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496 OPINIONS 

SYLLABUS: 

A county auditor is without authority to remove privately-owned land 
subject to a highway easement from the county tax list and tax duplicate. 

Honorable Geo. Cleveland Smythe 
Prosecuting Attorney 
Deleware County 
Delaware, Ohio 

Columbus, Ohio, August 28, 1963 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 
"An easement for S.R. 1 was appropriated by the 

State through a 63 acre farm. The area in the easement 
consisted of about 12 acres leaving 38 acres northwest 
of S.R. 1 and 13 acres southeast thereof. 

"The owner of the farm has died testate leaving the 
portion northwest of the freeway to one set of devisees and 
the portion southeast thereof to another group of devisees. 

"New surveys have been prepared for said respective 
tracts exclusive of the area in the freeway. Upon the 
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transfer thereof said 12 acres in the freeway area will 
be left on the Tax Duplicate in the name of the deceased 
owner. 

"Is there any method whereby said 12 acres may be 
removed by the Auditor from the tax duplicate?" 

I infer from this request that neither the estate fiduciary nor 
the heirs at law of the decedent have made any attempt to have 
the record ownership of the said twelve acres on the tax list and 
duplicate transferred from the decedent to the heirs at law. 

Although there are no reported cases on this issue in Ohio, 
the question has arisen several times in this office under the 
analogous provisions of the General Code; and since the legislature 
did not intend to change the substantive law when it enacted the 
Revised Code, Section 1.24, Revised Code, these opinions based on 
the General Code are controlling. See State v. Kotapish, 171 Ohio 
St., 349 at 352. 

Your attention is directed to Opinion No. 4611, Opinions of 
the Attorney General for 1932, at page 1042, wherein my prede­
cessor in office stated in the syllabus: 

"When a landowner has granted a perpetual easement 
,\, over land outside of a municipality for public highway 

i:l'' purposes the value of such land when used and occupied 
,,.,,,. as a public highway, by virtue of the provisions of Section 
'0 ' 5561, General Code, must be deducted from the value of 

the grantor's land by the county auditor at the time he 
assesses the remaining property for taxation." 

This conclusion was based on the fact that although the principal 
value of the real property passed to the State when it acquired the 
highway easement, the property did not become tax exempt as 
public property used for any public purpose within the meaning 
of Section 2, Article XII of the Ohio Constitution and the taxing 
provisions of the General Code. Therefore, it was determined that 
the property should remain on the tax duplicate in the name of 
the owner of the fee, subject to Section 5561, General Code, now 
incorporated into Section 5713.04, Revised Code, which provides: 

"* * * * * * * * * 

"The county auditor shall deduct from the value of 
such tracts of land lying outside of municipal corporations 
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the amount of land occupied and used by a canal or used 
as a public highway at the time of such assessment." 

A like question was later considered in Opinion No. 2975, 
Opinions of the Attorney General for 1953, at page 365, and the 
conclusions of the 1932 opinion were followed. The second and 
third branches of the syllabus read: 

"2. Where the state of Ohio has acquired a perpetual 
easement for highway purposes over land lying within 
the limits of a municipality, there is no authority in law 
for the entry of the estate represented by such easement 
on the tax list and duplicate, but the tract or parcel in­
volved should be retained on such tax list under the name 
of the owner of the servient estate. 

"3. Where the state of Ohio has acquired a perpetual 
easement for highway purposes over land lying within a 
municipality, such land may not be exempted from taxa­
tion as 'public property used exclusively for public pur­
poses'; but in such case it is the duty of the county auditor, 
under the provisions of Section 5548, et seq., General 
Code, to reassess the value of the servient estate at its 
true value in money, and so as to reflect the diminution 
in value to the fee owner resulting from the establish­
ment of such public easement." 

In determining whether to apply the provisions of Section 
5713.04, Revised Code, the controlling factors are an acquisition 
of an easement by the State of Ohio, by either appropriation or 
voluntary deed, over private property for highway purposes. As 
pointed out in the 1953 opinion, supra, at page 369, the fact that 
land within a municipality was involved is not controlling, rather 
it is the nature of the interest acquired by the State of Ohio and 
the purpose of the acquisition. Furthermore, it is likewise of no 
importance that the record owner on the tax duplicate is deceased, 
because the imposition of the tax on the land imposes no personal 
obligation on the owner to pay the taxes because of mere record 
ownership, Opinion No. 5841, Opinions of the Attorney General 
for 1943, at page 89; rather, the real property taxes become a lien 
on the land. 

The Board of Tax Appeals had occasion to consider the situa­
tion referred to in your inquiry in deciding an exemption matter 
in 1952. (See In the matter of several applications for tax exemp-
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tion for real property filed by the State of Ohio, Case No. 21356 
et seq. It made this observation therein: 

"And the owners of the fee likewise cannot secure 
from the Board a tax exempt status for the real property 
covered by the easement. The real property is not pub­
licly-owned property, but is privately-owned property; 
and the privately-owned property used for public pur­
poses may not be exempted from taxation under our 
present laws even though used exclusively for said public 
purposes. 

"The applications, therefore, are denied. 
"As a suggestion to the Highway Department and to 

the County Auditors in the State, it appears to the Board 
of Tax Appeals that the value of land such as is here 
involved should be reduced to zero by the County Auditor 
under the provisions of Section 5561, General Code, * * *" 
Therefore, it is my opinion, and you are accordingly advised, 

that there is neither constitutional nor statutory provision for the 
county auditor to remove land subject to a highway easement from 
the county tax list and tax duplicate. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




