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COUNTY COMMISSIONERS-MAY EXERCISE DISCRETION 

AND DETERMINE SALE IS ADVISABLE OF PORTION OF 

REAL ESTATE BELONGI~G TO COUNTY CHILDREN'S. HOME 

FARM. NOT NEEDED FOR PUBLIC USE-AUTHORITY TO 

SELL PROPERTY, SECTION 2447 G. C.-PROCEDURE, SEC­

TION 2447-1 G. C. - IN EXERCISE OF COMMISSIOI\ERS' 

SOUND JUDGMENT UNDER THESE SECTIONS, COURT WILL 

XOT INTERFERE. 

SYLLABUS: 

vVhen county comm1ss10ners have exercised their discretion and determined 
that a sale of a portion of real estate belonging to the county children's home farm 
not needed for public use is advisable, their authority to sell same is contained in 
Section 2447, General Code, and their procedure is outlined in Section 2447-1, 
General Code, and in proceeding under said sections a court will not interfere 
in the exercise of their sound judgment. 

Columbus, Ohio, December 20, 1950 

Hon. James F. Shumaker, Prosecuting Attorney 

Athens County, Athens, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

''The county commissioners of this county have adopted a 
resolution declaring certain lands owned by the county as being 
surplus property and not needed for public use. A portion of 
these lands comprise the farm and territory contiguous to the 
children's home of this county. The building used for the pur­
poses of a children's home has been conclenmed. It is the proposed 
program to use the revenues received from the sale of this 
property to construct adequate facilities for the housing of the 
children presently located in the condemned building. 

The county commissioners have forwarded to me the plat 
and description of the land, requesting that I take the necessary 
legal action to dispose of the property, apparently contemplating 
a judicial decree directing the sale of the property. It is my 
opinion that the contemplated sale should be made pursuant to 
General Code Section 2447 et seq. and that no action in the 
courts is necessary. 

vVould you please give me an opinion as to whether this is 
the proper section of the law under which to proceed and, if it 



OPINIONS 

is not, direct me 111 the manner in which this matter should be 
handled." 

An additional fact is that there has been no abandonment of the 

county children's home, which will continue to be used, and that the lands 

which are proposed to be sold are a part of the farm belonging to the 

home. I make this reference in order to eliminate any necessity of con­

sidering Section 3070-30, General Code, pertaining to the sale of a county 

children's home when abandoned. 

So much of Section 2447, General Code, as is pertinent to your ques­

tion reads as follows : 

"If, in their opinion, the interests of the county so require, 
the commissioners may sell any real estate belonging to the 
county and not needed for public use, * * * and in case of the 
sale of such real estate not used for county purposes, * * * all 
or such part of the proceeds thereof as the board of commis­
sioners may designate may be placed by the commissioners in a 
separate fund to be used only for construction, equipment, fur­
nishing, maintenance or repair of the county buildings and for 
the acquisition of sites therefor." 

Section 2447-1, General Code, provides for the procedure to be 

followed by the county commissioners for the sale of such lands contem­

plated here, and reads so far as pertinent as follows: 

"No sale of such real estate shall be made unless authorized 
by a resolution adopted by a majority of such commissioners. 
vVhen such sale is so authorized a deed therefor shall be made by 
such board of county commissioners and only to the highest 
responsible bidder, after advertisement once a week for four 
consecutive weeks in a newspaper of general circulation within 
such county. Such board of county commissioners may reject 
any or all bids and readvertise until all such real estate is sold." 

See Volume II, Ohio Jurisprudence, §220, page 485, which reads in 

part as follows: 

'' * * * They ( meaning county commissioners) are also 
expressly authorized to sell any real estate belonging to the 
county and not needed for public use, if, in their opinion, the 
interests of the county so require. Such sale must be authorized 
by a resolution adopted by a majority of such commissioners, 
and must be made to the highest responsible bidder after adver­
tising once a week, for five consecutive weeks, in a newspaper 
in general circulation in the county. It is to be observed that it 
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is only when the commissioners find that county real estate is 
'not needed for public use' that they are authorized, under the 
present statute, to sell it. The provision authorizing the commis­
sioners to sell is of long standing, but the requirement of a sale 
to the highest bidder was not enacted until 1915. * * * 

(Words in parenthesis added.) 

Although there are other questions involved in the case of Chester A. 

Seran, a Taxpayer v. Jacob F. Biddle, et al., Stark County Commis­

sioners, 39 0. 0., 295, and the question of limitations on the general 

powers of the county commissioners under the provisions of Section 2447, 

supra, were involved in connection with the sale of part of a county home, 

such question of limitation is not present under the facts presented here. 

The first branch of the syllabus in that case reads as follows: 

"\\'hen the county commissioners have exercised their dis­
cretion and determined that a sale of portions of the county home 
farm not needed for public use is advisable, a court will not inter­
fere in the exercise of their sound judgment." 
In the body of the opinion in the Seran case at page 296 it is stated: 

"The general power of the commissioners to sell lands held 
for county purposes is derived from Section 2447 General Code. 

Under that section if, in their opinion, the interests of the 
county so require, the commissioners may sell any real estate 
belonging to the county, and not needed for public use. 

The Court of Appeals affirmed the trial court in the Seran case and 

the Supreme Court overruled a motion to certify on May 4, 1949. 

Therefore in answer to your question it is my opinion that, when the 

county commissioners have exercised their discretion and determined that 

a sale of a portion of real estate belonging to the county children's home 

farm not needed for public use is advisable, their authority to sell same 

is contained in Section 2447, General Code, and their procedure is out­

lined in Section 2447-1, General Code, and in proceeding under said 

sections a court will not interfere in the exercise of their sound judgment. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


