
OAG79-0342-113 1979 OPINIONS 

OPINION NO. 79-034 

Syllabus: 

l. The competitive bidding requirements of R.C. 
307 .86 are not applicable to the purchase of real 
estate, or interests therein, by the Board of 
County Commissioners. Rather, acquisition of 
real estate by the Board of County Commissioners 
is governed by R.C. 307 .08. 

2. If other than a lease-purchase plan is employed by 
a board of county commissioners for the 
construction or lease of buildings, structures, or 
other improvements, the requirements of R.C. 
307.02 regarding filing of information, publication 
of notice, submission of bids, and certification do 
not apply, since the portion of R.C. 307.02 
including such requirements applies only to a 
lease-purchase plan; h~wever, the competitive 
bidding requirements of R.C. 307 .86 do apply. 
0966 Op. Att'y Gen. No. 66-ll7, paragraph 2 of the 
syllabus, modified.) 

To: Stephan M. Gabalac, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, July 2, 1979 

I have before me your request for my opinion which raises the following. 
question: 

Is competitive bidding required under Ohio Revised 
Code Section 307.86 when purchasing land (assuming the 
[exceptions] of paragraphs A through F, inclusive, do 
not apply) for the Summit County Board of Mental 
Retardation by the County Commissioners or does 
section 307 .02 control so as to exclude the need for 
competitive bidding? 

The first section of the Revised Code to which your question refers, R.C. 307.86, 
provides, in part, as follows: 

Anything to be purchased, leased, leased with an option 
or agreement to purchase, or constructed, including, but 
not limited to, any product, structure, construction, 
reconstruction, improvement, maintenance, repair, or 
service, except the services of an accountant, 
architect, attorney at law, physician, professional 
engineer, construction project manager, consultant, 
surveyor, or appraiser by or on behalf of the county or 
contracting authority, as defined in section 307.92 of 
the Revised Code, at a cost in excess of two thousand 
dollars, except as otherwise provided in section 307.02, 
3501.301, 3505.13, 5543.19, 5713.0l, 6137.05, or sections 
4115.31 to 4115.35 of the Revised Code, shall be obtained 
through competitive bidding. (Emphasis added.) 

R.C. 307 .02 provides, in part, as follows: 

The board of county commissioners of any county; 
in addition to its other powers, may purchase, for cash 
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or by installment payments, enter into lease-purchase 
agreements, lease with option to purchase, lease, 
appropriate, construct, enlarge, improve, rebuild, equip, 
and furnish a. • • community mental health facility 
or community mental retardation facility • • • • 

The board of county commis1ioners of any county 
may lease for a period not to exceed forty years, 
pursuant to a contract providing for the construction 
thereof under a lease-purchase plan, those buildings, 
structures, and other improvements enumerated in the 
first paragraph of this section • • • • 

Whenever any building, structure or other 
improvement is to be so leased by a county, the board 
of county commissioners shall file with the county 
engineer such basic plans, specifications, bills of 
materials, and estimates of cost with sufficient detail 
to afford bidders all needed information, or 
alternatively, shall file the.following plans, details, bills 
of materials, and specifications: 

(A) Full and accurate plans, suitable for the use 
of mechanics and other builders in such construction, 
improvement, addition, alteration, or installation; 

(B) Details to scale and full sized, so drawn and 
represented as to be easily understood; 

(C) Accurate bills showing the exact quantity of 
different kinds of materials necessary to the 
construction; 

(D) Definite and complete specifications of the 
work to be performed, together with such directions as 
will enable a competent mechanic or other builder to 
carry them out and afford bidders all needed 
information; · 

(E) A full and accurate estimate of each item of 
expense and of the agregate cost thereof. 

The board of county commissioners shall give 
public notice, in such newspaper and in such form and 
with such phraseology as the boai:d of county 
commissioners orders, published once ·each week for 
four consecutive weeks, of the time and place, when 
and where bids will be received for entering into an 
agreement to lease to the county a building, structure, 
or other improvement • • • • 

The section then goes on to establish elaborate bidding procedures. 

