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FEES FOR BUILDING PERMITS, COLLECTED BY THE BOARD 

OF COUNTY COMMISSIONERS SHOULD GO IN THE GEN­

ERAL FUND UNLESS A SPECIAL FUND HAS BEEN ESTAB­

LISHED FOR THE DEPOSIT OF SUCH FEES-§§307.37, R.C., 

307.40, R.C.; OPINION 7442, OAG, 1956, §§5705.09, R.C., 5705.12, R.C. 

SYLLABUS: 

Fees for building permits issued under Section 307.37, Revised Code, and col­
lected by the board of county commissioners, should be paid into the general fund 
of the county, as established under Section 5705.09, Revised Code, unless pursuant 
to Section 5705.12, Revised Code, a special fund has been established for the deposit 
of such fees, in which case the fees should be paid into such special fund. 

Columbus, Ohio, April 23, 1962 

Hon. Dennis J. Callahan, Prosecuting Attorney 

Lawrence County, Ironton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I have received from the Lawrence County Commissioners 
a letter regarding Building Permit Receipts which reads in part 
as follows: 

" 'Would you please advise us as to how checks which we re­
ceive for building permits should be made out? We do not 
want this money to go into the County General Fund, but to be 
set up in a separate account. There will be individual files of 
each permit holder along with a numerical journal book of per­
mits issued. A cash journal will show all funds received. 

" 'The funds in question will be derived from the sale of 
code book permits for building, remodeling, etc., with possibly 
some service or inspection fees and supervision cost in move­
ment of buildings. 

" 'Our intention is to receive and handle all funds so de­
rived in a separate account so that all expenses and salaries per­
taining to the building code will be separate and self-supporting.' 

"The Board of County Commissioners had requested me to 
obtain an opinion from you as to the legality of handling the 
funds received in this manner.'' 
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Section 307.37, Revised Code, reads in part as follows: 

"The board of county commissioners, in addition to its other 
powers, may adopt, administer, and enforce regulations pertain­
ing to the erection, construction, repair, alteration, and mainte­
nance of single-family, two-family, and three-family dwellings, 
within the unincorporated territory of the county, or the board 
may establish districts in any part of the unincorporated ter- · 
ritory and may adopt, administer, and enforce such regulations 
in the districts. When adopted, all such regulations, including 
service charges, shall be the same for each district in which build­
ing codes have been established. In no case shall such regula­
tions go beyond the scope of regulating the safety, health, and 
sanitary conditions of such buildings.* * * 

"* * * * * * * * * 
"The board of county commissioners may provide for a 

building regulation department and may employ such personnel 
as it determines to be necessary for the purpose of enforcing such 
regulations. Upon certification of the building department under 
section 3781.10 of the Revised Code, the board of commissioners 
may direct the county building department to exercise enforce­
ment authority and to accept and approve plans pursuant to sec­
tions 3781.03 and 3791.04 of the Revised Code for any other 
kind or class of building in the unincorporated territory of the 
county." 

Section 307.38, Revised Code, creates the office of county building in­

spector and assigns to that officer the duties of administration and enforce­

ment of the building regulati0ns. 

Section 307.40, Revised Code, reads in part: 

"No person shall erect, construct, alter, repair, or maintain 
any single-family, two-family, or three-family dwellings, within 
the unincorporated portion of any county, wherein the board of 
county commissioners has enacted building regulations as pro­
vided in section 307.37 of the Revised Code, unless such building 
regulations are fully complied with. * * *" 

\Vhile the above-noted statutes do not specifically provide for the 

issuance of building permits, one of my predecessors in Opinion No. 7442, 

Opinions of the Attorney General for 1956, page 833, concluded that the 

power to enforce building regulations reasonably implies the power to 

require persons desiring to build in the regulated area to secure building 

permits prior to beginning construction. My predecessor also concluded 

that the board of county commissioners can require the payment of a pre-



designated fee for the building permit, even though the statutes do not 

specifically provide for such a fee. This latter conclusion was based on 

the premise that . the power to charge a fee is incident to the duty to 

inspect and regulate. 

