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SYLLABUS: 

A fireman who has elected (pursuant to Section 4614-1, General Code) to 
be covered by the rules of the Firemen's Relief and Pension Fund in effect 
on April 1, 1947 and who later voluntarily ceases to be a "member of the 
fund", other than by retiring or through disability, loses all rights to any 
benefits from that fund. Upon being re-employed as "member of the depart­
ment" such fireman must qualify for benefits under the terms of the pension 
plan applicable to the period of his re-employment. 

Coluumbus Ohio, December 10, 1963 

Hon. James A. Berry 
Prosecuting Attorney 
Clark County 
Springfield, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion in which you 
ask the following question: 

"'A person appointed to the Fire Department prior 
to September, 1947 would be governed by the pension 
plan in effect at that time. In September of 1947 a change 
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in requirements to earn a pension was enacted. This 
change raised the minimum requirements from twenty 
years to twenty-five years of service and fifty-two years 
of age. After this change became effective, two members 
of the Springfield Fire Department resigned their aP­
pointment, however, within the period of less than a year 
both men asked for and received a reinstatement to the 
department. In view of the above facts, what requirements 
are the two men to be governed by when they apply for 
a pension?' " 

From the above information supplied in your letter, I am 
making several basic assumptions. 

First, I have assumed that the two men in question qualified 
as "members of the department" and "members of th!;! fund" on 
September 25, 1947, the date when General Code Sections 4615-1 
and 4612-4 (now Sections 741.01 and 741.18, Revised Code) became 
effective. 

Section 7 41.01, Revised Code, provides: 

"As used in sections 741.01 to 741.25, inclusive, of 
the Revised Code : 

"(A) 'Member of the fire department' means any 
person who receives an origfoal appointment as a fireman 
from a duly established civil service eligible list, or who 
is appointed to a position in a fire department pursuant 
to section 737 .22 of the Revised Code, or who, on SeP­
tember 25, 1947, was contributing two per cent of his 
annual salary to a firemen's relief pension fund established 
pursuant to section 7 41.02 of the Revised Code. 

"(B) 'Member of the fund' means any person who 
is contributing four per cent of his annual salary to the 
firemen's relief and pension fund established pursuant 
to section 741.02 of the Revised Code, or who is receiving 
a pension or disability benefits from such fund as a result 
of service in the fire department." 
Section 7 41.18, Revised Code, provides: 

"* * * * • •* * * 
"Members of the fund who, on or after September 25, 

1947, are granted pensions or disability benefits by the 
board are entitled to receive pensions and benefits as pro­
vided by divisions (A) to (E), inclusive, of this sec­
tion.* * * 

"(A) A member of the fund who has completed 
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twenty-five years of active service in the fire department 
and has attained fifty-two years of age may, at his election, 
retire from the fire department, * * * 

"* * * * * *"* * * 
I have also assumed from your letter that the requirement for 

twenty years of service to earn a pension was the rule of the trus­
tees of the Springfield Firemen's Relief and Pension Fund as of 
April 1, 1947. It might be pointed out that prior to September 25, 
1947, the trustees of each firemen's pension fund in Ohio were 
empowered by statute (General Code, Section 4612) with the au­
thority to adopt rules and regulations for the distribution of their 
particular fund. Section 741.18 Revised Code, was enacted to stand­
ardize the retirement and relief provisions of these funds and the 
statutory provisions became mandatory for all benefits and pen­
sions to be granted after September 25, 1947. 

The above facts being assumed, Section 4614-1, General Code, 
effective September 25, 1947, applied to the firemen in question. 

Section 4614-1, General Code, provided: 

"Persons who, on the effective date of this act, have 
been contributing two per cent of their annual salary 
to a firemen's relief and pension fund may elect to receive 
benefits and pensions from said fund in accordance with 
the rules and regulations governing the granting of pen­
sions and benefits therefrom in force on the first day of 
April, 1947. Such election must be in writing and filed 
with the trustees of said fund within sixty days after the 
effective date of this act. Provided, however, such persons 
shall be required to contribute to the fund in the manner 
and in the amount provided for in section 4609 of the 
General Code." (Emphasis added) 

Without an election under Section 4614-1, General Code, fire-
men are governed by the provisions of Section 741.18, Revised 
Code, (Section 4612-4, General Code), the new pension plan. 

Assuming a proper election to be governed by the plan in force 
on April 1, 1947, was made, it must be determined whether the 
firemen involved lost their status as "members of the fund" as a 
result of their voluntary resignation from the fire department after 
the 1947 legislation became effective. 

In Opinion No. 2765, Opinions of the Attorney General for 
1948, it is said at page 94: 
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"I am further of the opinion that a fireman who has 
been separated from the service, either voluntarily or by 
reason of retrenchment or reduction in the fire force, 
·does not during such separation, remain a 'member of the 
fund.'" 

I agree with the conclusion expressed in the above excerpt and 
believe that the two persons in question, having voluntarily resigned 
as firemen, lost their identity and status as members of the fund. 
Upon re-employment their status was that of a new employee for 
purposes pertinent to this opinion. 

In answer to your question, it is my opinion that: 

A fireman who has elected (pursuant to Section 4614-1, Gen­
eral Code) to be covered by the rules of the Firemen's Relief and 
Pension Fund in effect on April 1, 1947 and who later voluntarily 
ceases to be a "member of the fund", other. than by retiring or 
through disability, loses all rights to any benefits from that fund. 
Upon being re-employed as "member of the department" such 
firemen must qualify for benefits under the terms of the pension 
plan applicable to the period of his re-employment. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




