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208 OPINIONS 

SYLLABUS: 

The provisions of Section 143.41, Revised Code, are not applicable to vil­
lage deputy marshals and, one serving in the capacity of deputy village marshal, 
if otherwise qualified may lawfully declare his candidacy for election to the 
office of mayor of such village. 

Columbus, Ohio, April 2, 1963 

Hon. Bernard V. Fultz 
Prosecuting Attorney 
Meigs County 
Pomeroy, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"The council of the Village of Middleport, Ohio has 
requested that I submit to you the following question for 
your opinion. 
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"The Village of Middleport has a Deputy Marshal 
who is also a Merchant Policeman. The Village furnishes 
a police cruiser which is used by the Deputy Marshal and 
he also has the right to use this vehicle in checking the 
stores which is part of his duty as a Merchant Policeman. 
Recently the Deputy Marshal in question filed a petition 
to become a candidate for Mayor in the May Primary of 
1963. 

"The questions of Council are : 

"l. May a Deputy Marshal serve as such Deputy 
Marshal and at the same time be a candidate for Mayor 
of the same Village? 

'2. Do the State Civil Service laws apply to Village 
Marshals so as to prevent their participation in political 
activity of the kind described above?" 

I will first consider the second question you pose concerning 
the applicability of the state civil service provisions to village 
deputy marshals. 

Article XV, Section 10, Ohio Constitution, provides that: 

"Appointments and promotions in the civil service 
of the state, the several counties, and cities, shall be 
made according to merit and fitness, to be ascertained, 
as far as practicable, by competitive examinations. Laws 
shall be passed providing for the enforcement of this 
provision." 

The General Assembly of Ohio, pursuant to Article XV, 
Section 10, Ohio Constitution, has enacted Chapter 143., Revised 
Code. 

Section 143.41, Revised Code, which prohibits certain political 
activity by one in the classified civil service reads as follows: 

"No officer or employee in the classified service of the 
state, the several counties, cities, and city school districts 
thereof, shall directly or indirectly, orally or by letter, 
solicit or receive, or be in any manner concerned in solicit­
ing or receiving any assessment, subscription, or contri­
bution for any political party or for any candidate for 
public office; nor shall any person solicit directly or in­
directly, orally or by letter, or be in any manner concerned 
in soliciting any such assessment, contribution, or payment 
from any officer or employee in the classified service of 
the state and the several counties, cities, or city school 
districts thereof; nor shall any officer or employee in the 
classified service of the state, the several counties, cities, 
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and city school districts thereof, be an officer in any politi­
cal organization or take part in politics other than to vote 
as he pleases and to express freely his political opinions." 

The Supreme Court of Ohio had occasion to decide the appli­
cability of Article XV, Section 10, Ohio Constitution, to villages 
in State ex rel. Giovanello v. Village of Lowellville, 139 Ohio St., 
219, wherein it was held in the first syllabus: 

"l. Section 10, Article XV of the Constitution, which 
requires appointments in the civil service to be made 
according to merit and fitness to be ascertained as far as 
practicable by competitive examinations, applies to the 
state, counties and cities but not to villages." 

(Emphasis added) 

In the course of the Giovanello opinion, supra, Judge Williams 
stated at page 222: 

"Since villages are not mentioned in the provision, 
the maxim expressio unius est exclucio alterius applies; 
therefore villages are excluded from the operation of the 
constitutional provision. Respondents claim, however 
that 'there is an implied limitation and restriction upon 
the Legislature to pass laws that are tantamount to civil 
service laws for villages.' Such an implication is incon­
sistent with the exclusion. * * *" 
Although the extent to which the above decision holds that 

the state may exact civil service laws for villages is not clear, it 
should be noted that the legislature did not prohibit village deputy 
marshals from engaging in the prescribed political activity set 
forth in Section 143.41, supra. As before noted, that section 
applies only to officers or employees in the classified service of the 
state, counties, cities, and city school districts thereof. 

I must conclude therefore that the deputy marshal described 
in your request would not be amenable to the provisions of Section 
143.41, supra, by declaring his candidacy for election as village 
mayor. 

Regarding your first question, I have been unable to discover 
any specific statutory or constitutional prohibition against a person 
such as you describe in your request from declaring his candidacy 
for election to the office of village mayor. 

So long as he is otherwise qualified under and complies with 
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the requirements of the constitutional and statutory provisions 
concerning the eligibility and election of public officials, and is 
an elector of the village, I see no legal reason which would preclude 
him from declaring his candidacy for election to the office in 
question while serving as deputy marshal. 

In summary, it is my opinion and you are accordingly advised 
that the provisions of Section 143.41, Revised Code, are not appli­
cable to village deputy marshals and, one serving in the capacity 
of deputy village marshal, if otherwise qualified may lawfully 
declare his candidacy for election to the office of mayor of such 
village. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