In a recent case, Yoder v. County of Williams, 48 Ohio App. 2d 36 (1976), both 
R.C. 307.02 and R.C. 307.86 were in issue. The county commissioners had entered 
into a lease of office space on behalf of the welfare department, pursuant to R.C. 
307.02, without taking any bids. Taxpayer Yoder argued that this action was 
violative of R.C. 307.86. The county argued that R.C. 307.86 did not apply to a 
lease of office space under R.C. 307.02. The county relied upon 1966 Op. Att'y Gen. 
No. 66-117, which reached the following conclusions: 

1. Section 307.02, Revised Code, authorizes a 
board of county commissioners to enter into a contract 
providing for the construction and lease of a building 
and related parking facilities for the county welfare 
department by other than a lease-purchase agreement. 
This section specifically authorizes the board to "lease" 
or "lease with option to purchase" such a building. 
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2. If other than a lease-purchase plan is 
employed, the requirements of Section 307.02, Revised 
Code, regarding filing of information, publication of 
notice, submission of bids, and certification do not 
apply as the portion of the section including such 
requirements applies only to a lease-purchase plan. 

The Court found the county's argument to be ill-founded. The Court noted that 
R.C. 307.86 was enacted subsequent to the 1966 opinion, and found that the opinion 
was not persuasive. The Court concluded: 

We hold with the trial court that R.C. 307.86 is all 
embracive and inclusive and required that competitive 
bids should have been taken for the lease in question. 

Paragraph 2 of the syllabus of 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-ll7 is correct as far 
as it goes; the bidding requirements of R.C. 307.02 apply only to lease-purchase 
plans. Nevertheless, that paragraph should be modified, in light of the enactment 
of R.C. 307.86 and the Yoder case, to reflect that the competitive bidding 
requirements of R.C. 307.86 do apply to the construction or lease of buildings, 
structures, or other improvements by means other than lease-purchase agreements. 

While it appears clear that, under R;C. 307.02, R.C. 307.86, and ~. 
competitive bids are required prior to a lease of property, I am compelled to reach 
a different result with respect to the purchase of real estate. First of all, because 
real estate is unique, the purchase thereof is not really susceptible to a competitive 
bidding process. More persuasive, however, is R.C. 307.08, which states: 

When, in the opinion of the board of county 
commissioners, it is necessary to procure real estate, a 
right-of-way, or an easement for a courthouse, jail, or 
public offices, or for a bridge and the approaches 
thereto, or other structure, or public market place or 
market house, proceedings shall be had in accordance 
with Sections 163.01 to 163.22, inclusive, of the Revised 
Code. (Emphasis added.) 

This section thus specifically governs the acquisition of real estate and, under the 
rule of construction set forth in R.C. 1.51, must prevail over the general provision 
of R.C. 307.86 to the extent there is any conflict between the two. Under the 
terms of R.C. 163.04, which is specifically made applicable by R.. C. 307,08, a public 
agency has a duty to attempt to agree with the owner of real property for the 
purchase of realty prior to invoking the appropriation process. I am of the opinion 
that this provision must be construed as authorizing the purchase of a particular 
parcel of real property without competitive bidding, since the power of 
appropriation vested in the commissioners under R.C. 307.08 and R.C. Chapter 163 
would be meaningless if that body were not free to determine what particular 
parcels of land best suit the public purpose and to attempt to purchase such parcels 
without the invocation of the power of 1aminent domain. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. The competitive bidding requirements of R.C. 
307.86 are not applicable to the purchase of real 
estate, or interests therein, by the Board of 
County Commissioners. Rather, acquisition of 
real estate by the Board of County Commissioners 
is governed by R.C. 307.08. 

2. If other than a lease-purchase plan is employed by 
a: board of county commissioners for the 
construction or lease of buildings, structures, or 
other improvements, the requirements of R.C. · 
307.02 regarding filing of information, publication 
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of notice, submission of bids, and certification do 
not apply, since the portion of R.C. 307.02 
including such requirements applies only to a 
lease-purchase plan; however, the competitive 
bidding requirements of R.c. 307.86 do apply. 
0966 Op. Att'y Gen. No. 66-ll7, paragraph 2 of the 
syllabus, modified.) 




