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territory to look after, his power would not be absolute; he would be under 
the general control of the entire board, just in the same manner as the 
board of trustees have control over the township highway superintendent." 

• 
In considering your fourth inquiry, it is assumed that in mentioning the sum 

of fifty dollars, you have reference to Section 3571-1, General Code, which pro­
vides: 

"In the maintenance and repair of roads the township trustees and any 
township highway superintendent, appointed by them, shall be subject to the 
general supervision and direction of the county surveyor. They shall follow 
the direction of the county surveyor as to methods to be followed in making 
repairs and all expenditures made by them for maintenance and repair 
purposes shall where the amount involved exceeds fifty dollars receive the 
approval of the county surveyor before payment is made." 

It is believed that the section last quoted would not affect your question. Sec­
tion 3370, General Code, expressly authorizes the trustees to maintain or repair a 
county road or an intercounty highway with the approval of the county com­
missioners or State Highway Director. When such an approval is given, then it 
is believed that they may proceed in the same manner as they proceed in connection 
with township roads. 

In specific answer to your inquiries, it is my opinion that: 
First, under Section 3370, General Code, it is not mandatory that the trustees 

employ one of the methods of procedure in connection with roads set out in the 
section, but they may proceed to act as a board in such matters. 

Second, when the trustees have actually divided the township into districts and 
failed to record such action upon their minutes, a nunc pro tunc entry may be made 
showing such action. 

Third, in the event the trustees have divided the township into districts and 
a majority acts upon any proceeding instead of the individual member designated, 
such proceeding is not invalidated. 

Fourth, in maintaining and repairing county roads, with the approval of the 
county commissioners, the trustees may proceed in the same manner as they proceed 
with township roads. 

1102. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COMPLAINT-SWORN TO BY COMPLAINANT'S ATTORNEY-VERIFIED 
WITHIN PURVIEW OF SECTION 6373-42, GENERAL CODE-EXCEP­
TION-JURISDICTION OF REAL ESTATE BOARD ACTING AFTER 
IMPROPER COMPLAINT FILED, NOT QUESTIONABLE. 

SYLLABUS: 
1. A complaint sworn to by a complainant be/ore his attorney who is a notary 

public is a verified complaint within the meaning of Section 6373-42, General Code, 
unless such notary public is a party to a specific real estate transaction complained of, 
and, accordingly, financially interested in the matter of the complaint to an extenll 
beyond the matter of attorney's fees for professi()ti(Ll services. 
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2. In the event an unverified complailtt is filed with the state board of real estate 
exchniners and such board sees fit, upon its own motio1~, to investigate the conduct 
of a licensee against whom such complaint is filed and as a result of such investigation 
serves notice upon such licensee in accordcmce with the provisions of Section 6373-43, 
General Code, the jurisdiction of such board may not be questio1wd at a hearing held 
pursuant to such notice. 

CoLUMBus, OHIO, October 25, 1929. 

RoN. En. D. SCHORR, Director of Commerce, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows : 

"A complaint was recently filed with the State Board of Real Estate Ex­
aminers under Section 6373-42, G. C., against a licensed broker. When the 
matter came on for hearing it developed that the attorney for the complain­
ant acted as notary public and swore the complainant to the affidavit. There­
upon the attorney for the broker objected to the complaint on the ground that 
it had not been properly verified and cited Sections 11524 and 11532, G. C. 
and questioned the jurisdiction of the State Board of Real Estate Examiners 
to hear the complaint. 

WiJI you please render an opinion on the following: 
1. Does a complaint sworn to by complainant before his attorney com­

ply with the provisions of Section 6373-42, G. C.? 
2. Assuming that the verification was not properly made before the 

attorney for complainant, has the board authority under this same section to 
proceed with the hearing on this complaint? 

3. In cases where the jurisdiction of the board is questioned, may the 
board proceed on its own motion to hear the complaint without giving further 
notice as provided by Section 6373-43 G. C.?" 

Sections 6373-42 and 6373-43, General Code, are as follows : 

Section 6373-42: 
"The State Board of Real Estate Examiners may, upon its own motion, 

and shall, upon the verified complaint in writing of any person, investigate 
the conduct of any licensee under this act, within this state, and may sus­
pend, or revoke or refuse to renew any license at any time where the licensee, 
in performing or attempting to perform any of the acts mentioned in Section 1 
of this act, is guilty of: 

(1) Knowingly making any substantial misrepresentation, or 
(2) Making any false promises with intent to influence, persuade or 

induce, or 
(3) A continued and flagrant course of misrepresentation or the making 

of false promises through agents or salesmen, or advertising or otherwise, or 
( 4) Acting for more than one party in a transaction without the 

knowledge or consent of all parties thereto, or 
(5) Failure within a reasonable time to account for or to remit any 

moneys coming into his possession which belong to others, or 
(6) Any other conduct, whether of the same or a different character 

than hereinabove specified, which constitutes dishonest dealing." 
Section 6373-43 : 

"The State Board of Real Estate Examiners shall, before suspending, 
revoking or refusing to issue or renew any license, or before refusing to admit 
any applicant or person named in an application to the examination herein 
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provided for, notify in wntmg, the licensee or such applicant or person of 
the charges against him, and afford an opportunity to be heard in person or 
by counsel in reference thereto. Such notice may be served by mailing by 
registered mail to the address shown on the license or on the application, as the 
case may be. If the licensee be a real estate salesman, the board shall also 
notify the real estate broker employing him, in like manner." 

