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OPINION NO. 80·025 

Syllabus: 

Due to the absence of any provision specifically imposing a penalty on 
the state for late payment, the state is not required to pay the 
penalty imposed by R.C. 5719.17 for failure to pay county ditch 
assessments on or before the date specified in that section. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 

By: Wllllem J. Brown, Attorney General, Mey 13, 1980 


I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

Where county ditch assessments have been properly assessed against 
the state pursuant to Section 6131.22, Ohio Revised Code, and 
payments have not been made on or before the due date as required 
by Sections 6131.23 and 5719.17, Ohio Revised Code, is the State of 
Ohio required to pay the penalty spec:ified by the latter section? 

R.C. Chapter 6131 provides generally for the creation of single county ditches 
and related improvements through the authority of the board of county 
commissioners. As noted in your opinion request, R.C. 6131.22 specifie1:1 the manner 
in which the board of county commissioners determines the payment of assessments 
for improvements. As applied to the state, the statute provides, in part: "Such 
part of the assessment as is found to benefit state roads or highways shall be 
assessed against the state payable from motor vehicle revenues••••" These 
assessments shall be payable in not less than two semiannual installments. R.C. 
6131.23. 

A ditch assessment is not identical to a property tax. As discussed in State v. 
Carpey, 166 Ohio St. 81, 83, 139 N.E, 2d 339, 340 (1956), "[i] t is an assessment 
against real property based on the proposition that, due to a public improvement of 
some nature, such real property has received a benefit." 

The penalty for late payment of assessments, however, is contained in R.C. 
5719,17, which also provides a penalty for late payment of real estate taxes. R,C, 
5719,17 states: 

If one half the taxes, assessments, and recoupment charges 
charged against an entry of real estate is not paid on or before the 
thirty-first day of December in that year, a penalty of ten per cent 
shall be added to such half of said taxes, assessments, and charges on 
the duplicate. If the total amount of such taxes, assessments, 
charges and penalty is not paid on or before the twentieth day of 
June, next thereafter, a like penalty shall be charged on the balance 
of the amount of such unpaid taxes, assessments, and charges. The 
total of such amounts shall constitute the delinquent taxes, 
assessments, and recoupment charges on such real estate, to be 
collected in the manner prescribed by law. 
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Thus, your question is whether the penalty allowed by R.C. 5719,17 may be properly 
imposed on the state. 

It is a fundamental principle of statutory construction that the state is not 
bound by the terms of a general statute unless it is expressly named or referred to 
therein, State ex rel. Williams v. Glander, 148 Ohio St. 188, 74 N.E. 2d 82 (1947); 
Palumbo v. Industrial Comm1ss1on, 140 Ohio St. 54, 42 N.E. 2d 766 (1942); State ex 
rel. Attorney General v. Cincinnati Central Railway Co., 37 Ohio St. 157 (1881); 
State ex rel, Parrot v. Board of Public Works, 36 Ohio St. 409 (1881). See also 1975 
Op. Att'y Gen. No. 75-003; 1974 Op, Att•y Gen. No. 74-016. This time-honored 
principle has its roots in the doctrine that a sovereign state can make or remake 
laws and that general laws are intended to regulate the conduct of the citizenry, 
rather than the conduct of the state. Palumbo, supra; Parrott, supra. 

Accordingly, the aforementioned rule of statutory construction has been 
applied in cases which have examined the liability of the state for the payment of 
interest. In ~. supra, the syllabus states: "In the absence of a statute 
requiring it, or a promise to pay it, interest cannot be adjudged against the state 
for delay in the payment of money." In the Parrott case, the state Board of Public 
Works breached a contract by failing to pay deferred payments upon maturity. The 
court disallowed interest to be paid on the· amount overdue in the absence oi' a 
promise, expressed or implied, to make the payments. 

In the case of Industrial Commission v. Phillips, ll4 Ohio St, 607, 151 N.E. 769 
(1926), the court concluded that thert was no authority for the Industrial 
Commission to pay interest on deferred payments of awards. It was the position of 
the court that, until the legislature made provision for the allowance of interest, no 
right existed for such a payment. 

The Parrott and Phi~ips decisions were recently cited with approval in Lewis 
v. Benson, 60 Ohio St. 2d 6, 397 N.E. 2d 396 (1979), in which the Supreme Court of 
Ohio reversed a lower court's determination that a wrongfully discharged civil 
service employee was entitled to back pay and interest upon reinstatement. The 
court noted that there was no statutory authority for the award of interest under 
these circumstances and that, in the absence of such authorization, the state was 
not liable to pay interest on its debts. These cases make it clear that the state is 
not liable for the payment of interest unless there is specific statutory or 
contractual authority for the making of the payment. 

It would appear that the aforementioned authorities pertaining to the liability 
of the state for interest payments are equally applicable to the penalty provisions 
of R.C. 5719,17. Interest or penalties often are assessed for a delay in the payment 
of an amount fixed and due. The amount of penalty or interest due is based upon 
the fixed amount that has not been paid within a prescribed time period. In certain 
instances, interest or penalty charges may be regarded as compensation for the 
detention of money found to be due. R.C. Chapter 5719 sets forth a general 
statutory scheme governing the collection of taxes. R.C. 5719,17 is a general 
penalty provision applicable to "taxes, assessments, and recoupment charges 
against an entry of real estate" which are not paid within a statutorily prescribed 
time period. R.C. 5719,17 makes no mention of assessments charged against the 
state. In the absence of such a special provision, I am of the opinion that no 
penalty may be charged against the state for late payment under that statute. See 
Lewis, supra, ­

Thus, it is my opinion, and you are advised, that due to the absence of any 
provision specifically imposing a penalty on the state for late payment, the state is 
not required to pay the penalty imposed by R.C. 5719.17 for failure to pay county 
ditch assessments on or before the date specified in that section. 
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