
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1964 Op. Att’y Gen. No. 64-1456 was overruled in part 
by 1980 Op. Att’y Gen. No. 80-070. 
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OPINION NO. 1456 

Syllabus: 

1. The proceeds or the interest on the proceeds of a 
bond issue for the purpose or constructing, equipping and 
furnishing school buildings, including the acquisition and 
improvement of sites therefor, remaining after·the school 
buildings have been constructed, equipped and furnished, 
may not be used as a fund for repairs and improvements to 
such school buildings. 

2. The unexpended balance from the proceeds of a bond 
issue, or from the interest on the proceeds, which is no 
longer needed for the purpose tor which such bonds were is­
sued must be used in accordance with Section 5705.14, Re­
vised Code. 

To: Homer B. Gall, Jr., Athens County Pros. Atty., Athens, Ohio 
By: WIiiiam B. Saxbe, Attorney General, October 13, 1964 
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I am in receipt of your request for my opinion which 
reads as follows: 

"* * * * * * * * * 
"'The following questions are hereby sub­

mitted for your opinion regarding a bond fund 
of the York High School in Athens County here­
after referred to as Bond Fund #1. 

"'Bond Fund #1 - This bond is one of a 
series of 1900 serial bonds of like tenor and 
effect, except as to maturity, numbered from 
1 to 1900, both inclusive, all of said bonds 
being of the denomination of $1000 each, ag­
gregating in amount $1,900,000 and issued for 
the purpose of acquiring and improving real 
estate for school purposes and constructing,
equipping and furnishing fireproof school 
buildings, under authority of, pursuant to 
and in full compliance with the general laws 
of the State of Ohio, particularly Sections 
133.01 to 133.48, inclusive, of the Revised 
Code, and Section 133.18 thereof, with the 
consent of the Department of Taxation and pur­
suant to the requisite majority vote of the 
electors of said School District cast at the 
special election held therein on August 19, 
1958, upon the question of issuing bonds in 
said sum and the levying of a tax outside of 
tax limitations to pay the principal and in­
terest of such bonds, and pursuant to a reso­
lution duly passed by the Board of Education 
of said School District on the 23rd day of 
August, 1958. 

"'In regard to Bond Fund #1, when these 
bonds were sold, the money received was in­
vested until the time it was needed and the 
interest received by the Board of. Education 
is in the Fund in the amount of $29,000. We 
have three questions regarding this sum. 

"•Question number one - May the Board of 
Education of the York School District use 
this money or portions thereof to insulate 
water pipes in the buildings constructed from 
the sale of the Bonds? 

"•Question number two - May the Board of 
Education of York School District use this 
money or portions thereof to purchase addi­
tional furniture which is needed as a result 
of increased enrollment? 

"•Question number three - May the Board 
of Education of York School District use this 
money or portions thereof to construct drain­
age ditches which are needed on the sites 
near the buildings constructed from the sale 
of these bonds?i 
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"The school does not have a sinking fund 
and in addition there is bonded indebtedness." 

Section 133.10, Revised Code, provides: 

"The resolution provided for in section 
133.09 of the Revised Code shall relate only 
to one purpose. 'One purpose 1 ·includes, in 
the case of a county or township, any number 
of roads, highways, bridges, and viaducts; in 
the case of a municipal corporation, any num­
ber of streets, bridges, and viaducts, includ­
ing the municipal corporation's share in 
streets to be improved in part by assessment; 
in the case of a school district, any number 
of school buildings; and in any case, all ex­
penditures, including the acquisition of a 
site and purchase of equipment, for any one 
utility, building, or other structure, or 
group of buildings or structures for the same 
general purpose, or for one or more roads, 
highways, bridges, and viaducts included in 
the same resolution." 

Section 5705.10, Revised Code, provides in material part: 

"* * * * * * * * * 
"All proceeds from the sale of a bond, 

note, or certificate of indebtedness issue, 
except premium and accrued interest, shall be 
paid into a special fund for the purpose of 
such issue, and any interest earned on money 
in such special fund shall be used for the 
purposes for which the indebtedness was au­
thorized. The premium and accrued interest 
received from such sale shall be paid into 
the sinking fund or the bond retirement fund 
of the subdivision. 

"* * * * * * * * *" 
It is apparent from these two statutes that a bond issue 

is limited to a single purpose, and that the bond proceeds and 
interest earned on the bond proceeds may only be used for this 
single purpose. The question here, then, is whether the spe­
cific expenditures proposed may be fairly said to be within 
the purpose for which these bonds were issued. This requires 
that initially consideration be given to the expressed pur­
pose for this bond issue. 

