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may operate a restaurant other than in accordance with Sections 843 et seq., of the 
General Code. Cases may occur where the facts are such as clearly to bring the 
owner or proprietor of a grocery store within the provisions of these sections. All 
that is herein decided is that upon the facts stated in your communication the law 
is not being violated. 

854. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-RURAL BOARD MAY COMPEL RURAL BOARD 
OF ANOTHER COUNTY TO PAY TUITION FOR PUPILS ATTENDING 
ITS HIGH SCHOOL-COUNTY BOARD OF EDUCATION ADVISES 
RURAL BOARD AS TO TRANSPORTATION OF HIGH SCHOOL 
PUPILS. 

SYLLABUS: 

1. A rural board of education of one county may compel a rural board of edu­
cation of another county to pay tuiti01~ for pupils attending high school i1t its district 
and residing in the other district, the same as though the two rura.l districts were i11 
the same cotmfJ•. 

2. It is not mandatory upon rural boards of education to pay for transportation 
of high school pupils unless the same is deemed and declared by the county board of 
education of which the rural district is a part, to be ad'i.risable and practicable. 

CoLUMBUS, OHIO, August 11, 1927. 

HoN. EARL D. PARKER, Prosecuti11g Attor11cy, TVa'L•crl;y, Ohio. 

DEAR Sm :-I am in receipt of your request for my opinion as follows: 

"Can a Township Board of Education of one county compel a Town­
ship Board of Education of another county to pay transportation and tuition 
for pupils of one township attending high school in another county?" 

Your inquiry resolves itself into two questions, first; as to the liability of a 
rural board of education of one county to a rural board of education of another 
county for tuition for high school pupils residing in its district and attending high 
school in the rural district of the other county, and secondly; the liability of such 
a board of education for the transportation of pupils to a high school in another 
county. 

Section 7747, General Code provides in part, as follows: 

"The tuition of pupils who are eligible for admission to high school and 
who reside in districts in which no high school is maintained, shall be paid by 
the board of education of the school district in which they have legal school 
residence, such tuition to be computed by the school month. * * * 
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The district superintendent shall certify to the county supe~intendent 
each year the names of all pupils in his supervision district who have com­
pleted the elementary scho'ol w~rk and are eligible for admission to high 
school. The county superintendent shall thereupon issue to each pupil so 
certified a certificate of promotion which shall entitle the holder to admission 
to any high school. Such certificate shall be furnished by the superintendent 
of public instruction." 

Sections 7748 and 7748-1, General Code, make provision requiring boards of 
education maintaining high schools with only limited courses, to pay tuition to high 
schools of a higher grade to supplement the work of the local high school. Section 
7750 provides that boards of education not having high schools may enter into an 
agreement with other boards of education which do maintain high schools for the 
schooling of all its school pupils and provides: 

"vVhen such agreement is made the board making it shall be exempt from 
the payment of tuition at other high schools of pupils living within three miles 
of the school designated in the agreement, if the school or schools selected 
by the board are located in the same civil township, as that of the board 
making it, or some adjoining township. In case no such agreement is entered 
into, the school to be attended can be selected by the pupil holding a diploma, 
if due notice in writing is given to the clerk of the board of education of the 
name of the school to be attended and the date the attendance is to begin, such 
notice to be filed not less than five days previous to the beginning of at­
tendance." 

Sections 7747, 7748 and 7750, General Code, were formerly included within the 
provisions of Section 4029-3, Revised Statutes, which was a part of what was formerly 
known as the Boxwell Law under authority of which pupils of sub-districts and 
special districts were admitted to examination, and a diploma was issued to those 
who were successful. Under the provisions of that act, boards of education of the 
special or township district in which any pupil receiving a diploma resided were 
authorized to pay the tuition of such pupils who thereafter attended any village or 
city high school in the county. Subsequently these provisions were so amended as 
to permit attendance in an adjoining county and later were amended as to make the 
payment of tuition mandatory. In 1902 the terms of this statute were so extended 
as to admit to the examination pupils of township, special and joint sub-districts and 
to entitle those receiving diplomas to enter any high school in the state. However, 
tuition was required to· be paid only by boards of education of districts which main­
tained no high school. In 1909 an amendment was made, the effect of which was 
to require boards of education which maintained a high school with only limited 
courses, to pay tuition to a high school of a higher grade to supplement the work of 
the local high school. In 1910 the codifying commission subdivided Section 4029-3, 
Revised Statutes, making therefrom Sections 7747 to 7751, inclusive, of the General 
Code. Section 7747, General Code, then provided for the payment of tuition of pupils 
who were eligible for admission to high schools and who resided in rural school 
districts. In 1921, this statute was amended so as to include other districts as well as 
rural school districts. 

An examination of Section 7747, General Code, and cognate sections relating 
to the requirement of one board of education to pay the tuition of high school pupils 
attending school in other districts discloses that nowhere is there any limitation as 
to what other district the pupil may attend within the state except that contained in 
Section 7750, supra. In fact the statutes do provide that pupil~ holdtng certificates 
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of promotion, and residing in the districts in which no high school is maintained, are 
entitled to admission in any high school in the state and may select the high school 
which they desire to attend, providing the board of education of the district in which 
they have a legal residence does not enter into an agreement with some other board 
uf education maintaining a high school in the same civil township or an adjoining 
township .and within three miles of the residence of such pupils. In case a pupil 
selects the high school, he must give due notice in writing to the clerk of the board 
of education of the district in which he resides, not less than five days previous to the 
beginning of such attendance, of the name of the school to be attended and the date 
the attendance is to begin. 

Coming now to your second question, it should be borne in mind that under no 
circumstances can one board of education compel another board of education to pay 
transportation for pupils attending school, the question of the right of a pupil to 
have transportation paid by the board of education of the district in which he resides 
being between the pupil and his parents or guardian and the board of education, and 
not between the board of education of the district in which he does not reside but 
where he has a right to attend school, and the board of education of the district in 
which he does reside. 

The payment for transportation of high school pupils is regulated by Sections 
7749 and 7749-1, General Code, which read as follows: 

Sec. 7749. "VVihen the elementary schools of any rural school district in 
which a high school is maintained, are centralized and transportation of pupi'ls 
is provided, all pupils resident of the rural school district who have com­
pleted the elementary school work shall be entitled to transportation to the 
high school of such rural qistrict, and the board of education thereof shall 
be exempt from the payment of the tuition of such pupils in any other high 
school for such a portion of four years as the course of study in the high 
school maintained by the board of education includes." 

Sec. 7749-1. "The board of education of any district, except as provided 
in Section 7749, may provide transportation to a high school within or without 
the school district; but in no case shall such board of education be required to 
provide high school transportation except as follows: If the transportation of 
a child to a high school by a district of a county school district is deemed and 
declared by the county board of education advisable and practicable, the 
board of education of the district in which the child resides shall furnish 
such transportation." 

It will be noted from the provisions of Section 7749-1, supra, that in no case shall 
a rural board of education be required to provide high school transportation unless 
the payment for such transportation is deemed and declared by the county board of 
education advisable and practicable, in which case the board of education of the dis­
trict in which the child resides is required to furnish such transportation. 

Specifically answering your questions therefore, I am of the opinion: 
1. That a rural board of education of one county may compel the rural board 

of education of another county to pay tuition for pupils attending high school in 
its district and residing in the other district the same as though the two rural districts 
were in the same county. 

2. It is not mandatory upon rural boards of education to pay for transportation 
of high school pupils, unless the same is deemed and declared by the county board of 
education of which the rural district is a part, to be advisable and practicable. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 


