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OPINION NO. 1151 

Syllabus: 

1. Boards of township trustees have a duty to repair
and re-erect monuments and tombstones in public cemeteries 
within their jurisdiction, when the repair or re-erection 
is necessary to "keep it in good repair" within the meaning
of Section 517.11, Revised Code. 

2. Boards of township trustees are not liable for 
injuries to persons caused by tombstones or monuments or 
pieces thereof falling upon them in cemeteries within the 
jurisdiction and control of such boards of township 
trustees. 
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To: Robert O. Stout, Marion County Pros. Atty., Marion, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 22, 1964 

I have your request for my opinion regarding the duty 
of township trustees to repair or re-erect fallen monuments 
in a public cemetery under the jurisdiction of such trustees 
and of the liability of township trustees for injuries caused 
to persons by reason of monuments or parts of monuments 
falling upon such persons while in a cemetery within the jur­
isdiction of township trustees. 

In Opinion No. 4163, Opinions of the Attorney General 
for 1954, page 423, my predecessor in office considered the 
duty of a board of township trustees to care for and maintain 
a public cemetery within its jurisdiction. Paragraph two of 
Opinion No. 4163, supra, reads as follows: 

"Where title to a public cemetery is vested 
in a board of township trustees as provided in 
Section 517.10, Revised Code, the duty of caring
for and maintaining such cemetery is placed in 
the board of township trustees as provided in 
Section 517.11, Revised Code." 

I assume that title to the public cemetery to which 
you refer is in the board of township trustees. 

Section 517.11, Revised Code, provides: 

"The board of township trustees shall 
provide for the protection and preservation
of cemeteries under its jurisdiction, and 
shall prohibit interments therein when new 
grounds have been procured for township 
cemeteries or burial grounds. \!here such 
old cemeteries are in or near village plats,
and the public health is liable to be in­
jured by further interments therein, the 
board shall institute suits to recover 
possession thereof, remove trespassers
therefrom, and may recover damages for in­
juries thereto or any part thereof or to 
any fence or hedge enclosing them, or to 
any tomb or monument therein. 

"The board shall enclose such cemeteries 
with a substantial fence or hedge, and shall 
keep it in good repair. It may re-erect any
fallen tombstones, regardless of the cause of 
the falling, in such cemeterie~. The board 
shall levy a tax for such purpose, not to 
exceed one half mill in any one year, upon
all the taxable property of the township." 

Although Section 517.11, Revised Code, was amended 
in 1957 by the General Assembly (127 Ohio Laws, 634), I 
do not consider the amendment changed the duty of the 
board of township trustees regarding care and maintenance 
of public cemeteries within the board's jurisdiction. The 
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amendment added the following sentence: 

"It may re-erect any fallen tombstones, 
regardless of the cause of the falling, in 
such cemeteries." 

Under this statute the board has a general duty to 
keep the cemetery in repair. See Opinion 416J, supra.
The 1957 amendment empowers the board to re-erect tombstones 
in order to carry out the duty to repair and maintain 
cemeteries which is imposed on the board by Section 517.11, 
~- If the duty to maintain and repair dictates that 
tomostones be re-erected, the board is obligated to do so 
by the 1957 amendment. 

Your second question deals with the liability of the 
board of township trustees for injuries caused to persons
by reason of the failure of the board to keep tombstones 
in repair. 

Since the township is considered a subdivision of the 
state government, as are counties and municipalities, the 
township is afforded the protection of sovereign immunity
for negligence except in those instances where statutes 
specifically impose liability. Except for the provisions
of Section 5571,10, Revised Code, wherein immunity has been 
waived as to injuries caused by roads, road machinery, or 
equipment used with relation to roads (Opinion No. J200, 
Opinions of the Attorney General for 1962), there is no 
statutory liability imposed on boards of township trustees, 
See Hunter and Bayer, Tort Liability of Local Governments 
in Ohio, 9 Ohio St., L.J. 377, 404. 

The tort liability of townships for torts inflicted 
on their employees in primarily determined by proceedings
under the Workmen's Comoensation Act. See Comment, Workmen's 
Compensation For Public.Employees in Ohio, 9 Ohio St., L.J. 
508. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised that: 

l. Boards of township trustees have a duty to repair
and re-erect monuments and tombstones in public cemeteries 
within their jurisdiction, when the repair or re-erection 
is necessary to ';keep it in good repair" within the meaning
of Section 517,11, Revised Code. 

2. Boards of township trustees are not liable for 
injuries to persons caused by tombstones or monuments or 
pieces thereof falling upon them in cemeteries within the 
jurisdiction and control of such boards of township trustees. 




