­

MENT-ANY PLACE WITHIN STATE-SITUS SHOULD BEAR 

REASONABLE RELATIONSHIP TO WORK AND AREA TO BE 

COVERED BY EMPLOYES ASSIGNED THERE-USUAL MILE­

AGE RATE FOR TRAVEL WITHIN AREA MAY BE PROPERLY 

ALLOWED-SECRETARY OF STATE. 

SYLLABUS: 

In the absence of constitutional or statutory limitations, the head of an executive 
branch of the state government may establish headquarters for employees of his 
department any place within the state so long as the situs of such headquarters bears 
a reasonable relationship to the work of or the area to be covered by the employees 
assigned there, and properly allow the usual mileage rate for travel within such area. 

Columbus, Ohio, July 14, 1949 

Hon. Charles F. Sweeney, Secretary of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This is in reply to your recent request for my opinion, which reads 

as follows: 

"I have employed in the office of Secretary of State, four 
gentlemen who are representing the office of Secretary of State 
in the division of Public Relations of this office. 

"These four gentlemen reside in cities outside Columbus 
and will make their headquarters in those cities. The state has 
been divided into four separate divisions and each one of these 
above mentioned four gentlemen will contact the county boards 
of elections in their respective districts. In view of the fact 
that the main part of the travel of these four gentlemen will be 
from these cities outside Columbus and also from the fact that 
every two weeks these four gentlemen will come to the office of 
Secretary of State here in Columbus with reports and for further 
instructions, I am at this time writing you for a formal opinion 
as to whether or not these four gentlemen can charge and collect 
from the State of Ohio the usual mileage rate for travel, using 
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their place of residence, outside of the city of Columbus, as head­
quarters in their respective districts in which each one of these 
gentlemen will be working." 

Your question, as I see it, is whether the employees to whom you 

referred may use their residences as their headquarters in computing 

mileage covered on behalf of the State of Ohio, or are they required to 

regard Columbus as their headquarters for purposes of mileage computa­

tion? You have assured me that it would be more economical to the Sta:e 

if these employees are permitted to use their places of residence as their 

headquarters. 

The Constitution of Ohio, Article XV, §1, provides that "Columbus 

shall be the seat of government * * *." Sections 14222-14225 of the Gen­
eral Code implement this constitutional provision. Section 14225 refers 

specifically to your office and those of the auditor and treasurer of state, 

and provides as follows : 

"That the auditor, treasurer, and secretary of state, shall in 
the month of October next, remove or cause to be removed, the 
books, maps and papers in their respective offices, to the offices 
prepared and designated for them severally, in the town of 
Columbus; and the treasurer shall also remove any public money 
which may be in his office; and the said public officers shall there 
attend and keep their offices respectively, from and after that time, 
any law to the contrary notwithstanding." 

While it is clear that under the above constitutional and statutory 

provisions you must attend and maintain the office assigned to you in 

Columbus, I am sure that neither provision was intended, nor could they 

be construed, to require you to maintain offices in the city of Columbus 

for each of the employees of your department. The precedent is too long 

established and too well recognized for anyone to suggest that state officers 

and employees may not be assigned posts of duty away from Columbus. 

I should think, in the absence of constitutional or statutory limitations, 

that the heads of the departments of the executive branch of our state 

government have discretionary authority to determine the place of duty 

of the individual employees of their departments, as long as the place has 

a reasonable relationship to the duties of or the areas to be covered by the 

employees assigned to such office. 

It is interesting to note the provision of the Regulations Governing 

Traveling Expense, as revised on November 14, 1944, issued by the 
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Department of Finance, with respect to headquarters of state employees, 

which reads as follows : 

"4. Headquarters-A headquarters must be established for 
every State employe at which expenses will not be allowed. Where 
actual headquarters are different from department headquarters, 
a statement to that effect shall be made in duplicate and filed with 
the Director of Finance before any claim for expense can be 
allowed. Any officer or employe living in one community and 
having the official office for all or a major portion of his work 
in another community shall not present a claim for expenses 
resulting from the fact that he lives in another community from 
that in which he works. Whenever an employe lives in a suburb 
of a city in which he is required to work, he shall not be allowed 
expenses while engaged in work in the city, nor shall he be 
allowed expenses for transportation to and from his place of 
residence." 

I assume that you are complying with the requirements of this 

paragraph. 

Let us attempt to apply the general rule set forth above to the four 

employees referred to in your letter. In view of the duties assigned to 

these employees, I must assume that they have been retained to assist you 

in your capacity as chief election officer of the state of Ohio. (Perhaps 

I should add parenthetically at this point that according to my under­

standing these positions have not been created by you but are of long 

standing, and ,that there is substantial precedent for the residences of 

such employees to be regarded as their headquarters.) Under Section 

4785-7, General Code, your duties as chief election officer include: 

"* * * to advise with members of such boards as to the 
proper methods of conducting elections; to prepare rules, regula­
tions and instructions for the conduct of elections; * * * to receive 
and to determine the sufficiency of all initiative and referendum 
petitions on state questions and issues as hereinafter provided, 
and to certify to the sufficiency of such petitions; to require such 
reports from the several boards as are provided by law, or as he 
may deem necessary; to compel the observance, by election officers 
in the several counties, of the requirements of the election laws; 
to investigate the administration of election laws, frauds and 
irregularities in elections in any county, and to report violations 
of election laws to the attorney general or prosecuting attorney 
or both for prosecution ; to make an annual report to the governor 
containing the results of elections, cost of elections in the various 
counties, a tabulation of the votes in the several political subdi-
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visions, and such other information and recommendations rela­
tive to elections as he may deem desirable; and to perform such 
other duties as may be required by law. * * *" 

It is readily seen that you or your representative should be in close 

touch with the county boards of elections. And it should follow that in 

order to maintain the supervision required and to carry out properly 

your statutory duties, it would be reasonable for you to divide the state 

into several zones and to establish headquarters in each zone from which 

an employee of your office could operate and cover the territory within 

the zone. I do not think it is of any particular significance if the place 

designated by you as the headquarters of any employee should be the 

residence of the employee assigned to cover the zone. 

Before concluding, I believe it appropriate to mention that the office 

of Secretary of State is established within the executive branch of the 

government by the Constitution of the State of Ohio, Article III, Section 

1. In this connection I should like to refer you to an opinion which I 

rendered during my previous term of office, Opinion No. 487 of April 

19, 1937 (1937 0. A. G. p. 778) in which is discussed among other 

things the discretion allowed constitutional officers in passing upon travel­

ing expenses for employees of their respective offices. 

I think it was a reasonable exercise of discretion, in order to carry 

out the duties assigned to you as chief election officer, for you to divide 

the state into four zones and to assign an employee of your office to 

cover each zone; and it would also be reasonable to permit such employee 

to use his place of residence within the zone as his headquarters for pur­

poses of computing the mileage covered by him on behalf of the state of 

Ohio, especially in view of the fact that this method of computation would 

result in a saving to the state. 

In view of the preceding, I am of the opinion that the secretary of 

state, in the absence of constitutional or statutory limitations, may in 

the exercise of his discretion establish headquarters for his employees 

any place within the state of Ohio so long as the headquarters established 

bear a reasonable relationship to the duties assigned or the area to be 

covered by the employees stationed there, and properly allow the usual 

mileage rate for travel within such area. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