Section 11524, to which reference has been made, appears in Title IV, Division 
III, Chapter 3, General Code. This chapter contains provisions relative to the subject 
of evidence. Section 11521 provides that testimony may be taken by affidavit, by 
deposition or by oral examination. Section 11522 defines affidavit as "a written 
declaration under oath made without notice to the adverse party." Deposition is 
defined in this section as "a written declaration under oath, made upon notice to the 
a~verse party." Section 11524 provides that an affidavit may be made before any 
person authorized to take depositions and that unless it is a verification of a pleading, 
it must be authenticated in the same way as a deposition. The reference here is 
clearly to an affidavit as defined iri Section 11522. It is provided in Section 11532 that 
the officer before whom depositions are taken must not be an attorney for either 
party or otherwise interested in the event of the action or proceeding. It is noted 
that there is no express inhibition with relation to the attorney of either party to an 
action, acting as a notary in connection with the taking of an affidavit as defined in that 
chapter. I am accordingly of the view that Section 11532 contains no inhibition with 
reference to the attorney for a complainant verifying such complaint as is contem­
plated in the provisions of Section 6373-42, General Code. 

In the absence of a statute prohibiting an attorney from taking such a verification 
of his client as is here in question, it would appear that such verification is valid unless 
against public policy. Acknowledgments have been held to be invalid on this ground 
when the party taking the acknowledgment is directly and primarily interested in the 
transaction as in the case of an instrument conveying title to real estate. Amick vs. 
Woodworth et al., 58 0. S., 87. 

Upon the facts here presented, there is nothing to indicate that the attorney was 
acting in other than a ministerial capacity. 

A situation may arise whereby the attorney for a complainant who acted as 
notary public in the verification of a complaint filed under Section 6373-42, General 
Code, may be financially interested in a particular real estate transaction complained 
of or have a personal interest in such real estate. Under such circumstances, of 
course, such verification might possibly be _invalid on the grounds of public policy. 
A situation of this kind, however, is not before me. 

Specifically answering your first question, I am of the opinion that a complaint 
sworn to by a complainant before his attorney who is a notary public is a verified 
complaint within the meaning of Section 6373-42, General Code, unless such notary 
public is a party to a specific real estate transaction complained of and, accordingly, 
financially interested in the matter of the complaint to an extent beyond the matter 
of attorney's fees for professional services. 

Your second and third questions will be considered together. Under the provisions 
of Section 6373-43, supra, certain rights are guaranteed to a licensee, viz., before the 
State Board of Real Estate Examiners may revoke any license, the licensee shall be 
granted a hearing pursuant to notice as therein provided. It is observed that there is 
no provision in this section to the effect that such notice served upon a licensee, shall 
contain any reference to what motivated the board in making the investigation which 
resulted in the board determining that a hearing should be held. Under the provisions 
of Section 6373-42, wherein the board is authorized upon its own motion to investigate 
the conduct of any licensee, it is stipulated that in the event a verified complaint in 



ATTOR:r-.TEy GENERAL. 1657 

writing is filed with the board, it then becomes the mandatory duty of the board to 
investigate the conduct of such licensee against whom the complaint is filed. It is 
manifest, accordingly, that in the event an instrument purporting to be a verified com­
plaint were filed with such board and the board should not be satisfied as to the validity 
of the verification and refused to make an investigation, the complainant would clearly 
have the right to raise the question of the authority of such action of the board in so 
refusing to investigate. I am clearly of the view that whether a verified complaint 
is filed or not, if the board does in fact investigate the conduct of any licensee which 
it is clearly authorized to do under this section, the question of the validity or in­
validity of a verification may not be raised by the licensee .notified to appear for a 
hearing under the provisions of Section 6373-43, supra. Manifestly, a complaint un­
verified may cause a board, upon its own motion, to make an investigation and such 
act would be clearly in accordance with the provisions of Section 6373-42, supra. 

It must be borne in mind that the filing of a verified complaint imposes no duty 
upon the board to hold a hearing upon a matter of revocation. The only duty which 
such instrument imposes upon the board is to make an investigation. After having 
made such investigation the board must then, upon a consideration of the facts dis­
closed by its own investigation, determine whether or not the conduct of the party 
investigated is such as to warrant a hearing. A more difficult question would be pre­
sented if this verified complaint imposed a mandatory duty upon the board to hold a 
hearing, but such is not here the case. 

Specifically answering your second and third questions, therefore, I am of the 
opinion that in the event an unverified complaint is filed with the State Board of Real 
Estate Examiners and such board sees fit, upon its own motion, to investigate the 
conduct of a licensee against whom such complaint is filed and as a result of such 
investigation, serves notice upon such licensee in accordance with the provisions· of 
Section 6373-43, the jurisdiction of such board may not be questioned at a hearing 
held pursuant to such notice. 

1103. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, CONTRACT BETWEEN STATE OF OHIO AND GEORGE W. 
TIMMONS, COLU~IBUS, OHIO, FOR CONSTRUCTION OF UNDER­
GROUND STORAGE ROOMS FOR CHEMISTRY BUILDING, OHIO 
STATE UNIVERSITY, COLUMBUS, OHIO, AT AN EXPENDITURE OF 
$6,350.00. 

CoLUMBUS, OHIO, October 25, 1929. 

HaN. RICHARDT. vVISD.\, Superintendent of Public T<Vo·rks, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted for my approval a contract between the State 

of Ohio, acting by the Department of Public \'Yorks, for the Board of Trustees of 
the Ohio State University, and George \~'. Timmons of Columbus, Ohio. This con­
tract covers the construction and completion of general contract for "Underground 
Storage Rooms for Chemistry Building,'' Ohio State Univt:rsity, Columlms, Ohio, and 
calls for an expenditure of six thousand three hundred and fifty dollars ($6,350.00). 

You have submitted the certificate of the Director of Finance to the effect that 
there are unencumbered balances legally appropriated in a sum sufficient to cover the 
obligations of the contract. You have also submitted evidence that the consent of 


