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A CHIROPODIST IS NOT A PHYSICIAN SO AS TO PERMIT A 

BOARD OF EDUCATION TO EXPEND SCHOOL FUNDS TO 

EMPLOY HIM AS A SCHOOL PHYSICIAN-§3313.68, R.C. 

SYLLABUS: 

A chiropodist is not a physician so as to permit a board of education to expend 
school funds to employ him as a school physician pursuant to Section 3313.68, Re­
vised Code. 

Columbus, Ohio, March 27, 1961 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion. The specific question 

you ask reads as follows : 

"Is a Doctor of Surgical Chiropody licensed to practice within 
the State of Ohio a physician within the purview of the limitations 
covering the appointment of physicians as set forth under the pro­
visions of Section 3313.68, Revised Code?" 

You have stated in your request that your examiners are concerned 

with a local school district board of education proposing to hire a chiropodist 

for the purpose of examining the feet of pupils of the school district and 

reporting the results of such examinations to the proper school personnel 

and parents. 
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Section 3313.68, Revised Code, authorizes a board of education to 

appoint one or more school physicians and dentists. This sectioq reads, in 

part, as follows : 

"The board of education of each city, exempted village, or 
local school district may appoint one or more school physicians and 
one or more school dentists. '~ * * Said school physician shall 
hold a license to practice medicine in Ohio, and each school dentist 
shall be licensed to practice in this state. * * *" 

As there is no specific statute authorizing the employment of a chirop­

odist, the question then arises as to whether a chiropodist, licensed as such 

by the State Medical Board, is a physician licensed to practice medicine 

in Ohio. Sections 4731.13 and 4731.14, Revised Code, provide for ex­

aminations given by the State Medical Board to applicants for certificates 

to practice medicine or surgery or osteopathic medicine and surgery. Sec­

tion 4731.15, Revised Code, authorizes the State Medical Board to 

examine persons in various limited branches of medicine or surgery, in­
cluding inter alia chiropody. It appears, therefore, that chiropody is not 

the practice of medicine but is the practice of only a limited branch of 

medicine. Further conclusive evidence of this is found in Section 4731.56, 

Revised Code. This section reads, in part, as follows : 

"A certificate authorizing the practice of chiropody (podi­
atry) does not permit the holder the use of the title "physician" 
or the use of the title "surgeon" unless the title "surgeon" is 
qualified by letters or words showing that the holder of the certi­
ficate is a practitioner of surgical chiropody (podiatry)." 

Since this statute prohibits a chiropodist from using the term "physi­

cian" he could not hold himself out as a school physician and a board of 

education could not properly expend school funds to employ such chiropo­

dist as the school physician. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that a 

chiropodist is not a physician so as to permit a board of education to expend 

school funds to employ him as a school physician pursuant to Section 

3313.68, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

A~torney General 




