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WHETHER A BOOK IS A TEXTBOOK SUPPLEMENTAL 

READING OR REFERENCE BOOK IN A MATTER OF FACT 

TO BE DECIDED BY BOARDS OF EDUCATION BASED ON 

LOCAL NEED AND INTENDED USE-§§3329.02, 3329.05, R.C. 

SYLLABUS: 

Whether a book is a textbook subject to the price limitation oi Section 3329.02, 
Revised Code, or whether it is a supplemental rea<ling or reference book pursuant 
to Section 3329.05, Revised Code, is essentially a matter of fact and must be decided 
by the various boards of education based on the local need and intended use. 

Columbus, Ohio, August 4. 1961 

Hon. E. E. Holt, Superintendent of Public Instruction 

Department of Education, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which request reads as 

follows: 

"A number of school districts throughout the state have 
indicated the need to provide te.-..;:tbooks in classes for advanced 
pupils. These are the children who need additional educational 
training over and above the normal high school curricula. To 
facilitate this type of pupil, it is necessary to provide a textbook 
not used in the public high school program. The solution to this 
problem is to use an advanced text; one which is normally used 
at the college level. 

"Section 3329.02 R. C. requires that school books sold by 
publishers to boards of education be sold at a price not exceeding 
75 per cent of the published list wholesale price. Publishers sell 
to college book stores at a price equal to 80 per cent of the pub­
lished list wholesale price and refuse to sell books which are 
ordinarily sold through college book stores to boards of education 
at a greater discount than this. Section 3329.05 R. C. provides 
that section 3329.02 R. C. does not apply to the purchase of 
supplementary reading books, reference books or any other books 
except textbooks. 

"Can college level books or books which are ordinarily used 
as college textbooks be considered supplementary reading books 
or reference books under these statutes when such books are 
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purchased by boards of education for the purposes described 
herein? Putting the question another way, can college level text­
books which are purchased to supplement the textbooks ordinarily 
used in high school for the courses ordinarly taught in high school 
be classed as supplementary reading books or reference books 
within the meaning of section 3329.05 R. C. ?" 

You have asked for an opinion as to whether certain college level 

text books may be considered as supplementary or reference books as that 

term is used in Section 3329.05, Revised Code, so as to avoid the 75% of 

published list wholesale price which is made the maximum price payable 

under Section 3329.02, Revised Code. Section 3329.02, Revised Code, 

reads as follows : 

"When any book and the price thereof is filed in the office 
of the superintendent of public instruction as provided in section 
3329.01 of the Revised Code, pursuant to the regulations of the 
state board of education(,) the superintendent immediately shall 
fix the maximum price at which such book may be sold to or 
purchased by boards of education which price must not exceed 
seventy-five per cent of the published list wholesale price thereof. 
The superintendent immediately shall notify the publisher of such 
book so filed, of the maximum price fixed. If the publisher so 
notified, notifies the superintendent in writing that he accepts 
the price fixed, and agrees in writing to furnish such book during 
a period of one year at that price, such written acceptance and 
agreement entitles the publisher to offer the book so filed for sale 
to such boards. It shall be a part of the terms of any such con­
tracts that such publisher will reduce such net prices in Ohio 
whenever reductions are made elsewhere in the United States, 
and that said publisher shall ,file in the office of the superintendent 
within ten days, a sworn statement of such reductions made 
elsewhere, so that at no time shall any book so filed and listed 
be sold in Ohio at a higher net price than such book is sold for 
elsewhere in the United States under like conditions under con­
tract or sales made subsequent to this filing. For failure to so file, 
such publisher shall pay to the state five hundred dollars for 
each failure, to be recovered in the name of the state, in an action 
to be brought by the attorney general in the court of common 
pleas of Franklin county, or in any other place where service can 
be made. The amount, then collected, must be paid into the 
state treasury to the credit of the general revenue fund." 

Section 3329.05, Revised Code, provides: 

"Sections 3329.01 to 3329.04, inclusive, and section 3329.08 
of the Revised Code do not apply to the purchase of supplementary 
reading books, library books, reference books, or any other 
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books except textbooks, require<l by the board of education. All 
of such books except textbooks required by the board, shall be 
ordered, received, examined, and paid for in the same manner and 
by the same persons as other supplies and equipment." 

\Vhile you have not supplied me with sufficient information to make 

an intelligent decision as to whether such books are textbooks or are 

supplementary reading books, I do not believe it would be appropriate for 

me to do so, even if such information were supplied. This is primarily not 

a legal question but a factual one, depending on how the books are used in 

each particular instance. In passing, however, I should note that as the 

books under consideration are stated to be college level textbooks it would 

be reasonable to assume that such books would not be high school text­

books but would only be supplemental to the normal high school course. 

If this is, in fact, true, then the books could be purchased under Section 

3329.05, Revised Code, at whatever price books could be obtained. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that 

whether a book is a textbook subject to the price limitation of Section 

3329.02, Revised Code, or whether it is a supplemental reading or reference 

book pursuant to Section 3329.05, Revised Code, is essentially a matter of 

fact and must be decided by the various boards of education based on the 

local need and intended use. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


