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OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. The provision of Section 5127.04, Revised Code, that a board of educa­
tion pay an amount as specified in said section to a child welfare board is 
mandatory. 

2. Where a board of education fails to pay the amount due under Section 
5127.04, Revised Code, to a child welfare board, the child welfare board may 
proceed in mandamus, or other proper legal remedy, to enfore the payment; 
and in such action, the child welfare board should be represented by the county 
prosecuting attorney, which officer has a duty under Section 309.09, Revised 
Code, to represent the child welfare board. 

3. A board of education must pay the full amount required by Section 
5127.04, Revised Code, to the county child welfare board, where all other 
requirements of that section have been met, regardless of whether such board 
of education claims that the child welfare board owes the school district an 
amount for the use of a classroom. 

Columbus, Ohio, February 5, 1963 

Hon. R. K. Dean 

Acting Director 

Department of Mental 

Hygiene & Correction 

State of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 
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Your request for an opinion reads as follows: 

"We hereby request your opinion on the following 
questions. Section 5127.04, Revised Code, requires the 
Board of Education of a School District, in which a men­
tally retarded person resides, who has received training at 
a mentally retarded training center and workshop, to pay 
to the County Child Welfare Board an amount equal to 
the computed amount of tuition that would be due the 
School District if a non-resident pupil attended the schools 
of such district for the same period of time that the men­
tally deficient person attended the training center. 

"(1) Is this provision for payment mandatory? 

"(2) If the provisions for payment are mandatory, 
how may they be enforced against five local school boards 
that have refused to make such payment? 

"(3) The Prosecuting Attorney has refused to rep­
resent the County Child Welfare Board for the stated rea­
son that he is required to represent the local Boards of 
Education. Under such circumstances, who should repre­
sent the County Child Welfare Board in the controversy? 

" ( 4) Another local School Board has admitted lia­
bility but has arbitrarily attempted to deduct $600.00 for 
the use of a class-room." 

Section 5127.01, Revised Code, provides for the establishment 
of training centers or workshops for the special training of men­
tally deficient persons, reading, in part, as follows: 

"The commissioner of mental hygiene, with the ap­
proval of the director of mental hygiene and correction, 
shall establish in any county or district a training center 
or workshop for the special training of mentally deficient 
persons, including those who have been adjudged by the 
proper authorities to be ineligible for enrollment in pub­
lic schools under sections 3317.01 to 3317.15, inclusive, 
3321.01, and 3323.01 of the Revised Code, and who are de­
termined by the division of mental hygiene to be capable 
of profiting by specialized training.* * *" 
Section 5153.161, Revised Code, provides, in part: 

"The county child welfare board, subject to the rules, 

regulations, and standards of the commissioner of mental 
hygiene shall : 

"(A) Administer and supervise the provisions of 
sections 5127.01 to 5127.05, inclusive, of the Revised Code, 
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and exercise such powers and dutie8 1:1.s prescribed by the 
commissioner; 

"* * * * * * * * *" 
Section 5127.04, Revised Code, reads as follows: 

"The county child welfare board which during the 
school year has administered and supervised pursuant to 
the provisions of section 5127.01 of the Revised Code, a 
training center for the mentally deficient shall prepare a 
statement for each person under twenty-one years of age 
who has received such training, such statement to show 
the name of the person, the name of the school district in 
which the person is a school resident, the name of the board 
providing the training, and the number of months the per­
son received training. Not later that the thirtieth day of 
June the board shall forward a certified copy of such state­
ment to the clerk of the board of education of the school 
district in which the person is a school resident and shall 
forward a certified copy of such statement to the commis­
sioner of mental hygiene. Within thirty days after the 
receipt of such statement the board of education shall pay 
to the county child welfare board submitting the statement 
an amount equal to the computed amount of tuition that 
would be due the school district receiving the statement if 
a nonresident pupil attended the schools of such district 
for the same period of time that the mentally deficient per­
son attended the training center, such amount to be com­
puted in the manner prescribed by section 3317 .08 of the 
Revised Code." 