The purpose recited in your request is for "acquiring
and improving real estate for school purposes and construct­
ing, equipping and furnishing fireproof school buildings." I 
construe this purpose to encompass the construction, equipping 
and furnishing of fireproof school buildings, including the 
acquisition and improvement of real property for such school 
buildings. Admittedly the stated purpose for these bonds is 
capable of being construed as intended for the acquisition
and improvement of real estate for school purposes and the 
construction, etc., of fireproof school buildings on real prop-
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erty other than that purchased with the proceeds of this bond 
issue. In my opinion, however, this latter construction would 
mean that the resolution relates to more than one purpose and 
is in violation of Section 133.10, supra. See State, ex rel. 
Speeth v. Carney, 163 Ohio St., 159"';'Be'arden v. Shaker Heights,
83 Ohio Law Abs., 314. I conclude, therefore, that the fund 
of $29,000.00 in question may only be expended for the purpose 
of construction, etc., of fireproof school buildings, including
the acquiring and improving of real property for such school 
buildings. This brings me to the specific questions you have 
raised. 

You ask first whether this money may be used by the board 
of education to insulate water pipes in the buildings con­
structed with the proceeds from the sale of the bonds. The 
answer to this question is yes, if the insulation of these 
water pipes is a part of the original construction of the 
school buildings and not an improvement to the school build­
ings--the construction, equipping and furnishing having been 
completed. The reason is that there is a real difference be­
tween the construction and equipping of a building, and the 
repair and improvement of a building, and it is only the for­
mer which is included in the purpose for which the bonds were 
issued in this instance. If the purpose for which these bonds 
were issued has been accomplished any remaining balance is 
subject to the terms of Section 5705.14, Revised Code; it may 
not be used as a fund for improvements and repairs. Section 
5705.14, Revised Code, provides to the extent material: 

"No transfer shall be made from one fund 
of a subdivision to any other fund, by order 
of the court or otherwise, except as follows: 

"(A} The unexpended balance in a bond 
fund that is no longer needed for the purpose
for which such fund was created shall be 
transferred to the sinking fund or bond re­
tirement fund from which such bonds are pay­
able. 

"* * * * * * * * * 
"(C) The unexpended balance in the sink­

ing fund or bond retirement fund of a subdi~ 
vision, after all indebtedness, interest, and 
other obligations for the payment of which 
such fund exists have been paid and retired, 
shall be transferred, in the case of the sink­
ing fund, to the bond retirement fund, and in 
the case of the bond retirement fund, to the 
sinking fund; provided that if such transfer 
is impossible by reason of the nonexistence 
of the fund to receive the transfer, such un­
expended balance, with the approval-of the 
court of common pleas of the county in which 
such division is located, may be transferred 
to any other fund of the subdivision. 

"* * * * * * * * *" 
What has been said with regard to your first question is 

https://29,000.00
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equally applicable to your second question. If the furniture 
proposed to be purchased is a part of the original furnishing 
of the school buildings--necessary perhaps because of an in­
crease in enrollment over that projected at the time of the 
bond proposal--the funds in question may be used for its 
purchase. If, however, this additional furniture is sought
because of an increase in enrollment after the school build­
ings have been constructed and furnished, these funds are 
not available for its purchase. 

Your third and last question is may this money be used 
to construct drainage ditches which are needed on the sites 
near the buildings constructed from the sale of these bonds. 
Again, if these drainage ditches may be fairly said to be a 
part of the original acquisition and improvement of these 
school building sites this money may be used for their con­
struction. It may not, however, be retained and used as a 
special fund to pay for improvements found desirable after 
the building sites have been acquired and improved and the 
buildings have been erected thereon and furnished. 

In answer to your inquiry, then: 

1. The proceeds or the interest on the proceeds of a 
bond issue for the purpose of constructing, equipping and 
furnishing school buildings, including the acquisition and 
improvement of sites therefor, remaining after the school 
buildings have been constructed, equipped and furnished, 
may not be used as a fund for repairs and improvements to 
such school buildings. 

2. The unexpended balance from the proceeds of a bond 
issue, or from the interest on the proceeds, which is no 
longer needed for the purpose for which such bonds were is­
sued must be used in accordance with Section 5705.14, Re­
vised Code. 
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