The first paragraph of the syllabus of said Opinion No. 7442 reads 

as follows: 

"Under the terms of Section 307.37, Revised Code, the 
board of county commissioners is empowered to require those 
affected by building regulations controlling construction in un­
incorporated areas to apply to a county building inspector for a 
permit prior to beginning construction of a building, and may 
require the payment of a fee therefor in an amount reasonably 
designed to cover the cost of inspection incident to the issuance 
of such permit." 

On reviewing the statutes in question, I find that I am in agreement 

with the conclusions of the 1956 opinion. I might add that since that 

opinion was rendered, the language in Section 307.37, supra, as to "service 

charges" was inserted in that section, thereby strengthening the conclusion 

that a fee may be charged. 

Coming to your specific question, I note that under Section 325.31, 

Revised Code, fees collected by a county auditor, county treasurer, pro­

bate judge, sheriff, clerk of the court of common pleas, county engineer, 

or county recorder are paid into the county treasury to the credit of the 

general county fund. Said Section 325.31 does not, however, apply to 

fees collected by a board of county commissioners. 

Under Section 305.12, Revised Code, money recovered by a board 

of county commissioners must be paid into the county treasury. The ques­

tion here is into what fund in the treasury is the money paid? 

There being no specific statutory authority as to the charging of build­

ing permit fees, there is also a lack of specific direction as to the disposi­

tion of such fees once collected. In a somewhat similar instance, it was 

held in the third paragraph of the syllabus of State v. Allen, 86 Ohio St., 

244 ( 1912), as follows: 

"Where funds reach a county treasurer, either by gift or 
otherwise, that belong to no particular fund, or where there is 
nothing whatever to show in which fund the money belongs, the 
board of county commissioners has authority to determine and 
direct the fund to which such moneys shall be credited." 
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While State v. Allen, supra, gives the board of county commissioners 

authority to determine the fund to which moneys shall be credited, where 
there is nothing to show in what fund the money belongs, Sections 5705.09 

and 5705.12, Revised Code, appear to be here pertinent, since under those 
sections authority may be found regulating the deposit of the moneys here 

concerned. 

Section 5705.09, supra, reads: 

"Each subdivision shall establish the following funds : 

"(A) General fund; 

" ( B) Sinking fund whenever the subdivision has outstand­
ing bonds other than serial bonds ; 

" (C) Bond retirement fund, for the retirement of serial 
bonds, notes, or certificates of indebtedness ; 

" ( D) A special fund for each special levy ; 

" ( E) A special bond fund for each bond issue ; 

" ( F) A special fund for each class of revenues derived from 
a source other than the general property tax, which the law 
requires to be used for a particular purpose; 

" (G) A special fund for each public utility operated by a 
subdivision; 

" ( H) A trust fund for any amount received by a subdivi­
sion in trust." 

Section 5705.12, supra, provides: 

"In addition to the funds provided for by sections 5705.09 
and 5705.13 of the Revised Code, the taxing authority of a 
subdivision may establish, with the approval of the bureau of 
inspection and supervision of public offices, such other funds as are 
desirable, and may provide by ordinance or resolution that money 
derived from specified sources other than the general property 
tax shall be paid directly into such funds." 

Section 5705.09, supra, sets forth the funds to be established by each 

subdivision into which moneys of the subdivision are to be deposited. It 
is obvious that the fees collected for building permits could properly be 

paid into only one of the funds so established, that being the general fund. 

Section 5705.12, supra, does, however, provide an exception. Under 

that provision of law a special fund for the fees here concerned may be 
established by resolution of the board of county commissioners provided 

the bureau of inspection and supervision of public offices approves such 
proceeding. 
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Thus, in answer to your specific question, it is my opinion and you 

are advised that fees for building permits issued under Section 307.37, 

Revised Code, and collected by the board of county commissioners, should 
be paid into the general fund of the county, as established under Section 

5705.09, Revised Code, unless pursuant to Section 5705.12, Revised Code, 

a special fund has been established for the deposit of such fees, in which 

case the fees should be paid into such special fund. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