Thus, the county child welfare board is given the duty to op­
erate the training center or workshop established by the commis­
sioner of mental hygiene under Section 5127.01, supra, and under 
Section 5127.04, supra, is entitled to payments from school boards, 
as specified, for the persons under twenty-one years of age receiving 
training in such training center or workshop. 

Section 5127.04, supra, provides that a certified copy of a state­
ment as to each person under twenty-one years of age attending the 
training center shall be forwarded to the clerk of the borad of edu­
cation of the school district in which the person is a school resident, 
and that within thirty days after receipt of such statment, the board 
of education shall pay to the county child welfare board the proper 
amount under the tuition basis. 

In 50 Ohio Jurisprudence 2d, 29, Section 19, it is stated: 

"The word 'shall' is usually interpreted to make the 



97 ATTORNEY GENERAL 

provision in which it is contained mandatory, especially if 
frequently repeated. 'Shall' is generally construed to be 
mandatory when the right of the public or of third per­
sons depends on the exercise of the power or the perform­
ance of a duty to which it refers." 

I am of the opinion that the use of the word "shall" in referring 
to the board of education paying the specified amount makes it a 
mandatory duty of the board to make the payment. The reason for 
the payment strengthens my opinion in this regard. Having given 
the child welfare board the duty to operate a training school, the 
legislature also had to find ways for the board to finance such school. 
One of the ways provided is to require the Board of Education 
of school residents to pay for the person attending the school. 
Thus, the school district where the person would be entitled to free 
schooling (if he could be admitted to the schools of the district) pays 
at least part of the cost of his training. It appears clear that to 
properly operate these schools, the payments from the boards of 
education are essential. I thus answer your first question in the 
affirmative. 

Coming to your second question, if a board of education re­
fuses to make a payment which is required under Section 5127.04, 
supra, the requirement to pay can be enforced only by the child 
welfare board proceeding in mandamus, or other appropriate legal 
remedy, against the board of education. 

As to your third question, under Section 309.09, Revised Code, 
the prosecuting attorney is the legal advisor of all county officers 
and boards and, by that section, is required to "prosecute and de­
f end all suits and actions which any such officer or board directs 
or to which it is a party" Accordingly, the county prosecutor is 
the proper party to represent the child welfare board in an action 
to compel a board of education to make a payment required by 
Section 5127.04, supra. I might add that this is so even if the board 
of education is a local board also entitled to representation by the 
county prosecutor, and note in this regard that under Section 
309.10, Revised Code, a local board of education is authorized to 
engage its own counsel to represent it should such be deemed more 
appropriate in a given situation. 

Regarding the fourth question, it appears that the school board 
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there concerned has allowed the county child welfare board the use 
of a school classroom and now seeks to deduct $600.00 from the 
amount which it owes under Section 5127.04, supra, for the use of 
the classroom. From the facts as given, I do not know whether the 
child welfare board contracted with the school board to pay a rental 
for the use of the classroom (which in itself might raise a legal 
question). Regardless of whether such a contract was entered into, 
however, it appears clear that the board of education is without 
authority to pay to the child welfare board a lesser amount than is 
due under Section 5127.04, supra. That section clearly requires that 
an amount based on a tuition basis be paid, and that amount is 
required to be paid even though, because of a contract, the child 
welfare might owe the school board an amount for the use of a 
classroom. 

In conclusion, therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. The provision of Section 5127.04, Revised Code, that a 
board of education pay an amount as specified in said section to a 
child welfare board is mandatory. 

2. Where a board of education fails to pay the amount due 
under Section 5127.04, Revised Code, to a child welfare board, the 
child welfare board may proceed in mandamus, or other proper 
legal remedy, to enforce the payment; and in such action, the child 
welfare board should be represented by the county prosecuting at­
torney, which officer has a duty under Section 309.09, Revised Code, 
to represent the child welfare board. 

3. A board of education must pay the full amount required 
by Section 5127.04, Revised Code, to the county child welfare board, 
where all other requirements of that section have been met, re­
gardless of whether such board of education claims that the child 
welfare board owes the school district an amount for the use of a 
classroom. 

Respectfully, 

WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




